Ελλάδα

"Υπάρχουν περιθώρια περικοπής δαπανών στο Ελληνικό κράτος"

Την ανάγκη περαιτέρω περιστολής των κρατικών δαπανών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως φορολογικά ισοδύναμα έτσι ώστε να αποτραπεί μια φοροεπιδρομή, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Τρίτη 16 Ιουνίου, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου: "Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και άλλες διατάξεις".

«Διετέλεσα 18 μήνες υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μπορώ να σας πω από την εμπειρία μου ότι και σήμερα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περικοπής δαπανών στο Ελληνικό κράτος. Το ερώτημα είναι έχετε το θάρρος να το κάνετε; Τολμάτε να συγκρουστείτε με την εκλογική σας πελατεία για να διορθώσετε στρεβλώσεις που και σήμερα υπάρχουν;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προτείνοντας ταυτόχρονα βελτιώσεις στις στρεβλώσεις που εμφανίζει το ενιαίο μισθολόγιο του Δημόσιου Τομέα. 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη:

? Ακόμα και σήμερα υπάρχουν εξαιρέσεις δημοσίων υπαλλήλων από το Ενιαίο Μισθολόγιο σε ΔΕΚΟ και στις υπόλοιπες προνομιακές υπηρεσίες του Δημοσίου, απολαμβάνουν της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς και αμείβονται με έως και 900 ευρώ παραπάνω από συναδέλφους τους με τα ίδια προσόντα.

? Είναι δίκαιο αυτό; Από αυτό και μόνο θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε 200.000.000 ευρώ, όχι από μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων αλλά από κατάργηση εξαιρέσεων και προνομίων που και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν. 

? Υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις στην περιφέρεια του Δημοσίου που με έμμεσο τρόπο οδηγούν στην αύξηση των απολαβών. Είναι δίκαιο αυτό την ώρα που προτείνετε την αύξηση της φορολόγησης για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία; 

? Το θέμα είναι αν έχετε πραγματική διάθεση να το κάνετε. Φοβάμαι ότι μέσα από την πολιτική που έχετε ακολουθήσει όλα αυτά σας φαντάζουν ξένα. Για να τακτοποιήσετε τα πολιτικά σας ρουσφέτια στερείτε από το Ελληνικό κράτος τη δυνατότητα να προσλάβει αυτούς που έχει πραγματικά ανάγκη. 

? Η χώρα δεν αντέχει την ώρα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας έναν τρίτο εθνικό διχασμό. Γιατί αν η χώρα χρεοκοπήσει και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του κ. Βαρουφάκη σας διαβεβαιώ ότι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα θα αφανιστεί.

? Και τότε δεν θα υπάρχουν περιθώρια για να αναζητήσουμε ευθύνες, δεν θα έχει σημασία ποιός μας έσπρωξε στον γκρεμό διότι η χώρα θα έχει καταστραφεί, θα επιστρέψουμε στη δεκαετία του '50 και θα έχει γίνει η Ελλάδα ένα περιφερειακό κράτος των Δυτικών Βαλκανίων.

? Αυτό διακυβεύεται σήμερα και αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Εάν καταφέρουμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, χρόνος πολιτικός για την απόδοση ευθυνών θα υπάρχει, εάν όμως η χώρα χρεοκοπήσει ούτε αυτή η καχεκτική Δημοκρατία θα μπορέσει να δώσει λύση στα τραγικά αδιέξοδα που θα έχουμε περιέλθει. 

Σχόλια