default-image

Κεφαλογιάννης: Απόφαση Ε.Κ. για λήψη μέτρων κατά της Xylella

Κρήτη
Κεφαλογιάννης: Απόφαση Ε.Κ. για λήψη μέτρων κατά της Xylella

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα στην Ολομέλειά του στο Στρασβούργο ψήφισμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του βακτηρίου Xylella Fastidiosa, το οποίο προκαλεί ταχεία ξήρανση της ελιάς και την πρόληψη της μετάδοσής του.

Με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναινεί για άμεση λήψη μέτρων κατά της εξάπλωσης του βακτηρίου ταχείας ξήρανσης της ελιάς που απειλεί αμπέλια, εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα, ενώ ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη λήψη μέτρων για αποζημιώσεις και ενισχύσεις στους παραγωγούς αναφορικά με την επιδημία του βακτηρίου Xylella Fastidiosa που κινδυνεύει να πλήξει ελαιοπαραγωγικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η χώρα μας.

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, δήλωσε σχετικά:

«Σήμερα, δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος φυτοπροστασίας από την Xylella που πλήττει τα ελαιόδεντρα ιδιαίτερα στην περιοχή της νότιας Ιταλίας. Είναι απαραίτητο η Επιτροπή να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των καλλιεργειών από το μικρόβιο. Μέτρα όπως η πραγματοποίηση ελέγχων στα σύνορα, μέτρα για τη διακίνηση του φυτικού και πολλαπλασιαστικού υλικού, περισσότερες και συχνότερες επιθεωρήσεις στις καλλιέργειες.

Η καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς είναι επιτακτική ανάγκη. Υπάρχει απώλεια εισοδήματος, όχι μόνο λόγω καταστροφής των καλλιεργειών, αλλά και σε όρους πολιτισμικής κληρονομιάς και τουριστικών δραστηριοτήτων. Στην Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Κέρκυρα με ελαιόδεντρα 600 ή και περισσοτέρων ετών, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος».

Σημειώνεται ότι το βακτήριο έχει ήδη μολύνει χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων στην Ιταλία και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εξαπλωθεί και να μολύνει, εκτός από ελαιόδεντρα, και αμπέλια, εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα (αμυγδαλιές, ροδακινιές και δαμασκηνιές) σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στο ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε πλήρεις αποζημιώσεις στους παραγωγούς που έχουν πληγεί καθώς και για την εφαρμογή μέτρων εκρίζωσης των πληγέντων καλλιεργειών.

Επιπλέον, ζητείται από την Επιτροπή να συνεισφέρει με όλους τους διαθέσιμους πόρους και χρηματοδοτικά εργαλεία στην οικονομική ανάκαμψη των πληγέντων περιοχών, καθώς και να δώσει κίνητρα σε γεωργούς να εφαρμόσουν μέτρα κατά της εξάπλωσης της ασθένειας.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει αυστηρά μέτρα με στόχο την εξάλειψη του βακτηρίου εντός της Ε.Ε., με έμφαση στις καλλιέργειες που είναι περισσότερο ευάλωτες στο να προσβληθούν από το μικρόβιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News