default-image

Κ. Μητσοτάκης: "Ελάχιστες ώρες έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της"

Ελλάδα
Κ. Μητσοτάκης: "Ελάχιστες ώρες έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πλέον ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του δυο επιλογές. Ο τρίτος δρόμος τον οποίο επέλεξε μέχρι σήμερα να ακολουθήσει, αυτός της δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης που θα υποχρέωνε τους πιστωτές μας να μας δώσουν λεφτά χωρίς μνημόνιο, υπήρχε μόνο στη σφαίρα του φαντασιακού κόσμου. Ή θα υπογράψει μια δύσκολη συμφωνία ή θα οδηγήσει τη χώρα σε αχαρτογράφητα μονοπάτια. Συμφωνία ή χρεοκοπία. Ευρώ ή δραχμή. Ευρωπαϊκή δημοκρατία ή εθνολαϊκιστικός αυταρχισμός. Αυτά είναι τα διλήμματα. Το παιχνίδι των ψευδαισθήσεων έφτασε στο τέλος του». Την επισήμανση αυτή κάνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Κυριακή 21 Ιουνίου, στο "Έθνος της Κυριακής" και στο δημοσιογράφο, Γιάννη Σαραντάκο.

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι ο χρόνος που έχει για να πετύχει συμφωνία είναι «οι ώρες μέχρι την έναρξη της Συνόδου Κορυφής», μια Σύνοδος που σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας είναι η «τελευταία ελπίδα».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης στέκεται στα ισοδύναμα και κοστολογημένα μέτρα συνολικού ύψους, περίπου 2 δις ευρώ που πρότεινε πριν λίγες για να κλείσει η Κυβέρνηση τη συμφωνία, τονίζοντας ότι «υπάρχει σημαντική δυνατότητα δίκαιης περικοπής των δαπανών αποκαθιστώντας στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος. Τα μέτρα που πρότεινα είναι εύκολο να εφαρμοστούν αμέσως. Είναι κοινωνικά δίκαια καθώς εστιάζουν μόνο σε προνομιακές κατηγορίες μισθωτών. Δεν είναι υφεσιακά καθώς δεν πλήττουν την κατανάλωση και τον ιδιωτικό τομέα που έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος δημοσιονομικής προσαρμογής. Εκεί πρέπει να εστιάσει ο πρωθυπουργός».  

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τα μηνύματα που έστειλε το Eurogroup, πόσο πιθανή θεωρείτε την επίτευξη συμφωνίας μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα;

«Το Eurogroup ήταν για άλλη μια φορά ατελέσφορο. Και πως να ήταν διαφορετικά από τη στιγμή κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε ανέτοιμη και εκπροσωπήθηκε από τον κ. Βαρουφάκη. Η αξιοπιστία και το κύρος του τελευταίου παρομοιάστηκε με αυτά ενός ανηλίκου στη συνέντευξη τύπου των θεσμών. Το γεγονός όμως ότι προγραμματίστηκε συνάντηση κορυφής τη Δευτέρα 22 Ιουνίου μας δίνει μια τελευταία ελπίδα. Είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Το αντίθετο θα είναι μια εθνική τραγωδία. Ο κύριος Τσίπρας μας οδήγησε με εμμονική συνέπεια στην τελική, «πολιτική» διαπραγμάτευση. Ειλικρινά, ελπίζω ο πρωθυπουργός της χώρας να σταθεί δίπλα και όχι απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Πως σχολιάζετε την εκτίμηση ορισμένων ότι ο κ. Τσίπρας την τελευταία στιγμή θα συναινέσει και θα υπογράψει μια δύσκολη συμφωνία, προκείμενου να αποφύγει τα χειρότερα;

«Τον έχω καλέσει να το πράξει. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας νέος πολιτικός, ο πιο νέος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, μπορεί να διανοείται να ακολουθήσει το δρόμο της ρήξης. Κατά συνέπεια η συμφωνία, έστω και την ύστατη στιγμή, είναι μονόδρομος. Σε πρόσφατο άρθρο μου ανάφερα ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να υπογράψει συμφωνία ακόμα κι αν ο ίδιος αισθάνεται αδύναμος να την υλοποιήσει. Πιστεύω ότι πλέον ο κ. Τσίπρας έχει καταλάβει ότι έχει μπροστά του δυο επιλογές. Ο τρίτος δρόμος τον οποίο επέλεξε μέχρι σήμερα να ακολουθήσει, αυτός της δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης που θα υποχρέωνε τους πιστωτές μας να μας δώσουν λεφτά χωρίς μνημόνιο, υπήρχε μόνο στη σφαίρα του φαντασιακού κόσμου. Ή θα υπογράψει μια δύσκολη συμφωνία ή θα οδηγήσει τη χώρα σε αχαρτογράφητα μονοπάτια. Συμφωνία ή χρεοκοπία. Ευρώ ή δραχμή. Ευρωπαϊκή δημοκρατία ή εθνολαϊκιστικός αυταρχισμός. Αυτά είναι τα διλήμματα. Το παιχνίδι των ψευδαισθήσεων έφτασε στο τέλος του».

Εσείς πάντως έχετε πει ότι είναι καλύτερη μια δύσκολη συμφωνία από μια μη συμφωνία.

«Βεβαίως. Το είπα από την πρώτη στιγμή και το εννοώ απολύτως και εμφατικά. Από την άλλη μεριά πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα επίτευξης μιας συμφωνίας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης από αυτή που έμοιαζε να επιδιώκει η κυβέρνηση. Και λέω «έμοιαζε» διότι τα πολιτικά κόμματα ποτέ δεν έλαβαν σοβαρή ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις ελληνικές προτάσεις. Δυστυχώς ενημερωνόμαστε από απρόσωπες διαρροές και ανεξέλεγκτες φήμες».

Θα υπογράφατε δηλαδή νέες μειώσεις συντάξεων και νέες αυξήσεις φόρων;

«Έχω καταθέσει στο δημόσιο διάλογο τις προτάσεις μου για μια συμφωνία άνευ φόρων. Πιστεύω - και το απέδειξα - ότι υπάρχει σημαντική δυνατότητα δίκαιης περικοπής των δαπανών αποκαθιστώντας στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος. Τα μέτρα που πρότεινα είναι εύκολο να εφαρμοστούν αμέσως. Είναι κοινωνικά δίκαια καθώς εστιάζουν μόνο σε προνομιακές κατηγορίες μισθωτών. Δεν είναι υφεσιακά καθώς δεν πλήττουν την κατανάλωση και τον ιδιωτικό τομέα που έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος δημοσιονομικής προσαρμογής. Εκεί πρέπει να εστιάσει ο πρωθυπουργός».

Ποια είναι αυτά;

«Έχω προτείνει μια σειρά από μέτρα με εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 2 δις. Έχω προτείνει να αφαιρεθούν προνόμια από ειδικές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων γνωστά ως «προσωπικές διαφορές». Έχω προτείνει την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλους τους φορείς του Κράτους. Επίσης έχω προτείνει την μετατροπή των εισφορών «υπέρ τρίτων» σε εισφορές «υπέρ όλων». Οι χρεώσεις υπέρ τρίτων αποτελούν φόρους, εισφορές ή τέλη που πληρώνουμε όλοι οι πολίτες μέσα από τις καθημερινές μας συναλλαγές και καταλήγουν σε άλλο φορέα από αυτόν που ο πολίτης πραγματοποιεί τη συναλλαγή. Αυτές οι εισφορές θα έπρεπε να καταργηθούν αλλά ως τότε έχω προτείνει να αποδοθούν στον κρατικό προϋπολογισμό υπέρ των πολλών και όχι των λίγων. Πέραν αυτών των μέτρων που αποκαθιστούν μια σειρά άδικων στρεβλώσεων στο Δημόσιο έχω εισηγηθεί την άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις καθώς θεωρώ δίκαιο να σταματήσει να επιβαρύνεται πλέον ο Έλληνας φορολογούμενος για να καλύψει τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Ειδική πρόταση έχω καταθέσει για την κατάργηση της σκανδαλώδους ετήσιας επιχορήγησης των ταμείων ασφάλισης του προσωπικού της ΔΕΗ από τον προϋπολογισμό. Τέλος έχω προτείνει την άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς καμία μεταβατική διάταξη. Είναι αδιανόητο σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν είναι βιώσιμο να επιτρέπονται και σήμερα ακόμα συνταξιοδοτήσεις κατά εξαίρεση των γενικών ορίων ηλικίας. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί νέοι συνταξιούχοι που βγήκαν πρόωρα στη σύνταξη τα τελευταία 5 χρόνια απολαμβάνουν συντάξεις που είναι υψηλότερες από αυτές γηραιότερων συνταξιούχων. Τέτοιες αδικίες πρέπει να σταματήσουν σήμερα».

Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι οι δανειστές, συνεχώς αυξάνουν τις απαιτήσεις τους.

«Όσο περνά ο χρόνος τόσο η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται και επιστρέφει στην ύφεση. Άλλης τάξης δημοσιονομικά μέτρα χρειαζόμαστε αν η αύξηση του ΑΕΠ είναι της τάξης του 2% (όπως προβλεπόταν για το 2015) και άλλης τάξης μέτρα χρειάζονται αν οι προβλέψεις είναι της τάξης του 0,1%. Στο πεντάμηνο της δημιουργικής ασάφειας η χώρα απώλεσε την προοπτική ανάπτυξής της μαζί με την διεθνή αξιοπιστία της. Και δυστυχώς και το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η ρητορική της κυβέρνησης για το σωστό χαμήλωμα των πλεονασμάτων. Δεν φταίνε οι πιστωτές μας για αυτή την αρνητική εξέλιξη».

Μήπως δεν θέλουν συμφωνία;

«Είναι προφανές ότι οι εταίροι μας θέλουν την παραμονή μας στην Ευρωζώνη. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μας είχαν "αδειάσει" προ πολλού».

Δε θα ζητούσατε και εσείς, όπως κάνει ο πρωθυπουργός , μια ρητή δέσμευση για το χρέος, ακριβώς για να μην βρεθούμε και πάλι σε πέντε μήνες, εδώ που είμαστε σήμερα;

«Ρητή δέσμευση για το χρέος υπάρχει από το Νοέμβριο του 2012. Προφανώς μια ανανέωσή της θα ήταν ωφέλιμη. Όμως σήμερα - και μέχρι το 2024 - δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους που μας δυσκολεύει. Έχουμε ήδη διασφαλίσει μια εύλογη περίοδο χάριτος. Η αύξηση του ΑΕΠ και η ανάπτυξη είναι τα μεγάλα ζητούμενα. Και αυτά δίχως μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές δεν θα επιτευχθούν».

Εάν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία, πόσο κοντά στην χώρα βρίσκεται το μέτρο του "ελέγχου κεφαλαίων";

«Η μη συμφωνία θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα αποκόψει την Ελλάδα από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ό,τι χτίστηκε με κόπους δεκαετιών θα γκρεμιστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες και η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια οπισθοδρομική χώρα των Δυτικών Βαλκανίων. Ο έλεγχος κεφαλαίων θα είναι το πρώτο σύμπτωμα μιας εθνικής τραγωδίας. Αν φτάσουμε εκεί, ο δρόμος της επιστροφής θα είναι πολύ δύσκολος.  Πρέπει να αποφευχθεί ο έλεγχος κεφαλαίων πάση θυσία».  

Αυτό τι θα σημάνει για εμάς τους πολίτες, εάν συμβεί;

«Δυστυχώς θα καταντήσουμε να χρωστάμε όλοι σε όλους και σύντομα να μην μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Ήδη η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τα ΕΛΠΕ την κατάρτιση ειδικού σχεδίου για τη τροφοδοσία της αγοράς σε καύσιμα εφόσον συμβεί το χειρότερο δυνατό σενάριο. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για δελτίο στα τρόφιμα. Όπως καταλαβαίνεται, κύριε Σαραντάκο, η ζωή μας θα αλλάξει δραματικά. Και η οικονομία θα βυθιστεί αμέσως σε μεγάλη ύφεση. Δεν θέλουμε να το ζήσουμε αυτό, πιστέψτε με».

Κατά την γνώμη σας, πόσο χρόνο έχει ακόμη η κυβέρνηση για να πετύχει συμφωνία;

«Όσες ώρες απομένουν μέχρι την αυριανή Σύνοδο Κορυφής».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πάντως, δεν ζητά ούτε σύσκεψη αρχηγών, ούτε συναντά τον πρωθυπουργό για να ενημερωθεί. Δεν θα πρέπει να κάνει κάποια από αυτές τις κινήσεις;

«Του έχω προτείνει να κάνει και τα δύο. Ελπίζω να έχουμε συμφωνία τη Δευτέρα. Σε κάθε άλλη περίπτωση είμαι βέβαιος ότι ο κ. Σαμαράς θα αναλάβει πρωτοβουλίες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News