default-image

Ναι της ΚΕΔΕ στην κάλπη για το δημοψήφισμα

Ελλάδα
Ναι της ΚΕΔΕ στην κάλπη για το δημοψήφισμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τεταμένο κλίμα, με αντεγκλήσεις μεταξύ αυτοδιοικητικών παραγόντων αλλά και με αποχωρήσεις εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το οποίο στηρίζει το «ναι» στην κάλπη του δημοψηφίσματος.

Στο ψήφισμα που εξέδωσε ύστερα από πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη τάσσεται υπέρ του «ναι» κρίνοντας ότι αυτό «σημαίνει παραμονή της Ελλάδος στην Ευρώπη και παράλληλα την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, προς όφελος όλων των Ελλήνων». Παράλληλα, προέταξε ως κρίσιμο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.  

Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις κατά του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη που έσπευσε ήδη από τη Δευτέρα να καταθέσει δήλωση στο υπουργείο Εσωτερικών για συμμετοχή στη συγκρότηση Επιτροπής Υποστήριξης του «ναι». Ο δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας Δημήτρης Μπίρμπας κατήγγειλε ως «θεσμικό ατόπημα» το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και συνεννόηση με τις παρατάξεις, προέτρεξε να συμμετέχει στην Επιτροπή Υποστήριξης. Προκλήθηκε ένταση στη συνεδρίαση και ο κ. Μπίρμπας αποχώρησε από την αίθουσα της συνεδρίασης.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης (στηρίζεται από το ΚΚΕ) στο ΔΣ της ΚΕΔΕ Ελπίδα Παντελάκη είχε κατηγορήσει τον κ. Πατούλη ότι επιχειρεί μέσω της ΚΕΔΕ να συνδράμει «στον εκβιασμό και στην κοροϊδία του λαού που στήνουν από κοινού κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου». Αποχώρησε από τη συνεδρίαση, προβάλλοντας τη θέση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα: «ΟΧΙ στην πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. ΟΧΙ στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στο μόχθο του».

Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΚΕΔΕ σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 κινήθηκε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), η οποία με ψήφισμά της τάχθηκε επίσης υπέρ του «ΝΑΙ στην Ευρώπη». Οι εκπρόσωποι των δημάρχων αλλά και των περιφερειαρχών είχαν προγραμματίσει να παραδώσουν τα ψηφίσματα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σε συνάντησή τους το απόγευμα της Τρίτης.

Την ίδια ώρα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου «ΟΧΙ  στα μνημόνια και στην εξαθλίωση του λαού», σύμφωνα με το in.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News