default-image

Ανατροπές στην εκπαίδευση

Ελλάδα
Ανατροπές στην εκπαίδευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νομοσχέδιο-"μαμούθ", που αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, προωθεί για δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, στο τέλος της εβδομάδας, ώστε να γίνουν οι τελικές βελτιώσεις και να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Στο πολυνομοσχέδιο ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας, ενώ ρυθμίζονται και σοβαρά ζητήματα που αφορούν κυρίως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα ιδιωτικά σχολεία, τις μετεγγραφές οι οποίες από φέτος θα γίνονται με μοριοδότηση αλλά και ζητήματα, που άπτονται των υποψηφίων, που κατά την φετινή χρονιά δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ και θα θελήσουν να επαναλάβουν την προσπάθειά τους.

Επίσης το υπουργείο Παιδείας καταργεί την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τον τίτλο "ομαλή λειτουργία δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης", η οποία έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και 15 χρόνια και με την οποία είχαν ποινικοποιηθεί οι μαθητικές καταλήψεις.

Στην ίδια "λογική" υπάρχει έμμεση τροποποίηση και όσον αφορά το χαμένο χρόνο από καταλήψεις στα ΑΕΙ. Με τον μέχρι τώρα νόμο του 2011 προβλεπόταν ότι παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας, και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες.

Τώρα, σύμφωνα με τη νέα διάταξη του υπουργείου Παιδείας, κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς (13) πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας και ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων και οι λεπτομέρειες παράτασης εξαμήνου ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος.

Πηγή: Έθνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News