Ελλάδα

Εξασφαλισμένα 2 δις για μισθούς και συντάξεις το Μάιο

Πλήρως εξασφαλισμένα είναι τα 2 δισ. ευρώ που χρειάζεται το Δημόσιο στο τέλος Μαΐου για την καταβολή μισθών, συντάξεων, αλλά και τις επιχορηγήσεις ταμείων, καθώς Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προέβησαν εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των ποσών.

Αν και υπήρχε αρχικά άγχος για τη συγκέντρωση των σχετικών ποσών, το θέμα λύθηκε με παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο ήλθε σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή της δόσης -που καταβλήθηκε σήμερα στο Ταμείο-  το αποθεματικό 650 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λογαριασμό
σχετικό με τη συνδρομή της χώρας στο ΔΝΤ.

Η διευθέτηση τύπου «σε πληρώνω από τα λεφτά σου» απλά δίνει στην κυβέρνηση ταμειακή ανάσα 30 ημερών, καθώς ύστερα το σχετικό ποσό που αντιστοιχεί σε εγγυητικό λογαριασμό (αποθεματικό) έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να επιστραφεί στο ΔΝΤ.

Σημειώνεται, όπως γράφει το in.gr,  πως εξ αρχής τον Ιούνιο το Ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να καταβάλει για αποπληρωμή χρέους στο ΔΝΤ 1,5 δισ. ευρώ και με την προσθήκη του ποσού των 650 εκατ. ευρώ, ο λογαριασμός πλέον ανεβαίνει στα 2,1 δισ. ευρώ.

Σχόλια