default-image

Επίθεση Γιούνκερ στην Ελληνική Κυβέρνηση

Ελλάδα
Επίθεση Γιούνκερ στην Ελληνική Κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, αποδίδοντας στις ελληνικές θέσεις το ότι οι διαπραγματεύσεις «δεν οδήγησαν πουθενά» και κατηγορώντας την ανοικτά πως μετέφερε πράγματα στους Έλληνες «δεν ανταποκρίνονται» σε όσα είπε.

Μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως δεν είχε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή οπότε και διέκοψε τις διαπραγματεύσεις «καθώς δεν οδηγούσαν πουθενά εξαιτίας των ελληνικών θέσεων».

«Η συζήτηση στην Ελλάδα και έξω από τη Ελλάδα θα ήταν ευκολότερη εάν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς αυτό που πραγματικά προτείνει η Κομισιόν» είπε ο Γιούνκερ.

«Κατηγορώ την ελληνική πλευρά ότι είπε πράγματα στους Έλληνες που δεν συνάδουν με τα όσα είπα στον έλληνα πρωθυπουργό» τόνισε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα και ρεύμα. Αντ' αυτών, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως πρότεινε άλλους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού προϋπολογισμού, όπως με «μετριοπαθείς περικοπές» στις αμυντικές δαπάνες.

Επιπλέον, είπε, πρότεινε πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για στήριξη των επενδύσεων.

«Δεν νοιάζομαι για την ελληνική κυβέρνηση, νοιάζομαι για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα όσους υποφέρουν περισσότερο από άλλους στην Ευρώπη εξαιτίας των προγραμμάτων που έπρεπε να εφαρμοστούν» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, όπως γράφει το in.gr.

Απάντηση της κυβέρνησης

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, απαντώντας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε:

«Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.

»Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.

»Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News