default-image

"Το βασικό μας σενάριο δεν περιλαμβάνει Grexit"

Οικονομία
"Το βασικό μας σενάριο δεν περιλαμβάνει Grexit"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πάντα καταρτίζουμε διάφορα σενάρια, αυτό είναι μέρος των υπηρεσιών που παρέχουμε στα μέλη μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Γιεργκ Ντεκρέσιν, αναπληρωτή διευθυντή στο Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΔΝΤ, ο οποίος υποστήριξε στις Βρυξέλλες ότι το Ταμείο και οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας εξετάζουν σχέδια περιορισμού της εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης.

Τα σχέδια αυτά αφορούν στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, οι οποίες έδειξαν σημάδια κάμψης το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Ράις πρόσθεσε ότι σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στην Ελλάδα υπάρχει πιθανότητα οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στη Βαλκανική να έχουν επιπλέον ανάγκες ρευστότητας.

Το Ταμείο έχει εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπου κυρίως προσφέρουν αποταμιευτικές υπηρεσίες. Οι θυγατρικές, είπε ο κ. Ράις, εποπτεύονται εντός των χωρών αυτών και έχουν επαρκείς εγγυήσεις σε περίπτωση βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ρευστότητας.

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την ίδια την Ελλάδα και για το τι περιλαμβάνει αυτό απάντησε: «Δεν αποκαλύπτουμε τις λεπτομέρειες για προφανείς λόγους». Μετά την ενημέρωση εκπρόσωπος του Ταμείου είπε στο «Ε», ότι «πρόκειται για τα ίδια σενάρια που έχουμε για όλες τις χώρες, δεν υπάρχει ειδικό σχέδιο για την Ελλάδα».

Βεβαίως, η περίπτωση της χώρας μας είναι διαφορετική, ειδικά αυτή την περίοδο όπου παρατηρείται σημαντική έλλειψη ρευστότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των ελληνικών αρχών του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup, η οποία σημείωνε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, και ότι απαιτείται πρόσθετη προσπάθεια.

Ο κ. Ράις είπε ότι «εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους εντατικά για να φθάσουμε σε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν».

Απέρριψε την κριτική που περιείχε η ερώτηση μας, ότι το ΔΝΤ είναι ο κακός χωροφύλακας και τόνισε ότι δεν δέχεται την κριτική ότι το Ταμείο είναι αδιάλλακτο.

«Είμαστε ευέλικτοι. Κοιτάμε όλες τις επιλογές. Αλλά θέλουμε να φθάσουμε στους στόχους του προγράμματος που έχουν συμφωνηθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος. Επανέλαβε ότι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνει σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Είπε ότι είναι ένα γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο για την αξιοπιστία ενός προγράμματος, τόνισε ότι «ναι, η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του προγράμματος, γι' αυτό και πραγματοποιούμε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Θα την επικαιροποιήσουμε στο πλαίσιο της τρέχουσας επιθεώρησης».

Πρόσθεσε ότι είναι μέρος της δουλειάς τους να επεξεργάζονται σενάρια.

Ο κ. Ράις διέψευσε ότι η Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης του ΔΝΤ διεξάγει έρευνα για το ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό δεν είναι αλήθεια, τόνισε και είπε πως διεξάγεται έρευνα για την έκθεση αξιολόγησης αναφορικά με το έργο του ΔΝΤ συνολικά στα προγράμματα της ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ δεν γνωρίζει διότι δεν έχει πληροφορίες για την κατάσταση ρευστότητας της Ελλάδα, όταν ρωτήθηκε για τον ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα πλήρωσε προχθές τη δόση που χρωστούσε στο Ταμείο.

Επίσης, έδειξε να μην προβληματίζεται με την ανακοίνωση για πιθανή συμμετοχή της χώρας μας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS δήλωσε άγνοια. Δήλωσε ότι «ενημερώθηκα από τα δημοσιεύματα. Δεν ξέρω κάτι σχετικό. Είναι καθαρά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης».

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News