default-image

Τσίπρας: "Οχι λύση δίχως πρόνοια για το χρέος"

Ελλάδα
Τσίπρας: "Οχι λύση δίχως πρόνοια για το χρέος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έβαλε ξανά στο τραπέζι και μάλιστα με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας το θέμα της απομείωσης του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε με 45 λεπτά καθυστέρηση και κάλυψε όλους τομείς: από τον απολογισμό των μέχρι σήμερα πεπραγμένων της κυβέρνησης του, μέχρι  υψηλούς τόνους εναντίον των πιστωτών και διαβεβαιώσεις ότι θέλουμε μεν λύση αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κατάσταση είναι ασφυκτική αλλά ότι η κυβέρνηση δεν φέρει την ευθύνη. Είπε ακόμα ότι «γνωρίζαμε από την αρχή ότι δεν θα είναι περίπατος και ότι δεν υπήρχε περίοδος χάριτος. Από την πρώτη στιγμή ριχτήκαμε στην μάχη και περπατήσαμε σε ναρκοθετημένο πεδίο».

«Κανείς δεν μπορεί να πει», είπε ο κ. Τσίπρας «ότι ήταν μια εύκολη περίοδος. Παρά την μηδενική εξωτερική χρηματοδότηση και τις πιέσεις από το μνημονιακό κατεστημένο σταθήκαμε όρθιοι και πατήσαμε γερά στα πόδια μας».

Στην συνέχεια απαρίθμησε τα όσα έκανε η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των αδικιών στο Δημόσιο, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την κατάργηση του 5ευρου, την εξυγίανση του αθλητισμου, την αποσυμφόρηση των φυλακών και το νόμο για την απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες 2ης γενιάς.

«Κάθε ένα από αυτά τα μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός, «είναι και μια σκληρή μάχη απέναντι σε ένα κατεστημένο, στο κατεστημένο του Μνημονίου. Μια μεγάλη μάχη κοντρα σε αγκυλώσεις και εμμονές". Μίλησε και για "διαρκές καθεστώς εκβιασμού και χρηματοδοτικής ασφυξίας». Είπε ακόμα ότι σε αυτή τη γραμμή θα συνεχίσουμε.

«Κάθε μας βήμα θα είναι και μια μάχη», είπε ο πρωθυπουργός «για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις δώσουμε».

Ο κ. Τσίπρας έκανε αυτοκριτική, λέγοντας ότι σε πολλά έχουμε μείνει πίσω και αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Έχουμε αφήσει ακόμα μνημονιακές δυνάμεις να ορίζουν την κοινωνική ζωή, είπε επίσης. Είπε ακόμα ότι είναι χρέος μας αυτή την εξουσία να την μεταβιβάσουμε στον λαό.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτες του να πιέσουν κι εκείνοι με τον τρόπο τους τόσο μέσα στο κοινοβούλιο όσο και εκτός προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες.

«Αυτή η τετραετία πρέπει να αποδειχθεί άνοιξη δημοκρατίας σε μια χώρα που την έχει τόσο ανάγκη. Προϋπόθεση για να προχωρήσουμε είναι να βρεθεί λύση στην χρηματοδότηση της χώρας. Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης διακηρύξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Είπαμε όμως οτι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής».

Δηλώσαμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί μια συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης που μόνο δεινά συσσώρευσαν σε αυτή τη χώρα. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο διάλογο με ειλικρίνεια. Μετά από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή, είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά όπως είπε αντί απάντησης στην πρόταση αυτή παραλάβαμε κείμενο 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία που καταθέσαμε λάμβανε υπόψιν τις δικές μας "κόκκινες γραμμές" αλλά και τις θέσεις των θεσμών. Αντι γι' απάντηση λάβαμε ένα κείμενο 5 σελίδων που δεν περιελάμβανε τίποτα από όσα προτείναμε. Προτάσεις για περικοπές ΕΚΑΣ, αυξήσεις στο ρεύμα και άλλα απαράδεκτα. Παρόλα αυτά προσήλθαμε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο πρωθυπουργός.

Προτείναμε ισοδύναμα μέτρα. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι τα μόνιμα μέτρα δεν είναι δυνατόν να μην περιλαμβάνουν ετήσιες περικοπές ύψους 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν ότι οι συντάξεις έχουν υποστεί δραματικές περικοπές.

«Το ποιός θα πληρώσει τους φόρους σε αυτή την χώρα το αποφασίζει η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του. Και συνέχισε «Η ολιγαρχία είναι αυτή που πρέπει να πληρώσει το κόστος της κρίσης».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι οι πιστωτές θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι η λαϊκή ετυμηγορία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Και αναρωτήθηκε: «Εχουμε εδώ ενδείξεις ειλικρινούς διάθεσης εξεύρεσης λύσης; Εδώ πρόκειται για επίδειξη πυγμής που σκοπέυει να σκοτώσει εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια καταπολέμησης της λιτότητας».

Επιτέθηκε στην ΕΚΤ κατηγορώντας την ότι τηρεί πολιτική χρηματοδοτικής ασφυξίας από τον Φεβρουάριο απέναντι στην Ελλάδα. Αναρωτήθηκε αν αυτη είναι τακτική απέναντι στους πολίτες που μπορεί να κάνει την Ευρώπη και τους πολίτες να αισθάνονται περήφανοι;

Υπάρχουν δυνάμεις είπε ο πρωθυπουργός που δουλεύουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Εργάζονται απέναντι στις απειλές και το ψυχροπολεμικό κλίμα. Ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες μεταξύ των θεσμών. Είπε ακόμα ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ και οι θέσεις της Ευρώπης απέναντι στην άρνηση οποιασδήποτε συζήτησης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα μέτρα που προτείνονται οδηγούν σε ύφεση και όξυνση των ανισοτήτων είπε ο πρωθυπουργός.

Αν στόχος είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος τύπου ΔΝΤ τότε δεν δίνεται κανένα περιθώριο επιλογής. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε το καθήκον μας να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς.

«Πρέπει οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα», είπε ο πρωθυπουργός. «Θέλουν λύση ή διιαιώνιση; Αν επιθυμούν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας πως είναι δυαντόν να αποδέχονται α λα καρτ το ΔΝΤ; Να δέχονται τα μέτρα αλλά όχι τις προτάσεις για διαγραφή χρέους;»

Κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι έχει εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση στην Ελλάδα και ζήτησε από την Ευρώπη να κρίνει τις προτάσεις του ταμείου.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, δίνει μια μάχη όχι μόνο για λογαριασμό της αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης και χειροκροτήθηκε ξανά.

Είπε ακόμα ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Θα είχαμε συμφωνία αν υπογράφαμε ότι μας έφερναν, είπε αλλά δεν είναι λύση αυτό.

Θα πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωσαν το μερίδιό τους στην κρίση, είπε περιγράφοντας την συμφωνία που θέλει και πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να έχει ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας που επιδεινώθηκε με ευθύνη των θεσμών. Τις τελικές μας αποφάσεις θα τις παρουμε με βάση αυτα τα κριτήρια. Δεν λειτουργουμε με άγχος και πίεση στιγμής. Δεν λειτουργούμε με εκβιαστικά διλήμματα.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του έχει λάβει εντολή για εξάνλτηση της τετραετίας.

Στόχος μας είναι να οικοδομησουμε ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντελο για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Θα κριθεί από την στήριξη των πολιτών και του ελληνικού λαού.

Πιστεύω είπε ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Τώρα αρχίζει η τελική διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News