Ελλάδα

Reuters: Η διαδικασία του δημοψηφίσματος της Κυριακής

Πέντε ερωτήματα ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, το οποίο θα αποτελέσει το φινάλε των πεντάμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών, παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters.

Την Κυριακή οι Έλληνες θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την πρόταση των θεσμών. Όμως, αρκετοί Ευρωπαίοι προειδοποιούν ότι το ερώτημα αφορά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τονίζοντας μάλιστα, ότι σε περίπτωση όπου επικρατήσει το «όχι», η Ελλάδα δύσκολα θα αποφύγει την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Το Reuters λοιπόν παρουσιάζει πέντε κρίσιμα διαδικαστικά ερωτήματα:

Πότε

Τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 7:00 το πρωί έως τις 19:00 το βράδυ.

Το ερώτημα

«Η πρόταση συμφωνίας της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία υποβλήθηκε στο Eurogroup της 25ης Ιουνίου και η οποία αποτελείται από δύο μέρη, πρέπει να γίνει αποδεκτή;»

Το πρώτο μέρος τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the current program and beyond» και το δεύτερο «Preliminary debt sustainability analysis».

Συμμετοχή

Προκειμένου το δημοψήφισμα να θεωρηθεί έγκυρο, απαιτείται η συμμετοχή του 40% των 9.855.029 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.  Το δημοψήφισμα θα κοστίσει περίπου 20 εκ. ευρώ.

Δημοσκοπήσεις

Καμία δημοσκόπηση ή πολιτική ανάλυση δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθεί μία μέρα πριν την ψηφοφορία.

Αποτέλεσμα

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του αποτελέσματος θα ανακοινωθεί περίπου στις 21:00

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια