Ελλάδα

Δίκη ΧΑ: Για την παράσταση πολιτικής αγωγής αποφασίζει το δικαστήριο

Συνεχίζεται στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής με την διαδικασία να επικεντρώνεται στις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί, ενώ αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με την ένσταση της υπεράσπισης για τις περιπτώσεις που δικαιούται να παραστεί πολιτική αγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι, στην προηγούμενη συνεδρίαση η εισαγγελέας έδρας του δικαστηρίου Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις της υπεράσπισης για τη μη παράσταση πολιτικής αγωγής από τα θύματα σε ό,τι αφορά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως αναφέρει το in.gr, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης δικαιούνται να παρασταθούν η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, τα θύματα της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ και οι Αιγύπτιοι ψαράδες, και μόνον σε βάρος των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες ενέργειες.Όπως είπε η κ. Οικονόμου, αποδεχόμενη τις αιτιάσεις της υπεράσπισης, το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης προστατεύει αποκλειστικά τη δημόσια τάξη ως αυτοτελές και αυτοδύναμο αγαθό και όχι αγαθά ιδιωτικών συμφερόντων και ιδιωτών.


Στη συνεδρίαση ενδέχεται να τεθεί και το θέμα αλλαγής της αίθουσας όπου διεξάγεται η δίκη.


Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη απέστειλε στον πρόεδρο της διοίκησης του Εφετείου Δημήτριο Μόκα τρεις επιστολές στις οποίες διευκρινίζει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η αλλαγή της αίθουσας, προτείνοντας τη διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας.


Επίσης, με άλλη επιστολή της προς τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Δ. Τσακνάκη, η κ. Λεπενιώτη ενημέρωνε αναλυτικά για την εισβολή στο ακροατήριο των εμπλεκόμενων στην υπόθεση των «Πυρήνων» στις 15 Μαΐου, έκανε λόγο για «ανύπαρκτα αστυνομικά μέτρα» και ζητούσε να μεριμνήσει «όπως έχει υποχρέωση, για την ασφαλή διεξαγωγή της δίκης και την αποτροπή παρομοίων φαινομένων, άλλως, εάν αυτό δεν καθίσταται από πλευράς σας εφικτό, παρακαλώ να με ενημερώσετε εγγράφως».


Σύμφωνα με την εφημερίδα από τις επιστολές της προέδρου προκύπτει ότι και ο υπουργός Παιδείας είχε στείλει στις 13 Μαΐου έγγραφο στον κ. Μόκα ζητώντας τη διακοπής της δίκης κατά τη διάρκεια των μαθητικών εξετάσεων, ενώ ο τελευταίος τής διαβίβασε μαζί με την άρνησή του το έγγραφο του υπουργού με καθυστέρηση 15 ημερών. 


Στην απάντησή της η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το ως άνω ζήτημα που σας ετέθη από τον κ. υπουργό Παιδείας αντιμετωπίζεται με την ανεύρεση άλλης αίθουσας για τη διεξαγωγή της δίκης αυτής στο συγκεκριμένο αυτό χρονικό διάστημα, ενέργεια όμως που ανήκει αποκλειστικά στο πεδίο των δικών σας αρμοδιοτήτων και εκφεύγει των δικών μου αρμοδιοτήτων. Και τούτο διότι σκοπός του προέδρου της συνεδριάσεως δεν είναι η ανεύρεση αίθουσας αλλά η απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης».

Σχόλια