default-image

ΣτΕ: Συνταγματικός ο νόμος για αυθαίρετα

Ελλάδα
ΣτΕ: Συνταγματικός ο νόμος για αυθαίρετα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρασε με μια απώλεια διάταξης από το Συμβούλιο Επικρατείας ως συνταγματικός ο νέος νόμος 4178/2013 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, αφού η Ολομέλεια του Δικαστηρίου έκρινε πως οι ρυθμίσεις - πλην μιας που όμως ήδη απαλείφθηκε με τροπολογία κατόπιν παρότρυνσης του δικαστηρίου - κινούνται εντός συνταγματικών ορίων (υπ' αριθμ. 1858/2015 απόφαση της Ολομέλειας).

Ο συγκεκριμένος νόμος αφορά την τακτοποίηση (νομιμοποίηση) των αυθαιρέτων, ενώ η διάταξη που κρίθηκε αντισυνταγματική αφορά τη δυνατότητα νομιμοποίησης ακινήτων που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση, αφού αυτή διάταξη είναι αντίθετη σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος (δικαστική προστασία, διάκριση εξουσιών, υποχρέωση Πολιτείας στη συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις κ.λπ.). Πάντως, μετά από δριμείες παρατηρήσεις του δικαστηρίου κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, ήδη αυτή η διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4178/2013 αντικαταστάθηκε με νέα, η οποία προβλέπει ότι παραμένουν κατεδαφιστέα τα ακίνητα που κρίθηκα αυθαίρετα με δικαστική απόφαση.

Νόμιμα

Κατά τα λοιπά η Ολομέλεια (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης) έκρινε, όπως γράφει το capital.gr, ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, που προβλέπει τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στην απόφασή τους ότι από τη δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές.

Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 3 κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούσαν την ακύρωση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News