Ελλάδα

Βατερλώ στο Eurogroup, χείρα βοηθείας από Γαλλία

Η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει με πυγμάχο που έχει στριμωχτεί στα σχοινιά του ρινγκ και δέχεται αλεπάλληλα χτυπήματα από τον αντίπαλο, δίχως να μπορεί να ανταποδώσει. Αλλά αυτην την ώρα, μοιάζει να... χτυπά, αντί για τον αντίπαλο, τον εαυτό της!

Το νέο "βατερλώ" στο Eurogroup, όπου οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ έβγαλαν... έξω από τη συνέχεια της συζήτησης τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ την ίδια ώρα απέρριπταν το αίτημα της χώρας μας για παράταση ολίγων εβδομάδων για το πρόγραμμα προκειμένου να γίνει το δημοψήφισμα, οδηγεί σε δυσοίωνα συμπεράσματα και δημιουργεί απορίες ως προς τα μελλοντικά βήματα.

Πριν από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τους οποίους συζήτησαν το θέμα της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις κινήσεις του και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσει η Ελλάδα σε αυτό το διάστημα της μίας εβδομάδας έως το δημοψήφισμα, ανεξαρτήτως του τι αποφάσισε το Eurogroup.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μετά την ολοκληρωση του Eurogroup (και της... δεύτερης δόσης) έκανε μια δήλωση-έκπληξη:

«Αυτό που συνέβη σήμερα δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έφυγε από την Ευρωζώνη» τόνισε ο Γάλλος υπουργός , επισημαίνοντας ότι η Γαλλία είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών ανά πάσα στιγμή -«πριν τις 30 Ιουνίου, στις 30 Ιουνίου, μετά τις 30 Ιουνίου». Ουδείς, πόσω μάλλον η Γαλλία, θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Βεβαίως παράλληλα επικρίνει την απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα για δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δημιουργεί προβλήματα πρωτίστως για την ίδια την Ελλάδα.

"Εχουμε 19 μέλη"

«H ευρωζώνη μετράει 19 μέλη», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Η Ελλάδα παραμένει μέρος της ευρωζώνης» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Σημείωσε, επίσης, ότι «το Eurogroup είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα και να ενδυναμώσει περαιτέρω την Ευρωζώνη».

Ζήτημα αξιοπιστίας

Ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι έτσι ως έχουν τα πράγματα, το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει την Τρίτη κι ακόμη κι ένα πιθανό "ναι" στο δημοψήφισμα, εγείρει άλλα ζητήματα, ο Γιάνης Βαρουφάκης επέμενε ότι ακόμη υπάρχει έδαφος έως την Τρίτη, να γίνει μια ύστατη προσπάθεια. Μάλιστα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είπε και το απίστευτο, ότι εφόσον έλθει μια "βελτιωμένη" πρόταση από την πλευρά των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση... δεν έχει πρόβλημα να αλλάξει τη στάση της και να καλέσει τον κόσμο να ψηφίσει "Ναι"!  

Ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης Τσίπρα ακόμη και σε περίπτωση ενός «ναι» στο δημοψηφίσμα που δρομολογείται έθεσε σε σκληρό ύφος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το δραματικό Eurogroup στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας πως το πρόγραμμα λήγει την Τρίτη και παράταση δεν δίνεται. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, διεκόπη με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και αυτήν τη στιγμή έχει το λόγο μόνο το ελληνικό Κοινοβούλιο -ενώπιον του οποίου βρίσκεται η πρόταση δημοψηφίσματος. Για το ζήτημα της ρευστότητας παρέπεμψε στην ΕΚΤ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα συνεχίσει τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες απόντος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να θέσει επί τάπητος τις εξελίξεις και να προετοιμαστεί για τη διασφάλιση της υψηλού επιπέδου σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Ενώπιον των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι εξεπλάγην αρνητικά από την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να εξαγγείλει δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είχε πει μετά και την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή και οι θεσμοί είναι ακόμη έτοιμοι για τη συνέχιση των συζητήσεων.

O Γιάνης Βαρουφάκης

Στη δική του συνέντευξη τύπου από τις Βρυξέλλες ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε γιατί η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των δανειστών.

Είπαμε στους θεσμούς ότι η πρότασή τους δεν θα πέρναγε από τη βουλή

Αυτό θα ήταν μια ρήξη από μόνη της

Μας πρότειναν αξιολογήσεις κάθε 4 εβδομάδες μέχρι το Νοέμβριο

Τότε θα τελείωνε η παράταση χωρίς προοπτική εξόδου στις αγορές

Και χωρίς προοπτική να μην υπάρξει 3ο πρόγραμμα

Εμείς δεν έχουμε εντολή να δεχτούμε υφεσιακό πακέτο, τους εξηγήσαμε

Δεν έχουμε και εντολή να την απορρίψουμε την πρότασή τους

Γι'αυτό απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό

Την απόφαση για συμφωνία πρέπει να την πάρει το 50+1 του ελληνικού λαού

Μετά την συμφωνία του Φεβρουαρίου προσπαθούσαν να μας ωθήσουν στο Μνημόνιο

Ποτέ δεν σεβάστηκαν την απόφαση του Φεβρουαρίου

Τώρα το Eurogroup συνεδριάζει για τα μέτρα που θα πάρει μετά την Τρίτη

Η απόρριψη της επέκτασης του προγράμματος κάνει μόνιμη ζημία στην αξιοπιστία του Eurogroup

Γιατί ζήτησαν από την Ελλάδα να αποχωρήσει

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι μετά από το πέρας επίσημης συνεδρίασης θα υπάρξει μία ανεπίσημη στην οποία Ελλάδα δεν είναι προσκεκλημένη για να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά την Τρίτη

Η ανακοίνωση δεν υπεγράφη από εμάς, διαφωνήσαμε

Εθεσα επισήμως ερώτημα στη γραμματεία για το κατά πόσο η ομοφωνία είναι απαραίτητη

Ή αν είχε δικαίωμα ο Ντάισελμπλουμ να προχωρήσει σε δήλωση άνευ της συναίνεσης της ελληνικής πλευράς

Η απάντηση που πήρα από ήταν καταφατική   

Ζήτησα νομική τεκμηρίωση

Μου απάντησαν ότι το Eurogroup δεν υπάρχει ως όργανο θεσμοθετημένο, είναι ανεπίσημο

Οτι πάντα οι αποφάσεις λαμβάνονταν με ομοφωνία

αλλά πως αυτό δεν εμποδίζει τον πρόεδρο να προχωρήσει χωρίς ομοφωνία

Τι θα συμβεί από την Τρίτη και μετά; ρωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης

Νομίζω ο κ. Ντάισλεμπλουμ θα ήθελε να εφαρμόσουμε μια πρόταση των θεσμών που δεν πιστεύουμε. Ο Αλέξης Τσίπρας και εμείς δεσμευτήκαμε ότι ο ελληνικός λαός θα είναι κυρίαρχος. Εαν ο ελληνικός λαός μας πει να υπογράψουμε, θα υπογράψουμε. Το 5ετές μνημόνιο απέτυχε.

Οι εταίροι βγάζουν την Ελλάδα από το τραπέζι των συζητήσεων; Θα πληρώσουμε το ΔΝΤ;

Είναι μια απόφαση του κ. Ντάισλεμπλουμ, όχι των εταίρων της. Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 1,9 δισ. από την ΕΚΤ και αυτά χρωστάμε στο ΔΝΤ. Ζητήσαμε στην ΕΚΤ να τα πληρώσει στο ΔΝΤ. Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει κι εκείνη λύσεις.

Ερώτηση: Θα συνεχίσετε το δημοψήφισμα; Ποιο θα είναι το ερώτημα; Δεν υπάρχει τελική μορφή πρότασης θεσμών.

18 υπουργοί δήλωσαν σήμερα οτι μας έκαναν προτάσεις, αυτή την πρόταση θέτουμε στον ελληνικό λαό. Το ερώτημα θα είναι «συμφωνείτε ότι θα πρέπει να συνομολογήσουμε με τις προτάσεις των θεσμών»; Αν υπάρξει βελτίωση της πρότασης, θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να υπερψηφίσει τις προτάσεις. Οποιος ισχυριστεί ότι αυτό το δημοψήφισμα έχει να κάνει με το ευρώ, τότε ερμηνεύει τεθλασμένα το ερώτημα. Δεν υπάρχουν διατάξεις για έξοδο από την ευρωζώνη. Ενα ερώτημα για έξοδο από το ευρώ θα παραβίαζε τις συνθήκες. Εμείς θέτουμε ένα απλό ερώτημα θέλετε να υπογράψουμε αυτό το πρόγραμμα ή όχι;

Ερώτηση: Η πρόταση των θεσμών αποσύρεται, ποιο θα είναι το ερώτημα;

Γίνεται προσπάθεια για μια ύστατη συμφωνία ως την Τρίτη. Αν υπάρχει αυτή η συμφωνία θα καλέσουμε τον ελληνικό λαό να πει ναι στη συμφωνία.

Το δημοψήφισμα

Δεν έσκασε ακριβώς ως "κεραυνός εν αιθρία", αλλά ούτε και ήταν... αναμενόμενο: Η ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης για δημοψήφισμα ήλθε ως κορύφωση του δράματος που παιζόταν τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες και αφού η σκλήρυνση της στάσης των δανειστών άφησε λίγα έως ελάχιστα περιθώρια πέρα από την πλήρη υποταγή.

Με αυτό το δεδομένο ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προκαλώντας αντιδράσεις απ' όλες τις πλευρές. Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα "μικρό", η Φώφη Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί για να γίνουν εκλογές, ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις σε αντίσταση, την ώρα που το ΚΚΕ μιλά για επιλογή δημοψηφίσματος "από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη". Ο ΓΑΠ που είχε και ο ίδιος προσπαθήσει να κάνει δημοψήφισμα λέει ότι... δεν είναι το ίδιο. Τα ξένα μέσα αντιμετωπίζουν με διάφορους βαθμούς έκπληξης το θέμα, ενώ αναμένεται ακόμη κάποια επίσημη αντίδραση από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που δεν έχει έλθει. Οξεία παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την απόφαση για δημοψήφισμα επιβεβαίωσε ότι είναι "απρόβλεπτος" και ότι αρέσκεται σε τακτικούς αιφνιδιασμούς, ωστόσο σε αυτήν τη συγκυρία μοιάζει ιδιαίτερα περίεργη η επιλογή αυτή.

Και ιδιαίτερα μάλιστα όταν αναλογιστούμε ότι η "γραμμή" που φαίνεται να δίνει έως αυτήν την ώρα η κυβέρνηση είναι το "όχι".

Ως προς τη γραμμή των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, είναι προφανές ότι Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα συστήσουν στους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν "ναι", το ΚΚΕ κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει γραμμή για "αποχή", καθώς θεωρεί και τις δύο εναλλακτικές εξίσου κακές, ενώ στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής δόθηκε ήδη γραμμή για "όχι".

Ως προς τα διαδικαστικά, συνεδρίασαν εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Βουλής στην οποία θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση επί της διενέργειας του δημοψηφίσματος. Η σχετική ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα. Την απόφαση για το δημοψήφισμα μπορείτε να τη δείτε στην πρωτότυπη μορφή της, εδώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάνος Καμμένος άφησε ένα ανοιχτό "παράθυρο": τη θέση ότι «αλλάζουν όλα», σε σχέση με το δημοψήφισμα, εάν οι θεσμοί αποδεχθούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στο προγραμματισμένο για σήμερα, Σάββατο, Eurogroup, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Βεβαίως με τα σημερινά δεδομένα, μοιάζει εξαιρετικά απίθανο κάτι τέτοιο.

Έλεγχοι κεφαλαίων

Με δεδομένο ότι ήδη χιλιάδες Έλληνες έχουν σπεύσει στα ΑΤΜ των τραπεζών και αποσύρουν χρήματα, αναμένεται ότι με το που θα ξημερώσει Δευτέρα, θα αρχίσουν να... φεύγουν καταθέσεις. Πιθανότατα λοιπόν θα πρέπει να περιμένουμε την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων, όμως είναι άγνωστο αν αυτό επιβληθεί τελικώς από την κυβέρνηση ή από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι επίσης το συζητούν.

Θα αποσυρθεί η πρόταση;

Ωστόσο υπάρχει άλλο ένα δεδομένο που μπορεί να προκαλέσει περισσότερο... μπλέξιμο. Οι Έλληνες θα κληθούν να ψηφίσουν επί μιας πρότασης που όμως... μπορεί να μην υπάρχει την ερχόμενη Κυριακή!

Εκτός κι αν υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία με τους Ευρωπαίους, το πρόγραμμα (και η παράτασή του) ολοκληρώνονται την ερχόμενη Τρίτη. Την Κυριακή 5 Ιουλίου η Ελλάδα δε θα βρίσκεται σε πρόγραμμα - οπότε ούτε και η σημερινή πρόταση για παράταση ή κλείσιμο του προγράμματος θα βρίσκεται στο τραπέζι!

Αυτό άλλωστε δήλωσε και ανώνυμη πηγή στο DJ Newswire, ότι «οι Έλληνες θα κληθούν να ψηφίσουν μια πρόταση που... δε θα βρίσκεται πια στο τραπέζι»!

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημαίνει πως το πακέτο διάσωσης των 245 δισ. ευρώ προς τη χώρα θα λήξει την Τρίτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Dow Jones Newswires.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της Ε.Ε., οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένου και την επιβολή capital controls.  

Πάντως σε δηλώσεις του εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ είπε ότι η πρόταση παραμένει στο τραπέζι και θα συζητηθεί στο Eurogroup, μαζί με το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος έως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Καμμένος: «Αν αποσυρθεί η πρόταση των δανειστών, αλλάζουν όλα»

Δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στο πρωινό του Μέγκα:

Για το αν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ

  • Από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα πληρώνουμε δόσεις χωρίς να έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Έχουμε δώσει 17 δισεκατομμύρια σε δόσεις. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε παραπάνω. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε από τη στιγμή που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τις συμβάσεις.
  • Ζητήσαμε παράταση ως την άλλη εβδομάδα ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Τι θα γίνει αν αποσυρθεί η πρόταση των δανειστών ή τμήματά της;

Έχουν στα χέρια τους μία ελληνική πρόταση που είναι στα πλαίσια της λογικής που μπορεί να αντέξει ο λαός και έχοντας λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις των θεσμών. Μπορούν σήμερα το μεσημέρι στο Eurogroup να πουν ότι δέχονται αυτή την πρόταση και να προχωρήσουμε μαζί.

Αν αποσυρθεί η πρόταση των δανειστών αλλάζουν όλα. Αν είχαμε επιλέξει τη σύγκρουση ή τη ρήξη από την πρώτη στιγμή χωρίς αναστολή, θα το είχαμε κάνει. Τρεις μέρες έχει να κοιμηθεί ο πρωθυπουργός.

Γιατί δεν μπήκε σε δημοψήφισμα η ελληνική πρόταση;

  • Γιατί δεν τη δέχθηκαν.
  • Η κυβέρνηση επί πέντε μήνες, παρά τη διαφορετική εντολή, διαπραγματεύτηκε με πολύ σοβαρότητα με τους θεσμούς. Έγιναν τιτάνιες προσπάθειες για να βρεθεί μία λύση τις τελευταίες ημέρες. Κάθε φορά που η κυβέρνηση βρισκόταν κοντά σε λύση και σε απόφαση - που βεβαίως δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ - έρχονταν κι άλλα μέτρα. Μας ζητούσαν ουσιαστικά μέτρα που δεν μπορούσε κανένας Έλληνας να πάρει.
  • Ελπίζω ότι υπάρχουν στην Ε.Ε. φωνές που δεν ακολουθούν τη γραμμή Σόιμπλε "να εξαθλιώσουμε τους Έλληνες προς παραδειγματισμό". Δεν είναι δυνατόν να εξευτελίζουν ένα ολόκληρο έθνος και ένα λαό και να ζητούν παράλογα πράγματα.
  • Το "the game is over" δεν ανήκει σε μία δημοκρατική Ευρώπη αλλά σε άλλου είδους καθεστώτα.
  • Ας συνεννοηθούν μεταξύ τους, άλλα μέτρα πρότεινε η Ε.Ε. και άλλα το ΔΝΤ. Σαν να έχουμε έναν ασθενή στο χειρουργείο με τους γιατρούς από πάνω του και ο ένας να λέει "βγάλε το στομάχι" και ο άλλος να λέει "άστο όπως είναι". Πλήρης παραλογισμός.
  • Δεν υπάρχει καμία διαδικασία εξόδου από το ευρώ. Όποια τέτοια διαδικασία κινήσουν θα είναι παράνομη και αντισυμβατική.
  • Οι πολίτες δεν πρέπει να φοβηθούν. Δεν υπάρχουν εκβιασμοί, ούτε τράπεζες θα κλείσουν, ούτε τα ΑΤΜ θα αδειάσουν. Αυτά είναι υπερβολές. Υπάρχουν 41 δισ. ως περιουσία των τραπεζών.

Σχόλια