default-image

Μπαράζ διαβουλεύσεων στο Μαξίμου

Οικονομία
Μπαράζ διαβουλεύσεων στο Μαξίμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφθασε το μεσημέρι στην Αθήνα η κυβερνητική αντιπροσωπεία, η οποία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχε χθες το βράδυ κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου εξετάστηκαν εκατέρωθεν προτάσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός μετέβη κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει σειρά διαβουλεύσεων με κυβερνητικά στελέχη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχε οριστεί συνεδρίαση του κυβερνητικού ή του υπουργικού συμβουλίου.

Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις των πιστωτών, θέση που εξέφρασε και ο πρωθυπουργός στη μεταμεσονύκτια δήλωσή του στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας θα εξετάσει με υπουργούς και τεχνοκράτες τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, αλλά και θα σχεδιαστεί η διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης ενόψει νέων συναντήσεων, ίσως και πάλι στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όπως αναφέρει το ethnos.gr, είναι πιθανό να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις. Ωστόσο, η πραγματοποίηση η μη της ενημερωτικής συνεδρίασης είναι σε εκκρεμότητα και θα γίνει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, καθώς κυβερνητικό στέλεχος θα κάνει την ενημέρωση.

Τσίπρας: Αύριο πληρώνουμε το ΔΝΤ, η συμφωνία είναι κοντά

Καθησυχαστικός ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές της εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ, ενώ διεμήνυσε ότι η Αθήνα θα καταβάλει την πρώτη δόση του Ιουνίου στο ΔΝΤ.

«Μην ανησυχείτε για αυτό», είπε υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει τις υποχρεώσεις στο παρελθόν και πρόσθεσε: «Θα συνεχίζουμε να το κάνουμε».

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν λίγες ώρες μετά την μαραθώνια συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την οποία στη συνέχεια πλαισίωσε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

«Υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμών»

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τα ξημερώματα, λίγες μόνο ώρες μετά το τέλος της κρίσιμης συνάντησης, ότι το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα.

Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφεραν ότι πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο της πρότασης έκαναν λόγο για μέτρα, όπως αλλαγές στο ΦΠΑ, που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.

Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση.

Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News