Ελλάδα

"Ασπίδα απέναντι σε κακόβουλους μεγαλοοφειλέτες"

Δεν κινδυνεύουν τα περιουσιακά στοιχεία των λαϊκών νοικοκυρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τη διάταξη η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου "Μέτρα ανακούφισης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες" και προβλέπει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών ακόμη και αν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, και με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, διευκρινίζει, ότι «η διάταξη η οποία βρίσκεται ακόμη σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, δεν αφορά τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υποθήκευση ακίνητης περιουσίας όσων έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία διευκρινίζονται τα εξής:

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, είναι ψευδή και ανυπόστατα, προσπαθούν να δημιουργήσουν αδικαιολόγητο φόβο και ανασφάλεια σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση οφειλών για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η προτεινόμενη διάταξη, η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και δεν έχει εισαχθεί καν για ψήφιση στη Βουλή, δεν αφορά τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Αφορά μόνο τους συστηματικούς και κακόβουλους μεγαλοοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και τους συστηματικούς μεγαλομπαταχτσήδες με οφειλές εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι αξιοποιούν τις όποιες ρυθμίσεις οφειλών για να συνεχίζουν τις επιβλαβείς για τα ασφαλιστικά ταμεία και το λαό αθέμιτες πρακτικές τους.

Οι συγκεκριμένοι μεγαλοοφειλέτες βρίσκονταν μονίμως στο απυρόβλητο, λειτουργούσαν πάντα εις βάρος της πλειονότητας των πολιτών, ενώ αυτό γινόταν με τις ευλογίες των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Παρά τα υπονομευτικά δημοσιεύματα, η ρύθμιση συνεχίζει να προσελκύει χιλιάδες οφειλέτες, δίνοντας «ανάσα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία.  Ήδη έχουν ρυθμίσει οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 4,5 δισ. ευρώ περισσότεροι από 215.000 πολίτες και επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εισπράξει ως πρώτη δόση περίπου 170 εκατ. ευρώ.

Σχόλια