default-image

9ο Δημοτικό: Μια σχολική γιορτή αφορμή για σκέψη

Κρήτη
9ο Δημοτικό: Μια σχολική γιορτή αφορμή για σκέψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλη μια ωραία γιορτή έγινε χθες στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. Κεντρικό της θέμα ήταν το νερό και το κοινωνικό της μήνυμα "Προσέχουμε για να έχουμε". Η γιορτή ήταν το αποτέλεσμα προγράμματος που υλοποιήθηκε καθ' όλη της διάρκεια της σχολικής χρονιάς και περιελάμβανε επίσκεψη στο ενυδρείο, κατασκευές και πολλά άλλα.

Χθες το τμήμα Γ1 και η δασκάλα Μάνια Αυγενάκη παρουσίασαν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Η εκδήλωση ξεκίνησε με θεατρικό δρώμενο για το νερό. Στο πλαίσιό του τα παιδιά ήπιαν το αμίλητο νερό, έβαλαν τα ριζικάρια τους στον Κλήδονα, τον σφράγισαν και μετά τον ξεσφράγισαν πρόωρα. Κανονικά, σύμφωνα με το έθιμο, ο Κλήδονας ανοίγει στις 24 Ιουνίου.

Τη γιορτή του Γ1 παρακολούθησε με ενδιαφέρον όλο το σχολείο.

Η "κλειδωμένη" στάμνα έμεινε κάτω από το φεγγάρι και τ' αστέρια για μια ολόκληρη νύχτα, ενώ τα παιδιά άναβαν τις φωτιές του Αϊ Γιάννη: «Αφήστε όλοι τις δουλειές κι ελάτε στην πλατεία, ν' ανάψουμε πολλές φωτιές να φύγει η ατυχία». Ενώ σιγά-σιγά οι φωτιές σβήνουν, γλέντι τρικούβερτο στήνεται στην πλατεία (εν προκειμένω στην αυλή του σχολείου) με χορούς και τραγούδια, υπό τον ήχο του μαντολίνου του διευθυντή Μανώλη Καλογιαννάκη.

Την επόμενη ημέρα οι ώρες περνούν αργά και βασανιστικά, μέχρι να έρθει το απόγευμα και να ανοίξει ο Κλήδονας: «Ανοίξετε τον Κλήδονα, βγάλτε τα ριζικάρια, να γίνουν νύφες κοπελιές, γαμπροί τα παλικάρια».

Το άνοιγμα του Κλήδονα ήταν η πιο διασκεδαστική στιγμή, καθώς τα ριζικάρια δεν αφορούσαν μόνο στους μαθητές, αλλά και στις ανύπανδρες δασκάλες.

Οι μαθητές ενώ πηδούν τις "φωτιές" του Αϊ Γιάννη, που φουντώνουν με τους αποξηραμένους Μάηδες.

Μετά τη λήξη του δρώμενου, που καταχειροκροτήθηκε, τα παιδιά κεράστηκαν μπουκαλάκια με πολύτιμο νερό και επισκέφθηκαν έκθεση με κατασκευές για το νερό και τη θαλάσσια ζωή που είχε στηθεί στο σχολείο.

Η χθεσινή γιορτή περιελάμβανε μεταξύ άλλων και έκθεση έργων των μαθητών που σχετιζόταν με το νερό και τη θαλάσσια ζωή.
Μετά τη λήξη του θεατρικού δρώμενου, οι μαθητές του σχολείου "κεράστηκαν" με το πολύτιμο νερό, που ήταν άλλωστε και το αντικείμενο της εργασίας τους.

Μέσα παράδοση και πολιτισμός, έξω ασχήμια, μπάζα και σκουπίδια...

Είδαμε, λοιπόν, τι γίνεται μέσα σ' ένα σχολείο. Οι μαθητές μυούνται στην παράδοση και τον πολιτισμό της Κρήτης, και μεταφέρουν κοινωνικά μηνύματα. Τι γίνεται, όμως, μόλις βγουν έξω από το σχολικό κτήριο; Βλέπουν γύρω τους όλη την ασχήμια στην οποία έχουμε καταδικάσει τα παιδιά μας να ζουν...

Αυτό το… υπέροχο θέαμα αντίκριζαν χθες το πρωί οι περίπου 300 μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο Μασταμπά κατά το σχόλασμα…

Δίπλα στη δευτερεύουσα πόρτα του σχολείου, πάνω στο πεζοδρόμιο, κάποιος "ξεφορτώθηκε" τα μπάζα του. Λίγο πιο κάτω από την κύρια είσοδο του σχολείου φιγουράρει ένα πεταμένο στρώμα, ενώ στην πίσω πλευρά του δημοτικού έχουμε πεταμένα έπιπλα μπαμπού και παλέτες.

Σε μόνιμο ντεκόρ τείνουν να εξελιχθούν τα μπάζα που κάποιοι ασυνείδητοι "ξεφόρτωσαν" στην πλαϊνή είσοδο του σχολείου…

Το θετικό είναι ότι, όπως φαίνεται στη φωτογραφία με το στρώμα, από φέτος πλάτυνε το πεζοδρόμιο κατά μήκος της πρόσοψης του σχολείου, διευκολύνοντας την πρόσβαση των μαθητών και των συνοδών τους.

Στην πίσω πλευρά του σχολείου οι κάδοι μπορεί να μην έχουν ξεχειλίσει, αλλά γύρω τους υπάρχουν παλέτες και πεταμένα μπαμπού έπιπλα!

Ωστόσο, η χθεσινή γιορτή ήταν αφορμή για σκέψη. Η δυσαρμονία ανάμεσα στο εσωτερικό περιβάλλον και το εξωτερικό ήταν μεγάλη, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο και από πολλούς μαθητές κατά το σχόλασμα.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News