Ελλάδα

Κουτσούμπας: "Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα"

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο για το 22ο συνέδριο του ΑΚΕΛ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη.

Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι με τον Πρόεδρο αντάλλαξαν απόψεις και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Εκφράσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ την οποία εξακολουθούμε να προβάλλουμε, ότι το κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο διεθνές πρόβλημα πρέπει να παραμένει στην επικαιρότητα. Ταυτόχρονα εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και τον συνεχή αγώνα του ελληνικού λαού μαζί με τον κυπριακό λαό, για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς προστάτες και επικυρίαρχους, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο τους, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Είναι γνωστές οι θέσεις του ΚΚΕ και αυτές με σταθερότητα θα εξακολουθούμε να τις παλεύουμε σε μια περίοδο και εποχή, όπου οξύνονται οι ανταγωνισμοί και διαφαίνονται και επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής μας».

Για την πορεία της οικονομικής κρίσης, την κατάσταση στην ΕΕ και την ευρωζώνη, ιδιαίτερα την κατάσταση στην Ελλάδα είπε:

«Η νέα ελληνική Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι εταίροι, ΕΕ - ΔΝΤ, στρώνουν αυτές τις μέρες το έδαφος για να περάσει και να υπογραφεί μια συμφωνία, η οποία θα είναι αντιλαϊκή, αντεργατική, θα περιέχει νέους επώδυνους όρους για το λαό μας, για τα λαϊκά στρώματα. Άλλα που θα νομοθετηθούν αμέσως και άλλα από Σεπτέμβριο, από το φθινόπωρο ή και σε βάθος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση χαμένος θα είναι πάλι ο ελληνικός λαός και από αυτή την άποψη τον καλούμε, και εδώ από την Κύπρο που είμαστε σήμερα, σε κοινή πάλη, σε αγώνα, σε λαϊκή συμμαχία μέσα στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρώπη, έτσι ώστε να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Να φύγουμε από αυτό το αδιέξοδο που υλοποίησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και να ανοίξει ένας άλλος δρόμος, υλοποιώντας την πρόταση του ΚΚΕ που είναι, κατά τη γνώμη μας, η μόνη ρεαλιστική και ελπιδοφόρα, για να υπάρξει διέξοδος από την κρίση σε όφελος του λαού».

Σχόλια