Ελλάδα

Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ της ρήξης Μηλιός-Πετράκος

«Πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο», διαμήνυσε το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ, που θα συνεχιστεί και την Κυριακή, έγινε και πάλι διακριτή η διαφορά απόψεων στο κυβερνών κόμμα μεταξύ ρήξης και ανάγκης συμφωνίας με τους δανειστές.

Ειδικότερα, ο βουλευτής δήλωσε ότι το κόμμα οφείλει να προετοιμάσει το λαό και να τον ενημερώσει για τις εναλλακτικές λύσεις που έχει. «Να μη λέμε ότι όλα είναι καλά. Για μας δεν είναι ούτε πάση θυσία στο ευρώ ούτε στη συμφωνία», ανέφερε.

Σύμφωνα τον κ. Πετράκο, «ο Τσίπρας δίνει μάχη με τα συμφέροντα και πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπογράψει μόνο συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της». Ο βουλευτής δήλωσε ότι «η 20ή Φλεβάρη ήταν μεγάλο λάθος. Να ετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο, δεν πληρώνουμε, δεν μπαίνουμε στη λογική των ισοδυνάμων. Δεν είναι καταστροφή η ρήξη και η έξοδος από το ευρώ», σημείωσε.

«Αυτοί που λένε ρήξη να καταθέσουν το δικό τους πρόγραμμα», τόνισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Παππάς (πατέρας του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά). Ο κ. Παππάς εμφανίστηκε αντίθετος σε μια και συνολική ρήξη που σημαίνει χρεοκοπία, αλλά υπέρ των μικρών ρήξεων.

Ο πρώην υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός τόνισε ότι το non paper του Μεγάρου Μαξίμου σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα ήταν πάρα πολύ σωστό. Ο κ. Μηλιός αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν το κάνει από προσωπική πικρία υπογραμμίζοντας: «Κάποιοι είπαν ότι δόθηκαν προφορικές υποσχέσεις για εξασφάλιση ρευστότητας που δε συμβαίνουν ούτε στα καφενεία και γράφτηκαν διάφορα σχετικά με μένα ότι η κριτική που ασκήσαμε προερχόταν από πικρία και δεχτήκαμε χυδαίες επιθέσεις μέσω του Τύπου. Πάντα χρειάζεται μια νέα "Αυριανή" και ένας νέος Αυριανισμός αλλά όχι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Μηλιός, τέλος, εκτίμησε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πρότεινε την αθέτηση πληρωμών στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ, σε περίπτωση που ασκηθούν πιέσεις: «Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση και ο αντίπαλος πρέπει να φοβάται. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Δεν πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία που να μην είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και τις δεσμεύσεις μας και δεν πρέπει να πληρώσουμε αν δεν εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Η καθυστέρηση δεν είναι πιστωτικό γεγονός απέναντι σε θεσμικούς δανειστές. Προτείνω την αθέτηση πληρωμών στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ, αν πιεστούμε, γιατί εκτιμώ ότι η αλλαγή νομίσματος σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα θα προκαλούσε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών».

Τέλος επικριτικός ήταν και ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως η μάχη της διαπραγμάτευσης χάθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Ωστόσο επισήμανε ότι το δίλημμα ρήξη ή συμφωνία δεν υπάρχει γιατί η ρήξη οδηγεί σε τραγωδία. Ο κ. Μητρόπουλος κατέληξε: «Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια συμφωνία με επαχθείς όρους. Παλεύουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη. Θα  μπορούσε να ενισχυθεί αυτή η συμφωνία με ένα δημοψήφισμα».

Σημειώνεται ότι στην ΚΕ θα διανεμηθεί σχέδιο πολιτικής απόφασης, ενώ αναμένεται ότι όλες οι τάσεις, αλλά και μεμονωμένα στελέχη θα καταθέσουν πολλές τροπολογίες.

Mήνυμα ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε «παράλογες απαιτήσεις» στο ΦΠΑ, τα εργασιακά ή το ασφαλιστικό έστειλε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Σχόλια