Ελλάδα

Eurogroup: Δε θα υπάρξει απόφαση πριν το δημοψήφισμα

Το Eurogroup για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup δε συζήτησε καμία πρόταση, καθώς αναμένεται το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα.

Στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, δεν αναμένεται νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται "ξεκρέμαστη" και εκτός προγράμματος στήριξης, την ώρα που αθετήθηκε η πληρωμή στο ΔΝΤ και η χώρα βρίσκεται και επισήμως στο... όχι ιδιαίτερα αξιοζήλευτο κλαμπ των χωρών που έχουν αποτύχει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στον οργανισμό.

Γ. Βαρουφάκης: "Η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση"

«Η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση», αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης ότι υποστήριξαν οι Ευρωπαίοι, μετά το πέρας της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

«Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Μετά από τις συνεχείς δηλώσεις των κορυφαίων Γερμανών πολιτικών παραγόντων ότι "συζητάμε μετά το ελληνικό δημοψήφισμα", δεν αναμενόταν να ληφθεί κάποια απόφαση στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ.

Ντάισεμπλουμ: "Δε θα υπάρξουν νέες συζητήσεις μέχρι το δημοψήφισμα"

«Δε θα υπάρξουν νέες συζητήσεις με την Ελλάδα έως την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος», υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ. «Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Όπως εξήγησε, δε θα υπάρξουν νέες συζητήσεις τις επόμενες ημέρες ούτε σε επίπεδο Eurogroup, αλλά ούτε και μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. «Θα περιμένουμε την έκβαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής, το οποίο και θα λάβουμε σοβαρά υπ' όψη», υποστήριξε εν συνεχεία.

«Είμαι πολύ λυπημένος για την κατάσταση, δεδομένης της ισχυρής αποφασιστικότητας των Ελλήνων να παραμείνουν στην Ευρωζώνη», υπερθεμάτισε ο κ. Ντάισεμπλουμ.

Κάζιμιρ: "Δε θα υπάρξει νέο Eurogroup πριν το δημοψήφισμα"

To Εurogroup αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση πριν το ελληνικό δημοψήφισμα, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ. 

Η δήλωση του Σλοβάκου υπουργού πραγματοποιήθηκε κατόπιν της ολοκλήρωσης της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Κάζιμιρ είχε υποστηρίξει ότι  η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ταχθεί υπέρ του «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα, αλλιώς θα ρίξει την Ελλάδα στο γκρεμό.

«Φοβάμαι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν με ευρώ, σε περίπτωση όπου επικρατήσει το όχι στο δημοψήφισμα της Κυριακής» είχε  συμπληρώσει.

Το... τρίτο μνημόνιο

Και τι είναι αυτή η πρόταση; Μια πρόταση έξη σημείων, που αποτελεί (ουσία και τύποις) ένα νέο μνημόνιο, συνοδευόμενο από νέα δανειακή σύμβαση. Αν και το αίτημα πλέον υποβλήθηκε στον ESM και εφόσον γίνει δεκτή από τους Ευρωπαίους (κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο) ίσως να μην περιλαμβάνει το ΔΝΤ.

Ωστόσο θα περιλαμβάνει εξαιρετικά σκληρά μέτρα, πιθανότατα... ακόμη χειρότερα απ' αυτά που περιλάμβανε το τρέχον πρόγραμμα ή αυτά που ζητούσαν οι δανειστές για να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε τα αιτήματα των δανειστών, βεβαίως, αλλά σε αυτήν την περίσταση και υπό το βάρος των γεγονότων, πιθανότατα θα ζητηθεί... γη και ύδωρ από τους "θεσμούς".

Οπως σημειώσαμε, η κυβέρνηση ζητά πρακτικά τη σύναψη τρίτου Μνημονίου με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έως το 2017 με ταυτόχρονη διαβεβαίωση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο χθεσινό Eurogroup και ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ματαιώσει το δημοψήφισμα ή να προτείνει να ψηφίσουν «ναι» αν επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους δανειστές επιδιώκουν να γίνει το δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι το κίνημα υπέρ του «ναι» υπερτερεί. Με τον τρόπο αυτό θα θελήσουν να διαπραγματευτούν με διαφορετικούς όρους από την επόμενη Δευτέρα.

Οι πιέσεις από την πλευρά των εταίρων παραμένουν ισχυρές, με τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ να κάνει λόγο για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται με σκληρότερους όρους, ενώ ο ESM ανακοίνωσε τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος χθες το βράδυ. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας χθες στο CNN, είπε ότι οι συζητήσεις για τη συμφωνία θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και του ΔΝΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία ζήτησε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και στη συνέχεια έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Αθήνα για το ναυάγιο.

Με την πρότασή μας «περιορίζουμε τα σημεία της διαφωνίας», σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας πως στην ελληνική επιστολή αναφέρονται θέματα εργασιακά και συντάξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η Ελλάδα ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή της δόσης του 1,56 δισ. ευρώ που έληξε στη μία τα ξημερώματα. Αποκάλυψε ακόμη ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα αύξησης του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η κυβέρνηση φαίνεται τελικά να επιλέγει τον δύσκολο δρόμο που οδηγεί σε ένα νέο δάνειο ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ έως το 2017, αλλά και σε ένα νέο Μνημόνιο με βιώσιμη λύση για το χρέος. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα απαιτήσουν οι Ευρωπαίοι θα είναι ιδιαίτερα σκληροί και θα συνοδευτούν από νέα δημοσιονομικά μέτρα, κάτι που προανήγγειλε ο Γ. Ντάιζελμπλουμ.

Ο κατάλογος με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που καταρτίζουν οι δανειστές και θα συζητηθούν στο σημερινό Eurogroup θα προβλέπει νέες περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού, αλλά και προτάσεις-σοκ για την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι για πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% το 2018.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με τους Ευρωπαίους να μην αρνούνται τη βοήθεια, αλλά θέτουν ως προϋπόθεση ή να μην γίνει το δημοψήφισμα ή να υπάρξει την Κυριακή το «ναι» στο ευρώ, ώστε να συζητήσουν στη συνέχεια με την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup στο Reuters, η στάση της Αθήνας έναντι των πιστωτών της πρέπει να αλλάξει προτού οι τελευταίοι εξετάσουν το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Ο ίδιος τόνισε ότι το αίτημα για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ήρθε πολύ αργά, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει νέο πρόγραμμα, το οποίο με δεδομένη την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών το τελευταίο διάστημα μάλλον θα συνοδεύεται από αυστηρότερους όρους σε σχέση με το προηγούμενο. Και κατέληξε πως «σε κάθε περίπτωση, νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να συζητηθεί έως ότου αλλάξει η πολιτική στάση της κυβέρνησης, που μας οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση...».

Κλάους Ρέγκλινγκ

Από χθες τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών), το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) έληξε, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η τελευταία δόση του δανείου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, δεν είναι πλέον διαθέσιμη και τα ομόλογα του EFSF, ύψους 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ακυρώνονται. Αυτό επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση του επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, που χαρακτηρίζει θλιβερό το γεγονός ότι «το πρόγραμμα λήγει χωρίς διάδοχο σχήμα, με αποτέλεσμα τα θετικά του αποτελέσματα να τίθενται εν αμφιβόλω. Χάρη στις πολιτικές που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης έως το β' εξάμηνο του 2014. Οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων απέδιδαν καρπούς... η τάση αυτή μπορεί να συνεχιστεί, εάν η Ελλάδα επιστρέψει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων εντός της Ευρωζώνης».

Μπ. Ομπάμα

Η Ελλάδα έχει περάσει δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να βρεθεί μια διέξοδος για να υπάρξει ανάπτυξη και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας πάντως ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το ελληνικό ζήτημα ιδιαίτερης ανησυχίας, προσθέτοντας πάντως ότι αποτελεί κυρίως ανησυχία της Ευρώπης. Σημείωσε ότι έχει ενθαρρύνει τόσο την Αθήνα όσο και την πλευρά των δανειστών να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται για μια λύση. Η ελληνική κρίση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρώπης και ως εκ τούτου της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε.

Συζήτηση στην Γερμανία

Η Μπούντεσταγκ αναμένεται να συζητήσει σήμερα μετά τις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) το ζήτημα της Ελλάδας. Εκτός από τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ για το θέμα θα εκφωνήσουν ομιλίες ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο μεταξύ η επικεφαλής του κόμματος Die Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Γερμανία για τις πολιτικές διάσωσης.

«Θα ήθελα ο γερμανικός λαός να ερωτηθεί για το πιο σημαντικό πρόβλημα, για την αυτοαποκαλούμενη πολιτική διάσωσης. Τελικά εμείς είμαστε αυτοί που πληρώνουν», είπε.

Επίσης η Βάγκενκνεχτ δήλωσε ότι θα ήθελε οι Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. «Το πακέτο, το οποίο έχουν προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί τη συνέχιση της λανθασμένης πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα», εξήγησε.

"Απίστευτα περίπλοκο"

Στη βούληση της Γαλλίας να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής αναφέρθηκε σήμερα Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «απίστευτα περίπλοκο» το να βρεθεί μια συμφωνία για τη χώρα, αποκαλύπτοντας πως οι μικρές χώρες της ζώνης τηρούν την πιο σκληρή γραμμή, ενώ τόνισε πως ένα "όχι" στο δημοψήφισμά κινδυνεύει να φέρει την Ελλάδα προς την έξοδο της ευρωζώνης.

Μάλιστα, ο κ. Σαπέν τόνισε πως ότι προς το παρόν, δεν είναι άμεσης μεγάλης σημασίας η μη πληρωμή από την Ελλάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Δραγασάκης: θύμα παραποίησης δηλώσεων

Tις παραποιήσεις των δηλώσεων του από την συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ, όπως αναδημοσιεύτηκαν από κάποια site, στηλίτευσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με αναρτήσεις του στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter.

Ειδικότερα, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε στις αναρτήσεις του:

"ΠΟΤΕ δεν ειπώθηκε #ert: "Εισηγήθηκα στον Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών"".

"ΠΟΤΕ δεν ειπώθηκε #ert: "Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μη γίνει το δημοψήφισμα" ή "Ανοικτό να ακυρωθεί το δημοψήφισμα"".

"Η ερμηνεία και ο σχολιασμός λεγομένων είναι απόλυτα θεμιτές πρακτικές, η κραυγαλέα παραποίησή τους όμως είναι απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη", σημείωσε.

Επιπλέον, παρέθεσε ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης, αναφέροντας: "Σε πείσμα όσων σκόπιμα παραπλανούν, η απάντηση στα περί "εισήγησης Δραγασάκη για ψήφιση της πρότασης των δανειστών" https://www.youtube.com/watch?v=-jZWFUPoSg4&feature=youtu.be&t=15m50s… "

Σχόλια