Ελλάδα

Στάση αναμονής από Ουάσινγκτον για το δημοψήφισμα

Η πρώτη αντίδραση στην Ουάσινγκτον για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα ήταν δυσπιστία. Στις αρχικές πληροφορίες περί δημοψηφίσματος, ο Λευκός Οίκος δε θέλησε να τοποθετηθεί και παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών για το όποιο σχόλιο.

Ακόμη και όταν, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε η είδηση, όπως μεταδίδει ανταποκριτής της "Καθημερινής", δεν είχε κάποιο σχόλιο - ούτε άλλωστε και το υπουργείο Οικονομικών, που παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.  

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επίσης δε σχολίασαν την είδηση για το δημοψήφισμα, μη θέλοντας να αντιδράσουν προτού συντονιστούν με τη διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βρισκόταν στο Παρίσι για το σημερινό Eurogroup.

Ακόμη και αν το τελευταίο δεχτεί να παρατείνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μερικές ημέρες, όπως θα ζητήσει η κυβέρνηση, η πληρωμή προς το Ταμείο θα πρέπει να γίνει κανονικά την Τρίτη, 30 Ιουνίου. Οι κανόνες του ΔΝΤ δεν προβλέπουν αντίστοιχη καθυστέρηση της δόσης των 1,6 δισ. ευρώ που καλείται να καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο Ταμείο, ενώ η κυρία Λαγκάρντ έχει διαμηνύσει ότι, αν δε γίνει η πληρωμή εντός της ημέρας, θα ενημερώσει αμέσως το εκτελεστικό συμβούλιο ότι η χώρα βρίσκεται σε καθυστέρηση πληρωμών.

Σχόλια