default-image

3,5 εκ. Έλληνες σηκώνουν όλο το βάρος...

Ελλάδα
3,5 εκ. Έλληνες σηκώνουν όλο το βάρος...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρώτο τρίμηνο του 2015, οι επισήμως καταγεγραμμένοι εργαζόμενοι ήταν 3.504.446 άτομα. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.272.541 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε έτσι στο 26,6%, ελαφρώς μειωμένο από το 27,8% του αντίστοιχου τρίμηνου του 2014.

Περίπου 3,5 εκατ. οι εργαζόμενοι, λοιπόν, και 1,27 οι άνεργοι βάζουμε ένα σύνολο 4,77 εκατ. Ελλήνων. Οι υπόλοιποι πού είναι; Κάποιοι είναι άνεργοι, αλλά έχουν βαρεθεί πλέον να το δηλώνουν στον ΟΑΕΔ, εμφανίζοντας έτσι λιγότερο δραματικά τα ποσοστά ανεργίας. Υπάρχει, όμως, και άλλη μία κατηγορία των ανθρώπων που, είτε από ανάγκη, είτε από επιλογή, δουλεύουν, αλλά σε καθεστώς "μαύρης εργασίας".

Όμως, η εισφοροδιαφυγή γονατίζει τα ασφαλιστικά ταμεία, στερεί έσοδα από το κράτος και μεταφέρει ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες των 3,5 επισήμως καταγεγραμμένων εργαζομένων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση, αλλά βρισκόμαστε μπροστά και σε μια στρέβλωση. Αν η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη μια στιγμή στην άλλη, η στρέβλωση μπορεί. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

ΕΣΤ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News