Ελλάδα

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε τραπεζική αργία και περιορισμούς στην ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες και έκανε έκκληση για υπομονή και ψυχραιμία.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι υπέβαλε νέο αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος και χαρακτήρισε μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ε.Ε. τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup.  

Αύριο θα δοθεί ενημέρωση από το Οικονομικό Επιτελείο.

Γ. Κατρούγκαλος: "Το δημοψήφισμα είναι συνέχιση διαπραγμάτευσης με άλλα μέσα"

Ολοκληρώθηκε, δέκα λεπτά μετά της 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας, η μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε ότι αύριο θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση από το Οικονομικό επιτελείο, ώστε ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενήμερος.

«Είναι προφανές ότι οι δανειστές προσπαθούν ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση να ακυρώσουν το δημοψήφισμα», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε «να μείνουμε ψύχραιμοι» και «να δούμε ποιο είναι το συμφέρον» της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία δημοψηφίσματος» και «ο λαός πρέπει να μιλήσει», δήλωσε, προσθέτοντας πως όταν μιλήσει πρέπει «να πει βροντερό όχι»

Ο ίδιος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «συνέχιση διαπραγμάτευσης με άλλα μέσα», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο Συνόδου Κορυφής, μέσα στη βδομάδα.

Ενημέρωση για τους τουρίστες

Όπως σημειώνεται, τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα τους.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του Reuters, που επικαλούνταν πηγή που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας και ανέφερε πως οι κάτοχοι ξένων καρτών θα μπορούν να σηκώσουν το μέγιστο όριο που τους επιτρέπουν οι δικές τους τράπεζες.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το Συμβούλιο πρότεινε την τραπεζική αργία για 6 εργάσιμες ημέρες, μέχρι το βράδυ της επόμενης Δευτέρας. Τα ATM αύριο δεν θα ανοίξουν, θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη».

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το δημοψήφισμα

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου καθορίστηκαν οι όροι για την διεξαγωγή του κυριακάτικου δημοψηφίσματος.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στο ΦΕΚ και ουσιαστικά προβλέπει ότι η διαδικασία θα γίνει στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά που διεξήχθησαν οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Η πράξη, εκδόθηκε προκειμένου να επισπευστούν οι χρονικές προθεσμίες που προβλέπει ο εκλογικός νόμος έτσι όλες οι προετοιμασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη Κυριακή.

Ολόκληρη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

 

Επίσης, καθορίζεται ότι μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα και μέχρι την 19η ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας, απαγορεύεται στους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, σε κάθε είδους εφημερίδα και περιοδικό, καθώς και στα πολιτικά κόμματα και στους μετέχοντες στις Επιτροπές Υποστήριξης του ν. 4023/2011 (Α΄ 220), η καθ' οιονδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση ή μετάδοση ή αναμετάδοση οποιασδήποτε έρευνας γνώμης, με οποιονδήποτε τρόπο και αν διενεργείται, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης, για πολιτικά κόμματα και πολιτικές θέσεις.

Δ. Παπαδημούλης: "Η έκτακτη Σύνοδος θα αποτρέψει το Grexit"

Την εκτίμηση ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, η οποία πιθανώς θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, μπορεί να αποτρέψει το Grexit, διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής την Τετάρτη, μπορεί να οδηγήσει σε έντιμο συμβιβασμό κ αποφυγή του Grexit, σημείωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής. Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος, κατέληξε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Ντόναλτ Τουσκ αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη, 1 Ιουλίου.

ΠΓΔΜ: Έκτακτα μέτρα της κεντρικής τράπεζας

Η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ αναμένεται να λάβει προστατευτικά μέτρα έναντι της ελληνικής κρίσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σε νέο του δημοσίευμα.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, η κεντρική τράπεζα προτίθεται να λάβει προστατευτικά μέτρα προκειμένου να διαχειριστούν οι κεφαλαιακές ροές, στον απόηχο των εξελίξεων στη γειτονική Ελλάδα.

Γκάμπριελ: Στόχος του Τσίπρα να υπάρξουν περισσότερες παραχωρήσεις από την Ε.Ε.

«Κάθε λαός και κάθε κυβέρνηση έχει δικαίωμα στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Δε θα ήταν σωστό να πούμε ότι δεν γίνεται», δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά εκτίμησε ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αποσκοπεί «στο να ωθηθεί η Ευρώπη σε ακόμη περισσότερες παραχωρήσεις».

Είπε ακόμη ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι συνδεδεμένο με το ερώτημα «μένουμε στο ευρώ, ναι ή όχι».

«Εγώ απλώς αναρωτήθηκα γιατί κάνεις δημοψήφισμα όταν η κυβέρνηση δηλώνει "παρακαλούμε τον λαό να απορρίψει μια προσφορά βοήθειας ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ". Αυτό θα μπορούσε να το κάνει ο κ. Τσίπρας και χωρίς τον λαό του. Έχει προφανώς την ελπίδα ότι μετά θα έρθουν περισσότερες προσφορές - αυτό είναι βεβαίως λάθος», σημείωσε μιλώντας στο ZDF.

«Αυτό που θα θεωρούσα δίκαιο είναι το να ψήφιζε ο ελληνικός λαός για την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης και ταυτόχρονα όλοι να ήξεραν ότι αυτό είναι συνδεδεμένο με το ερώτημα "μένουμε στο ευρώ, ναι ή όχι"», πρόσθεσε ο Γκάμπριελ.

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκαλεί την Τετάρτη ο Ντ. Τουσκ

Στην έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσανατολίζεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με πηγές του γερμανικού κρατικού δικτύου ZDF.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, 30 Ιουνίου, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και επομένως, από την Τετάρτη, 1 Ιουλίου, η χώρας θα βρίσκεται εκτός προγράμματος.

Αίτημα έκτακτης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής έχουν καταθέσει και η ευρω-ομάδα των Πρασίνων.

Αντ. Σαμαράς: "Ο λαός να μείνει ψύχραιμος και ενωμένος"

Τον ελληνικό λαό καλεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς να μείνει ψύχραιμος και ενωμένος στον απόηχο της απόφασης για τραπεζική αργία και επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων.

«Καλώ και τον κ. Τσίπρα να ακυρώσει αμέσως το χωρίς πια περιεχόμενο δημοψήφισμα - παρωδία» επισημαίνει ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι τα δικά του λάθη τον υποχρέωσαν στο κλείσιμο των τραπεζών.

«Η πατρίδα μας πρέπει να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και στο ευρώ» αναφέρει εν συνεχεία.

Όπως υπογραμμίζει, ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.  Αν δεν μπορεί ο ίδιος, ας τολμήσει τη μεγάλη εθνική συνεννόηση, συμπληρώνει.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα και να επιστρέψει η Ελπίδα στους Έλληνες» καταλήγει ο κ. Σαμαράς.

Νέο αίτημα για παράταση υπέβαλλε ο πρωθυπουργός

Νέο αίτημα για παράταση του προγράμματος υπέβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αυτή την φορά προς τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Το παραπάνω γνωστοποίησε ο ίδιος λέγοντας πως μόνο αυτοί μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση του Eurogroup.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι είναι απολύτως διασφαλισμένες οι καταθέσεις των πολιτών και η καταβολή μισθών και συντάξεων και ζήτησε να κυριαρχήσει νηφαλιότητα και υπομονή.

Ακόμη, ζήτησε να αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Μέρκελ για την Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ είχε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις ελληνικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Καγκελάριο της Γερμανίας, προκειμένου να αποτιμήσουν τις εξελίξεις με την Ελλάδα.

«Οι οικονομικές ομάδες των δύο χωρών παρακολουθούν την ελληνική κατάσταση. Θα παραμένουν σε στενή επαφή» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών προήλθε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Ομπάμα.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να επιστρέψουμε στο μονοπάτι, το οποίο επιτρέπει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Θα λάβουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

Κλειστές αύριο οι τράπεζες

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η απόφαση που πάρθηκε είναι να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες τη Δευτέρα, καθώς και το χρηματιστήριο.

Η πληροφορία διέρρευσε από τους διευθύνοντες συμβούλους των συστημικών τραπεζών, οι οποίες συμμετείχαν στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας.

Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό για πόσο καιρό θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες.

Παράλληλα, στο γραφείο του υπ. Οικονομικών, γράφεται σχετική ρύθμιση για την επιβολή των λεγόμενων «capital controls», η οποία θα τεθεί και επι τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως για τις 20.00.

Έκτακτη σύσκεψη στη Γαλλία για την Ελλάδα

Έκτακτη συνεδρίαση των κορυφαίων υπουργών της γαλλικής κυβέρνησης συγκάλεσε για αύριο, Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να αποτιμηθούν οι ελληνικές εξελίξεις.

Στη συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10 ώρα Ελλάδας, θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φάμπιους και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Σημειώνεται ότι ανάλογη συνεδρίαση συγκάλεσε και η Άνγκελα Μέρκελ, στη Γερμανία.

Σαμαράς-Γεννηματά: "Παραμονή στο ευρώ"

Συνάντηση διάρκειας 50 λεπτών είχαν στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών τους για τη συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί αταλάντευτα η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη, ενώ η κ. Γεννηματά επέμεινε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει διχαστικό και πολωτικό κλίμα στην κοινωνία.

Τους δύο πολιτικούς αρχηγούν απασχόλησε και το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Γ. Βαρουφάκης: "Θα λάβουμε ό,τι μέτρο χρειαστεί"

«Θα λάβουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

Μοσκοβισί: "Η πόρτα επί των τελευταίων προτάσεων είναι ανοιχτή"

«Ανοιχτή είναι ακόμη η πόρτα των διαπραγματεύσεων», υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.

«Η πόρτα της διαπραγμάτευσης επί των τελευταίων προτάσεων της Κομισιόν είναι ακόμη ανοιχτή», συμπλήρωσε.

Λαγκάρντ: "Η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα"

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να παράσχει - ανά πάσα στιγμή - βοήθεια στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

«Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες και είναι έτοιμο να παράσχει πρόσθετη βοήθεια, εφόσον χρειαστεί» τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Όπως εξήγησε, εξακολουθώ να πιστεύω ότι μία ισορροπημένη προσέγγιση κρίνεται άκρως αναγκαία για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Μάλιστα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή η προσέγγιση πρέπει να συνδυάζεται από διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, επικουρούμενες από τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και παράταση του προγράμματος ζητεί η Φ. Γεννηματά

Κάλεσμα στους Ευρωπαίους ηγέτες και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων απευθύνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία ζητεί να συγκληθεί εκτακτη Σύνοδος Κορυφής, να δοθεί παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα και να διασφαλίσει η ΕΚΤ τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.  

Συγκεκριμένα, σε δημόσια έκκλησή της η κ. Γεννηματά ζητεί να δοθεί παράταση του προγράμματος για εύλογο χρόνο, με συγκεκριμένο και ορατό ορίζοντα για να συνεχιστούν εντατικά και παραγωγικά οι διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρει, αυτός ο χρόνος πρέπει να αξιοποιηθεί δημιουργικά χωρίς ανεδαφικές εμμονές με στόχο έναν έντιμο, δίκαιο και προωθητικό συμβιβασμό.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι οφείλουν όλοι οι ηγέτες και κυρίως ο κ. Τσίπρας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, για την Ευρωζώνη και το κοινό μας νόμισμα το ευρώ.

Ευ. Βενιζέλος: "Η θεσμική διολίσθηση δεν έχει τελειωμό"

Η θεσμική διολίσθηση όταν αρχίσει, δεν έχει τελειωμό, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επικρίνοντας την απόφαση έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την επιτάχυνση των διαδικασιών για το δημοψήφισμα.

Βρόμικο πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης καταγγέλει ο Ν. Βούτσης

Βρόμικο πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης κατήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Ειδικότερα, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός της κυβέρνησης διέψευσε δήλωση που του αποδίδεται μέσω του twitter, για τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς τη λειτουργία των τραπεζών.

Ο κ. Βούτσης τονίζει ότι πρόκειται για βρόμικο πόλεμο ενάντια στην κυβέρνηση τις κρίσιμες αυτές ώρες και ήδη η υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος διερευνά την υπόθεση.

Γ. Σακελλαρίδης: "Το δημοψήφισμα δεν αφορά το νόμισμα"

Τη διαβεβαίωση ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά το νόμισμα έδωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στο περιθώριο συνέντευξης που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι αποκλειστικά το περιεχόμενο της πρότασης που επέδωσαν οι δανειστές ως τελεσίγραφο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, το περήφανο «Όχι» του ελληνικού λαού θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη πραγματικής και ουσιαστικής λύσης και όχι μιας συμφωνίας που θα ανακυκλώνει τα προβλήματα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να είναι «ναι», ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε στο διάγγελμα ότι θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το δημοψήφισμα.

«Η προπαγάνδα των γνωστών κύκλων αναμένεται να οργιάσει μέχρι την επόμενη Κυριακή προκειμένου να μην αφήσουν τον λαό να αποφασίσει απερίσπαστος» σημείωσε εν συνεχεία.

Καταλήγοντας, χαιρέτισε την ψυχραιμία και την ωριμότητα του ελληνικού λαού, τονίζοντας ότι πρόκειται για εργαλεία που θα διασφαλίσουν τόσο το δημοψήφισμα όσο και τη δημοκρατία.

Τις προτάσεις των Θεσμών δημοσιοποιεί η Κομισιόν

Στη δημοσιοποίηση των προτάσεων των τριών θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προβεί η Κομισιόν, ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, 5 Ιουνίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης του ελληνικού λαού, η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις των θεσμών, οι οποίες αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης με τις ελληνικές Aρχές, κατά τη διάρκεια της 8ης, 14ης, 22ης και 25ης Ιουνίου του 2015.

Όπως εξηγεί η Κομισιόν, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη έως και την Παρασκευή το βράδυ.

Μέχρι τότε, επισημαίνει, όλες οι πλευρές κατανοούσαν την ανάγκη επίτευξης ενός συμβιβασμού για την Ελλάδα, ο οποίος δε θα περιελάμβανε μόνο μέτρα, αλλά θα διευθετούσε τόσο  τις μέλλουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όσο και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

 

Παράλληλα, οι προτάσεις των θεσμών, αναφέρει η ανακοίνωση, περιελάμβανε την παροχή ενός πακέτου βοήθειας για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, την προώθηση της ανάπτυξης, την τόνωση της ανάκαμψης και την αύξηση των επενδύσεων.

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη σύντμηση των προθεσμιών του δημοψηφίσματος προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή, 5 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έως απόψε το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να έχει υπογράψει τη σχετική ΠΝΠ, η οποία προβλέπει την σύντμηση των προθεσμιών προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σημειώνεται ότι βάσει των κανονισμών, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτείται χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων από την ημέρα επικύρωσης της απόφασης από την ελληνική Βουλή.

ΚΚΕ: Να ενδυναμωθεί η αμφισβήτηση της Ε.Ε.

Να αξιοποιήσει το δημοψήφισμα για να δυναμώσει την αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλεί τον ελληνικό λαό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Όπως εξηγείται σε σχετική ανακοίνωση, με τη δράση και την επιλογή του να απαντήσει στην κοροϊδία του κάλπικου ερωτήματος, που θέτει η κυβέρνηση και να απορρίψει τόσο την πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ όσο και την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

«Και οι δύο προτάσεις περιέχουν βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, που θα έρθουν να προστεθούν στα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τα καπιταλιστικά κέρδη» αναφέρει το ΚΚΕ.

ΟΤΟΕ: Να ληφθούν μέτρα για την ομαλή λειτουργία των τραπεζών

Να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών καλεί την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ+2,08% η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΤΕ ΟΤΕ-1,68% καλεί τη Κυβέρνηση να διασφαλίσει έγκαιρα και να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία των Τραπεζών περιφρουρώντας την ασφάλεια των εργαζομένων, του συναλλασσόμενου κοινού και φυσικά τις καταθέσεις των πολιτών.

Παράλληλα,  μεταξύ άλλων καλεί την Τράπεζα της Ελλάδος και τις Διοικήσεις των Τραπεζών να πάρουν προληπτικά όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των συναλλαγών με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους συναλλασσόμενους.

Γ. Στουρνάρας: "Η ΤτΕ θα λάβει τα απαιτούμε μέτρα"

Η Τράπεζα της Ελλάδας θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τους Έλληνες πολίτες εν μέσω αυτών των δύσκολων συνθηκών, αναφέρει η ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάνης Στουρνάρας.

Η δήλωση του κ. Στουρνάρα πραγματοποιήθηκε κατόπιν της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία διατήρησε αμετάβλητη στη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA).

Βαρουφάκης: "Είμαστε πρόθυμοι να επανέλθουμε στις διαπραγματεύσεις"

Την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Είμαστε ανοιχτοί για νέες προτάσεις των Θεσμών» υποστήριξε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι εάν βελτιωθούν, τότε μπορούμε να «αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή τη δική μας εισήγηση και να προτείνουμε στους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν».

Όπως εξήγησε, δεν μπορούσαμε να συναινέσουμε στην πρόταση, δεν μπορούσαμε όμως και απλώς να την απορρίψουμε, ενόψει της σημασίας της υπόθεσης για το μέλλον της Ελλάδας.

Διατηρείται στα ίδια επίπεδα με την Παρασκευή ο ELA

Παράταση της έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, μέσω του ELA, αποφάσισε η EΚΤ, αν και διατηρεί αμετάβλητο το όριο χρηματοδότησης στα υφιστάμενα επίπεδα.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, τις εξελίξεις, ενώ χαιρετίζει τη δέσμευση των ρκατών-μελών να λάβουν μέτρα θωράκισης των οικονομιών του ευρώ.

Έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας

Έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας συγκάλεσε για αύριο, Δευτέρα, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, η Καγκελάριος θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των γερμανικών κομμάτων, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα της ελληνικής κρίσης.

Στη συνάντηση θα δώσουν επομένως το "παρών" τόσο οι επικεφαλής των CDU/CSU και SPD, που απαρτίζουν την κυβέρνηση, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Πράσινοι και  Die Linke.

Μετά την υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για δημοψήφισμα από τη Βουλή, όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επί τάπητος θα τεθεί η συνέχιση ή μη της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κάλεσε την Φρανκφούρτη ν' αναλάβει τις ευθύνες της και να μην διακόψει τη ρευστότητα στο ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τηλεδιάσκεψη των G7 για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν εκπρόσωποι των χωρών του G7, ομάδας επτά εκ των πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικών κρατών του πλανήτη, προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt".

Έκτακτη σύσκεψη Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας

Στις 16:00 σύμφωνα με πληροφορίες συνεδριάζει το Συμβούλιο Συστημικής Ασφάλειας στην Αθήνα.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας θα εισηγηθεί την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Τουσκ: "Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη"

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκρινε σήμερα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο η Αθήνα να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκρινε σήμερα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο η Αθήνα να εγκαταλείψει τη νομισματική Ένωση.

«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμένει μέλος της ευρωζώνης», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μετά την άρνηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χθες να παρατείνουν τη δανειακή σύμβαση ενόψει της ενδεχόμενης αθέτησης ή καθυστέρησης πληρωμών της Ελλάδας την Τρίτη.

«(Βρίσκομαι) σε επαφή με ηγέτες για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης των 19 χωρών» μελών, πρόσθεσε ο Τουσκ μετά τη συνάντηση των 18 υπουργών Οικονομικών.

Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ την Τρίτη

Λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων συνεδριάζει εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, την Τρίτη και ώρα 12 το μεσημέρι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο "θα απασχολήσουν το θέμα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος καθώς και η αδιαπραγμάτευτη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρώπη".

Βαρουφάκης στο BBC: Εξετάζουμε capital controls από απόψε και κλειστές τράπεζες αύριο

Ξένοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC και τον δημοσιογράφο Mark Mardell φέρεται να δηλώνει πως η κυβέρνηση εξετάζει capital controls και κλειστές τράπεζες από αύριο.

Φέρεται επίσης να δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι είναι αποκρουστικό να εξετάζει η ΕΚΤ μείωση κεφαλαίων προς τις τράπεζες.

Βρετανία: "Οι Έλληνες να λύσουν την παρούσα αβεβαιότητα"

Να επιλύσουν την τρέχουσα αβεβαιότητα και να εξασφαλίσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη καλεί τους Έλληνες η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας.

«Έχουμε λάβει μέτρα για την αύξηση της οικονομικής μας ασφάλειας, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κινδύνους, όπως αυτός από το εξωτερικό. Επιπλέον θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για να προετοιμαστούμε και να προστατευτούμε από όλα τα ενδεχόμενα», απάντησε γραπτώς εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, κληθείς από το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τις εξελίξεις μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Οι αγορές δεν είναι έτοιμες για ένα Grexit, λέει οικονομολόγος του ΟΟΣΑ

Η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Κάθριν Μαν, εξέφρασε την εκτίμηση, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ότι οι «αγορές δεν είναι έτοιμες» για μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Για την κ. Μαν «είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση για αυτήν την κατάσταση».

«Η ανάκαμψη στην Ευρώπη είναι ακόμη εύθραστη και επομένως εξαρτάται από κάθε κατάσταση που ενέχει έναν κίνδυνο. Προκειμένου να την παγιώσουμε (την ανάκαμψη) πρέπει να άρουμε κάθε αβεβαιότητα», τόνισε η ίδια.

ΠτΔ: "Η πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη πρέπει να μείνει αδιατάρακτη"

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο διάλογος του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συνάντηση Δ. Κουτσούμπα - Φ. Γεννηματά τη Δευτέρα

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα 29 Ιούνη στις 10 το πρωί, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, ύστερα από αίτημά της, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατατέθηκε στον ΠτΔ η πρόταση για Δημοψήφισμα

Μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της πρότασης για δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος παρέλαβε τα ξημερώματα της Κυριακής το κείμενο με τη διαβεβαίωση ότι «θα ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του κατά το Σύνταγμα, ιδίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 44 παράγραφος 2 εδάφιο α'», αναφορικά με την προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι «η αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνη η οποία υπήρξε η κοιτίδα της άμεσης Δημοκρατίας».Με 178 ψήφους η Βουλή είπε «ναι» στο δημοψήφισμα.

Από την πλευρά της, η κα Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Έχω την χαρά και την τιμή να σας εγχειρίσω την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που εκδόθηκε στην Μεταπολίτευση για την ενεργοποίηση του άρθρου 44 παρ. 2 εδάφιο α του Συντάγματος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμη εθνικό θέμα, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς την Βουλή».

«Είχα την τιμή να είμαι η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής που υπέγραψε μια τέτοια απόφαση. Θα έχετε την τιμή και την χαρά να είσαστε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα ενεργοποιηθεί αυτή η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την θεσμική επαγρύπνηση λόγω της ευθύνης και για την θεσμική σας εγρήγορση και εύχομαι όλοι οι πραγματικοί Θεσμοί να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων και να δικαιώνουν αυτό που αποτελεί κορυφαία εκδήλωση της Δημοκρατίας και είναι η λαϊκή κυριαρχία» κατέληξε η πρόεδρος της Βουλής.

K. Σημίτης: Η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα προς την έξοδο από την Ευρωζώνη

Η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα προς την έξοδο από την Ευρωζώνη και το ευρώ, ένα βήμα προς μία άγνωστη κατεύθυνση, για την οποία ούτε γνώση ούτε προετοιμασία έχει, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

"Χρεοκοπία δε σημαίνει απαραίτητα έξοδο από το ευρώ", δηλώνει ο Νοβότνι

Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει την Τρίτη τη δόση των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τότε αρχίζει η διαδικασία αδυναμίας πληρωμών, ωστόσο μία χρεοκοπία δεν σημαίνει αποχώρηση από το ευρώ, χωρίς όμως και να υπάρχει εγγύηση ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

Β. Σόιμπλε: "Δύσκολο να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη"

«Δε θα αλλάξει κάτι μέχρι την Τρίτη που λήγει το πρόγραμμα της Ελλάδας» δήλωσε «στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πει ότι έρχεται ένα Grexit».

«Από τους Έλληνες εξαρτάται» το εάν θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη, «αλλά είναι σαφές ότι με αυτή την πολιτική του κ. Τσίπρα, η οποία προκαλεί σύγχυση, έγινε πολύ πιο δύσκολο», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του.

«Το ότι ξαφνικά μια κυβέρνηση σηκώνεται και φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού ο πρωθυπουργός χθες το μεσημέρι ήταν μαζί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αφού η Καγκελάριος και πολλοί άλλοι έκαναν απεριόριστη προσπάθεια και στην πατρίδα του κάνει ακριβώς το αντίθετο, αυτό δεν προκαλεί μόνο σύγχυση, αλλά είναι και θλιβερό», δήλωσε και τόνισε ότι οι τραπεζικοί ειδικοί και η ΕΚΤ παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα ως την Δευτέρα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε με έμφαση ότι δεν θα συμβουλεύσει στον ελληνικό λαό την αποδοχή του προγράμματος. Φανταστείτε ο ελληνικός λαός να ψηφίσει εναντίον της ψήφου της κυβέρνησής του. Τότε εμείς θα πρέπει να πούμε στον δικό μας λαό και στο δικό μας κοινοβούλιο, "τώρα θα εμπιστευθούμε ότι οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα, άρα η κυβέρνηση, θα κάνουν αυτό για το οποίο έχουν δεσμευθεί σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο όμως μόλις εισηγήθηκαν στον λαό τους να μην δεχθεί". Αυτό δεν αποτελεί βάση για αποφάσεις εις βάρος των φορολογουμένων άλλων χωρών», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι μια χρεοκοπία δεν προκαλεί ανεξέλεγκτο κίνδυνο για τον γερμανικό προϋπολογισμό, ενώ και η Ευρωζώνη, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος, πρέπει να καταστεί πειστικά σαφές ότι είναι σταθερή.

BBC: "Η ΕΚΤ θα διακόψει τον ELA στις ελληνικές τράπεζες εντός της ημέρας"

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διακόψει τη «γραμμή ζωής» του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες εντός της Κυριακής, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο πηγές του.

Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από την Έκτακτη Βοήθεια Ρευστότητας (ELA) από πλευράς ΕΚΤ.

Η Ελλάδα θα αναγκαστεί πιθανότατα «να ανακοινώσει διακοπή λειτουργίας των τραπεζών κιόλας από τη Δευτέρα και θα ζητήσει την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων», τόνισε πηγή του ρεπόρτερ του BBC Ρόμπερτ Πέστον.

Η πόρτα παραμένει ανοιχτή σε περαιτέρω συζητήσεις με την Ελλάδα, διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι λίγες ώρες μετά το «όχι» στο αίτημα της Αθήνας για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Κατέστησαν σαφές, ωστόσο, πως προτεραιότητα του Eurogroup είναι η σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως η Αθήνα πασχίζει για συμφωνία την ύστατη στιγμή.

Στ. Θεοδωράκης:" Η Ελλάδα δε θα ζήσει νέα Μικρασιατική Καταστροφή"

Το λόμπι της δραχμής δεν θα νικήσει, τονίζει ο επικεφαλής του πολιτικού κινήματος Το Ποτάμι, Σταύρος Θεοδωράκης, με δήλωσή του στην εφημερίδα Έθνος.

«Η Ελλάδα δεν θα ζήσει άλλη μια Μικρασιατική καταστροφή. Και είναι κρίμα που ένας νέος πολιτικός, ο οποίος μιλούσε για ελπίδα να προσχωρεί τόσο άτσαλα στο στρατόπεδο της οπισθοδρόμησης», σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης, επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

"Τραγικό λάθος το δημοψήφισμα", λέει ο Γ. Καμίνης

Ο λαός μας καλείται αιφνιδιαστικά, αναίτια και μέσα σε ελάχιστες ημέρες να δεσμεύσει για τις επόμενες δεκαετίες το μέλλον της πατρίδας του, χωρίς να έχει διαφωτιστεί για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της επιλογής του, σημειώνει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Η απόφαση αποτελεί τραγικό λάθος, καθώς διευκολύνει τις ακραίες δυνάμεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, οι οποίες επιδιώκουν τη διεθνή απομόνωση της χώρας μας, με πρώτο σταθμό τη ρήξη των ιστορικών δεσμών της με τον φυσικό χώρο της, που είναι η Ευρώπη», προσθέτει.

Γαλλία: "Η ΕΚΤ δεν μπορεί να διακόψει τον ELA στις ελληνικές τράπεζες"

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν μπορεί να διακόψει τον ELA (σ.σ. Έκτακτη Βοήθεια Ρευστότητας)» στις ελληνικές τράπεζες.

Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει ακόμη και αν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν αμφιβάλλω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της», ανέφερε ο κ. Βαλς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Άνευ νοήματος το δημοψήφισμα μετά την Τρίτη, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξή της στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ότι το Ταμείο είναι «έτοιμο» να συζητήσει με την Ελλάδα.

Η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε πάντως ότι το δημοψήφισμα το οποίο σχεδιάζεται να διεξαχθεί στην Ελλάδα σχετικά με τους όρους μιας νέας διάσωσης της χώρας θα είναι άκυρο μετά την Τρίτη, οπότε ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με την ίδια, οι Έλληνες θα ψηφίσουν για προτάσεις που πλέον δεν θα ισχύουν.

Παρ' όλα αυτά, η επικεφαλής της ΔΝΤ επεσήμανε ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και υπέρ της ανάταξης της οικονομίας της χώρας, τότε οι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν.

Μιλώντας στο BBC, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη χρόνο για να αλλάξει γνώμη και να δεχθεί τις προτάσεις της Ευρωζώνης.

Σχόλια