Ελλάδα

ΠΥΣΠΕ: Μεγάλα τα κενά δασκάλων-νηπιαγωγών στο Ρέθυμνο

Την Παρασκευή 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου για τον ορισμό των οργανικών θέσεων του νομού για τις κατηγορίες των δασκάλων και νηπιαγωγών σε γενική και ειδική αγωγή.

Το υπουργείο Παιδείας δε ζήτησε από τα κατά τόπους ΠΥΣΠΕ τα κενά σε όλες τις κατηγορίες των εκπαιδευτικών, παρά μόνο των δασκάλων και νηπιαγωγών διότι, όπως λέγεται, αναμένεται πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ζήτημα των μετατάξεων.

Σύμφωνα με τον αιρετό ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου κ. Γιώργο Τρούλη, «η λογική πορεία θα ήταν να προχωρήσει αρχικά σε έλεγχο της εγκυρότητας των μετατάξεων που έγιναν, να καλέσει όσους συναδέλφους το επιθυμούν να ανακαλέσουν τη μετάταξή τους και να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις σε όλες τις κατηγορίες των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις ανάγκες, που είναι τεράστιες. Η καθυστέρηση αυτή θα δημιουργήσει δυστυχώς εμπλοκή στις διαδικασίες μεταθέσεων όλων των υπολοίπων ειδικοτήτων, πράγμα που σημαίνει νέες καθυστερήσεις για μεταθέσεις, αποσπάσεις και προσλήψεις! Η ΔΟΕ καθώς και οι τοπικοί σύλλογοι πρέπει να παρέμβουν και σε αυτό το ζήτημα».

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο αναπληρωτής μου αιρετός Κώστας Παπαδομανωλάκης.

Το ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου έστειλε τα εξής στοιχεία για τη διαδικασία των μεταθέσεων εκτός ΠΥΣΠΕ:

Οργανικά κενά δασκάλων: 75

Οργανικά κενά νηπιαγωγών: 19

Οργανικά κενά δασκάλων Ειδικής Αγωγής: 6

Οργανικά κενά νηπιαγωγών Ειδικής Αγωγής: 3

Επισημαίνεται ότι τα οργανικά κενά δεν είναι αυτά στα οποία θα γίνουν οι μεταθέσεις εντός ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου αλλά οι μεταθέσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ. Τα κενά προέκυψαν από τις ήδη υπάρχουσες οργανικές θέσεις, τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις (βάσει εκτίμησης λόγω του ότι δεν είχε λήξει η προθεσμία ανάκλησης των αιτήσεων που είχαν κατατεθεί) και από την εικόνα του νομού, βάσει της ροής των μεταθέσεων των τελευταίων ετών. Επομένως δεν έχουν προκύψει ακόμα οι οργανικές θέσεις ανά σχολική μονάδα. Αυτές θα προκύπτουν ονομαστικά μετά τις μεταθέσεις εκτός ΠΥΣΠΕ.

Γενικότερα η καθυστέρηση των υπηρεσιακών μεταβολών, και ειδικά των μεταθέσεων, όπως λέει ο κ. Τρούλης, δημιουργεί «έντονη ανησυχία, μιας και η έναρξη της σχολικής χρονιάς εξαρτάται αποκλειστικά από αυτές (κι από τις πιστώσεις!)».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου πρόσφατα έκανε παρέμβαση προς το υπουργείο, ζητώντας να επισπευτούν οι διαδικασίες για να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια.

«Το υπουργείο Παιδείας είναι καλό να ακούει τους εκπαιδευτικούς, ειδικά σε ζητήματα που γνωρίζουν βάσει εμπειρίας. Η νέα σχολική χρονιά θα έχει σοβαρά προβλήματα εφόσον δεν τρέξουν οι διαδικασίες άμεσα», καταλήγει για το θέμα ο κ. Τρούλης.

Οργανικές θέσεις στις ειδικότητες

Σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες, που αποτέλεσε το δεύτερο θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου, πριν από μισό περίπου μήνα το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να στείλουν πρόταση για τη σύσταση οργανικών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες που εργάζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

«Δυστυχώς όμως», όπως αναφέρει ο κ. Τρούλης, «στις προτάσεις υπήρχε ένας περιορισμός που δεν μπορεί να γίνει κατανοητός, να δοθούν οργανικές θέσεις μόνο στα ΕΑΕΠ σχολεία και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολείων του νομού μας αλλά με κριτήριο μόνο τον τύπο σχολείου.

Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι μεγάλος αφενός γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα των μετατάξεων από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και αφετέρου για τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας σχολικών μονάδων διαφορετικών ταχυτήτων (άλλα σχολεία ΕΑΕΠ, άλλα κλασικά, άλλα με ολοήμερο ή χωρίς κ.λπ.) και όχι στη βάση της λογικής της εξομάλυνσης των εκπαιδευτικών ανισοτήτων με τη διαμόρφωση ίδιων τύπων σχολείων σε όλη την επικράτεια».

Δείτε τον πίνακα όπως στάλθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για να διαβιβαστεί στο υπουργείο Παιδείας:

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ  ΜΟΝΑΔΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Γαλλικής

Γλώσσας

Γερμανικής

Γλώσσας

Εικαστικών

Θεατρολόγων

Δραματικής

Τέχνης

Πληροφορικής

Αγγλικής

Γλώσσας

Γυμναστών

Μουσικών

2ο Δ.Σ. ΡΕΘΥΜΝΗΣ

1


1

1


1

1

1


5ο Δ.Σ. ΡΕΘΥΜΝΗΣ


1

1

1


1

1

1


6ο Δ.Σ. ΡΕΘΥΜΝΗΣ


1

1

1


8ο Δ.Σ. ΡΕΘΥΜΝΗΣ


1

11

1

1


9ο Δ.Σ. ΡΕΘΥΜΝΗΣ1

1


1

1

1


14ο Δ.Σ. ΡΕΘΥΜΝΗΣ

1


1

1


1

1

1

1

Δ.Σ. ΑΔΕΛΕ


1

1

1


1

1

1

1

7ο Δ.Σ. ΡΕΘΥΜΝΗΣ


1

1


1

1

1

1

1

13ο Δ.Σ. ΡΕΘΥΜΝΗΣ11

1

1

1

15ο Δ.Σ. ΡΕΘΥΜΝΗΣ1


1

1

1

1

1

Δ.Σ. ΠΛΑΚΙΑ


1


1

1

1ο Δ.Σ.ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

1

1

1

1

1

Κατάρτιση πίνακα διευθυντών

Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του διευρυμένου ΠΥΣΠΕ ήταν η κατάρτιση του πίνακα υποψηφίων διευθυντών σχολείων, οι οποίοι πληρούν τα τυπικά προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής.

«Αύριο το πρωί, Τρίτη 2 Ιουνίου (σ.σ. σήμερα), θα συνεδριάσει το διευρυμένο ΠΥΣΠΕ επιλογής για να εξετάσει τις αιτήσεις υποψηφιοτήτων διευθυντών σχολικών μονάδων του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου. Θα καταρτιστεί ο πίνακας υποψηφιοτήτων αφού ελεγχθεί η εγκυρότητα των αιτήσεων και εφόσον πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής. Ο πίνακας θα ανακοινωθεί επίσημα από την υπηρεσία στις 4 Ιουνίου όπου ξεκινάει και η περίοδος των ενστάσεων μέχρι τις 8 Ιουνίου, είτε για τις επιλογές των υποψηφίων διευθυντών είτε για τη μοριοδότησή τους. Στις 9 Ιουνίου θα εξεταστούν οι όποιες ενστάσεις και στις 10 Ιουνίου πραγματοποιείται η ψηφοφορία στις σχολικές μονάδες με ευθύνη των εφορευτικών επιτροπών», σύμφωνα με τον κ. Τρούλη.

«Με μια πρώτη ματιά φαίνεται να προκύπτουν ζητήματα σε μία με δύο περιπτώσεις συναδέλφων για τις επιλογές των σχολείων που έχουν δηλώσει. Αναλυτικά όμως θα υπάρξει ενημέρωση μετά τη συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου», καταλήγει ο αιρετός ΠΥΣΠΕ.

Σχόλια