default-image

Σκοτσέζικο ντους για τη συμφωνία

Οικονομία
Σκοτσέζικο ντους για τη συμφωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Εγώ θέλω να πω μόνο ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και ότι είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μία συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία, αυτή η συμφωνία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μεταξύ των δανειστών υπάρχουν συχνά αντικρουόμενες απόψεις και ενδεχομένως πολιτικές σκοπιμότητες και κάποιοι παρουσιάζουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου.

«Στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους - πολλές διαφορετικές χώρες - μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες. Ως εκ τούτου το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, μπορεί να υπάρξουν πολλοί που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου», είπε.

«Διαπραγματευόμαστε», συνέχισε, «εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία».

«Δεν έχουμε φτάσει σε συμφωνία», λέει ο Β. Ντομπρόβσκις

Διαψεύδει τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία συμφωνία ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, εργαζόμαστε ώστε να επιτύχουμε μία συμφωνία το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το skai.gr.

Νωρίτερα, Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία συμφωνία και ότι η χώρα πρόκειται να συντάξει το τελικό κείμενο της συμφωνίας στο Brussels Group της Τετάρτης. 

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σε αυτήν θα περιλαμβάνονται αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και μία μακροπρόθεσμη λύση για το χρέος.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διαφυλαχθεί η ανωνυμία του, επικαλούμενος την ιδιωτικότητα των διαβουλεύσεων, παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα διαφωνίες με τους πιστωτές.

Έκπληκτος δηλώνει κι ο Β. Σόιμπλε

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών δεν έχουν προχωρήσει πολύ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εξέφρασε την έκπληξή του για τις ειδήσεις που έρχονται από την Αθήνα και θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία.

«Δε γνωρίζει κανείς ακριβώς. Όλο και ακούμε θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα και αυτό είναι καλό, αλλά επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει πολύ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης και πρόσθεσε: «Για αυτό εκπλήσσομαι συνέχεια όταν ακούω από την Αθήνα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Κληθείς να σχολιάσει τους αναλυτές, όπως ο Πολ Κρούγκμαν, που λένε ότι είναι λάθος η υπερβολική λιτότητα στην περίπτωση της Ελλάδας και ζητούν άφεση χρέους και οικονομικές «ενέσεις», ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι το ΔΝΤ έχει περισσότερη εμπειρία σε ό,τι αφορά το πώς μπορείς να αναδιαρθρώσεις χώρες οι οποίες ζούσαν για πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους, έτσι ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

«Και εμείς το κάνουμε αυτό σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ, κάτι το οποίο, κατά τα άλλα, σε όλες τις άλλες χώρες σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα λειτούργησε καλύτερα και από τις προσδοκίες. Αυτό αντιστοιχεί στα διεθνή στάνταρντς και τις διεθνείς εμπειρίες.

Και για αυτό πρέπει να πω ότι είναι πάντα ενδιαφέρουσες οι μεμονωμένες απόψεις, οι οποίες μεγεθύνονται, και δημοσιογραφικά ο Πολ Κρούγκμαν γράφει πολλά ενδιαφέροντα άρθρα που διαβάζονται και πολύ.

Διεθνώς όμως δυστυχώς είναι έτσι και ως τώρα δεν έχω ακούσει και κάποια ιδέα για το πώς - εάν η Ελλάδα είναι στη Νομισματική Ένωση και η Ελλάδα είναι στη Νομισματική Ένωση - μπορεί να τα καταφέρει διαφορετικά, χωρίς πρώτα να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News