Ελλάδα

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για το δημοψήφισμα

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε διάγγελμα στον ελληνικό λαό, λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου, κατά το οποίο ανακοίνωνε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενώ έκανε λόγο για τελεσίγραφο που δόθηκε από τους δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση διευκρινίζοντας πως θα σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει άμεσα σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκαλεί θεσμικές διαδικασίες και κρίσιμες συνεδριάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής αύριο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εγκρίνει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για το δημοψήφισμα.

Οι διαδικασίες προκήρυξης και διενέργειας δημοψηφισμάτων καθορίζονται από το άρθρο 44 του Συντάγματος, όπως αυτό αναθεωρήθηκε με το Ψήφισμα της 27 Μαΐου 2008 από την Η' Αναθεωρητική Bουλή των Ελλήνων.

Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο:

- O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών (σ.σ. 120 βουλευτές), ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.

Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο. Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

- O Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απευθύνει προς το Λαό διαγγέλματα, μετά από σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Kυβέρνησης. Tα διαγγέλματα προσυπογράφονται από τον Πρωθυπουργό και δημοσιεύονται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια