default-image

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται... άνευ ΔΝΤ

Ελλάδα
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται... άνευ ΔΝΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ατέρμονο σίριαλ της διαπραγμάτευσης, με τα αλλεπάλληλα "σκωτσέζικα ντους" (μια ζεστό-μια κρύο) και την επικοινωνιακή διαχείριση δύσκολων αποφάσεων, συνεχίζεται έως και αυτήν την ώρα.

Μετά τις προχθεσινές και χθεσινές "θετικές" κορώνες, η ανακοίνωση της (προσωρινής;) αποχώρησης του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις έδωσε το έναυσμα για έναν νέο κύκλο "απαισιοδοξίας", μηνυμάτων "δεν πάει άλλο, δεχτείτε την πρόταση" και "σεναρίων γκοτζίλα".

Βεβαίως η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε από τις χθεσινές εξελίξεις με το ΔΝΤ, το οποίο έδειξε έντονα τη δυσφορία του για τις μεθόδους που ακολουθούνται στη διαπραγμάτευση Ελλάδας-Θεσμών, στην τελική ευθεία για τη συμφωνία.

Το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Ταμείου είναι πολεμικό. Όπως έγραψε το capital.gr, που επικαλείται ανώτερη κυβερνητική πηγή, η άρνηση της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες, ήτοι των κ. Παππά-Τσακαλώτου να διαβουλευτούν με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ έγινε σαφής από την πρώτη κιόλας συνάντησή τους με τον Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη Δευτέρα.

«Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι η γόνιμη διαβούλευση είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Το ΔΝΤ λειτουργεί από καιρό ως τροχοπέδη σε οποιαδήποτε δυνατότητα σύγκλισης με τους Θεσμούς και με την ανελαστική του στάση δυναμιτίζει κάθε περιθώριο συμφωνίας», αναφέρει η ίδια πηγή, εξηγώντας:

«Επισκεπτόμενοι οι κ. Παππάς και Τσακαλώτος τον Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα, βρέθηκαν ενώπιον και παρατρεχάμενων στελεχών του ΔΝΤ, οι οποίοι προγραμμάτιζαν να παραμείνουν στη συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Ε.Ε. Οι Έλληνες υπουργοί, βλέποντάς τους, απείλησαν ότι θα φύγουν από τη συνάντηση. Έφυγαν τελικώς οι υπάλληλοι του Ταμείου».

Διά της περιγραφής αυτής, επιχειρεί η ίδια πηγή να περιγράψει το κλίμα μεταξύ Αθήνας και IMF, με την Αθήνα άλλωστε να έχει όλο το προηγούμενο διάστημα "φωτογραφίσει" το Ταμείο ως έναν από τους "υπαίτιους" του μέχρι σήμερα ναυαγίου στην επίτευξη συμφωνίας.

Τα χαμόγελα και οι δεσμεύσεις πάντως πως «βρισκόμαστε λίγο πριν από την επίτευξη συμφωνίας» που κυριαρχούσαν ως φόντο κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο "έσβησαν" νωρίς.

Άμα τη επιστροφή του Α. Τσίπρα και των υπουργών που τον συνόδευσαν στις Βρυξέλλες, η εικόνα στο Μαξίμου σχηματοποιήθηκε με λεπτομέρειες και δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική για συμφωνία.

«Εμείς δεχόμαστε να συζητήσουμε και για το ΦΠΑ και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όχι όμως μεμονωμένα. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε συμφωνία που να μην περιλαμβάνει σαφή και ρητή δέσμευση για ρύθμιση του χρέους (αναδιάρθρωση ή απομείωσή του)», αναφέρει κυβερνητική πηγή με γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας: «Δε δέχονται να συζητήσουν για το χρέος. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από μας».

Μετά από όλα αυτά, κάποιοι θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση έχει να τραβήξει ακόμη αρκετά (μιλάνε για «βδομάδες»), ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι το κλίμα δεν είναι «ώριμο» για μια συνολική συμφωνία, οπότε θα έχουμε σαλαμοποίηση, προκειμένου να καταστεί δυνατή και η ψήφιση της συμφωνίας (του πρώτου μέρους αυτής, τέλος πάντων) από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News