default-image

Νέα συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες

Ελλάδα
Νέα συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, πραγματοποιήθηκε μετά τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, όπου συζήτησαν για τη διαπραγμάτευση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν να έχουν νέα επαφή την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαμόρφωση της νέας αντιπρότασης της Αθήνας στους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει κάποιες αλλαγές στο ΦΠΑ και πιο συγκεκριμένα ο χαμηλός του 11% να αυξηθεί στο 12% ή στο 13% ενώ φαίνεται πως θα υπάρχει και αντιπρόταση για τον υπερμειωμένο συντελεστή του 6,5% με πρόβλεψη να αυξηθεί στο 7%.

Με αυτή την πρόταση η κυβέρνηση προσδοκά αύξηση του προσδοκώμενου ύψους των εσόδων από 1 δισ. ευρώ σε 1,3 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα μετά τις απαιτήσεις των θεσμών αναζητά να μάθει εάν ισχύουν όντως αυτές και τα όσα ζητήθηκαν παρότι η ίδια τα απέρριψε ως βάση διαπραγμάτευσης.

Εάν ο κ. Τσίπρας λάβει την απάντηση από την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ πως στις απαιτήσεις των θεσμών συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του κόστους ενέργειας και η περικοπή του ΕΚΑΣ τότε εκτιμάται πως η κατάσταση θα δυσκολεύσει.

Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει τα σχόλια των δύο ηγετών στις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ελλάδα. Εάν υπάρξει μετακίνηση, είναι ενδεχόμενο να αναζητηθούν συγκλίσεις.

Αν οι απαιτήσεις όμως συνεχίσουν να ισχύουν ως έχουν τότε το πεδίο αναζήτησης λύσεων περιορίζεται δραματικά, σημειώνουν από το Μαξίμου.

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί πως η πρότασή της όπως αυτή προέκυψε μέσα από τις συζητήσεις στο Brussels Group μπορεί να αναδείξει τα σημεία σύγκλισης στα επίμαχα σημεία ενώ αντίθετα το κείμενο που έχει απορριφθεί από την Αθήνα δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα, η μόνη θετική εξέλιξη στο θέμα της διαπραγμάτευσης ήρθε διά στόματος του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας. Ο κ. Σαπέν, μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι η πρόταση των εταίρων είναι διαπραγματεύσιμη και όχι «take it or leave it», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News