default-image

Κόντρα Κεγκέρογλου-Βαρουφάκη για τη φοροδιαφυγή εταιρειών

Ελλάδα
Κόντρα Κεγκέρογλου-Βαρουφάκη για τη φοροδιαφυγή εταιρειών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή εταιρειών μέσα από τριγωνικές συναλλαγές, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και του βουλευτή νομού Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να εξαιρέσει εταιρείες από την απόδοση φόρων μέσω τριγωνικών συναλλαγών με νομοτεχνικά τεχνάσματα», είπε ο Γ. Βαρουφάκης προσθέτοντας πως «θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Απαντώντας, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ νομού Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε πως τα «πολλά λόγια είναι φτώχεια» και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη να απαντήσει ξεκάθαρα για το αν προτίθεται να ενεργήσει άμεσα στην κατεύθυνση της ανάκτησης του 1,2 δισ. ευρώ, του ποσού δηλαδή που χαρίστηκε σε επιχειρηματίες, όπως έχουν αναφέρει σε δηλώσεις τους και κυβερνητικά στελέχη.

«Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες τακτικές για την απαλλαγή εταιρειών. Γιατί δεν έρχεται διάταξη τα λεφτά που χάθηκαν να ανακτηθούν… όχι περικοκλάδες… Αλλού οι περικοκλάδες», είπε χαρακτηριστικά.

«Δε θα παρανομήσουμε. Εάν έχετε δίκιο εάν νομικά ή ηθικά διαγράφηκαν αυτά τα πρόστιμα, θα το κρίνει ο ελληνικός λαός. Το έχει ήδη κρίνει και σας έχει καταδικάσει», είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

«Όση ώρα άκουγα τον κ. Βαρουφάκη στην τοποθέτησή του, θυμήθηκα τη λαϊκή ρήση πως "τα πολλά λόγια είναι φτώχεια". Στην προκειμένη περίπτωση δε μιλώ για οικονομική φτώχεια, αλλά για ένδεια επιχειρημάτων», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου μέσα στη Βουλή.

«Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο: Για τα 880 εκατ. ευρώ από τα οποία απαλλάχθηκαν δύο συγκεκριμένες εταιρείες και εμείς πειστήκαμε ότι δικαίως απαλλάχθηκαν, για αυτό και ψηφίσαμε, γιατί δε φέρνετε διάταξη, προκειμένου να ανακτηθούν;», συνέχισε.

«Οι δικαιολογίες και όλα τα σχετικά είναι για να αποφύγετε το ερώτημα. Ή έχετε δίκιο και φέρετε διάταξη την οποία έπειτα θα κυνηγάνε οι εταιρείες πώς θα την ανατρέψουν - αυτή είναι πολιτική πρωτοβουλία και λύση - ή θα πείτε ότι δικαίως απάλλαξε αυτή η διάταξη από διπλή φορολόγηση αυτές τις δύο εταιρείες. Ενδιάμεσο δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με το βουλευτή, ο υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να απαντήσει για το θέμα της ανάκτησης του 1,2 δισ. ευρώ αόριστα και χωρίς να μιλήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ νομού Ηρακλείου, μέσα από την επίκαιρη ερώτησή του, τόνιζε πως με τον κυβερνητικό τακτικισμό στο θέμα των διαπραγματεύσεων η χώρα οδηγήθηκε σε «πρόγραμμα χωρίς δάνειο» για τους επόμενους μήνες.

«Επειδή η χώρα πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, όπως εσείς, κύριε υπουργέ, έχετε δηλώσει, και επειδή είχε δεσμευτεί το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή διά στόματος του σημερινού αντιπροέδρου ότι ως κυβέρνηση θα ανακτήσετε το 1,2 δισ. ευρώ, που κατά τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη και άλλων στελεχών της κυβέρνησής σας χαρίστηκαν σε 2-3 μεγαλοεπιχειρηματίες με συγκεκριμένη τροπολογία, ζητώ να ενημερώσετε για τις ενέργειες που κάνετε στην κατεύθυνση της ανάκτησης αυτού του ποσού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κεγκέρογλου στη σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News