default-image

Στην αυριανή σύνοδο κορυφής το μεταναστευτικό

Ελλάδα
Στην αυριανή σύνοδο κορυφής το μεταναστευτικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο σύστημα υποδοχής μεταναστών που φτάνουν σε Ελλάδα και νότιο Ιταλία σχεδιάζει η ΕΕ. Το σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη προβλέπει αυξημένες εξουσίες στις αστυνομικές και συνοριακές αρχές της ΕΕ για την καταγραφή, απέλαση και κράτηση μεταναστών, αποκαλύπτει ο Guardian.

Σύμφωνα με προσχέδια εγγράφων που έχουν κυκλοφορήσει εν όψει της Συνόδου -και τα οποία έχει στη διάθεσή της η βρετανική εφημερίδα- οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα «καραντίνας μεταναστών» -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά-, το οποίο προβλέπει αναγκαστική και ταχεία καταγραφή των μεταναστών, λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, απέλαση και εάν κριθεί απαραίτητο, κράτηση έως 18 μήνες για τους μετανάστες που διέσχισαν παράνομα τη Μεσόγειο.

Τα έγγραφα (το περιεχόμενο των οποίων ο Guardian εκτιμά ότι μάλλον δεν θα αλλάξει) αναφέρουν ότι οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ αποφάσισαν να δημιουργήσουν καθορισμένες περιοχές και εγκαταστάσεις στα σύνορα των κρατών που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της υποδοχής μεταναστών (Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα), «με την ενεργό υποστήριξη των εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών, οι οποίοι θα διασφαλίζουν την ταχεία αναγνώριση, καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών».

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως μεταδίδει το in.gr, η υπηρεσία συνόρων της ΕΕ, Frontex, αναμένεται να λάβει νέες εξουσίες για την έναρξη και επιβολή της διαδικασίας αναγκαστικών απελάσεων. 

Μέχρι σήμερα, τέτοιου είδους δράση μπορούσε να ληφθεί μόνο από τις εθνικές αρχές. 

Οι προτάσεις αυτές είχαν διατυπωθεί νωρίτερα τον Ιούνιο σε επιστολή του Επίτροπου της ΕΕ για τη μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλου, προς τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ.

«Το σύστημα της ΕΕ για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών δεν είναι αρκετά γρήγορο και αποτελεσματικό» είχε αναφέρει στην επιστολή ο κ. Αβραμόπουλος. «Η αποτελεσματικότητα του συστήματος θα πρέπει να ενισχυθεί. Είμαι πρόθυμος να διερευνήσω όλες τις εναλλακτικές λύσεις» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στη Σύνοδο αναμένεται να προταθεί σε Ελλάδα και Ιταλία να μεταφερθούν 40.000 πρόσφυγες σε άλλες χώρες της ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό θα επιτευχθεί με συμφωνία μεταξύ πρόθυμων κρατών ή με το σύστημα των ποσοστώσεων, στο οποίο αντιδρούν αρκετές χώρες της ΕΕ.

Μιλώντας στο Στρασβούργο την Τρίτη, ο Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεστ, στο οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να αποτύχει.

«Παγκοσμίως, σχεδόν 60 εκατομμύρια άτομα υφίστανται αναγκαστικούς εκτοπισμούς. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ όλων των εποχών και χρειάζεται μία άμεση απάντηση. Άλλες περιοχές με πολύ περισσότερους πρόσφυγες παρακολουθούν στενά την Ευρώπη» είπε ο Μπαν Γκι-μουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Παρά τις παραινέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, η Ευρώπη επιμένει να κρατά τα σύνορά της κλειστά. 

Η Γαλλία και η Αυστρία κλείνουν τα σύνορα με την Ιταλία απαγορεύοντας την είσοδο σε εκατοντάδες μετανάστες, ενώ η Ουγγαρία αποφάσισε την Τρίτη τη μονομερή αναστολή του Κανονισμού του Δουβλίνου, λέγοντας ότι δεν θα δέχεται προσωρινά πρόσφυγες από άλλες χώρες της ΕΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News