Ελλάδα

Ικανοποίηση από τη συνάντηση Ν.Κοτζιά - Α. Νταβούτογλου

Σε καλό κλίμα και υψηλό διπλωματικό επίπεδο, διεξήχθη η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου σήμερα  το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη. 


Συζητήθηκε η έναρξη των διερευνητικών επαφών και η επέκταση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

 
Παράλληλα ορίστηκε συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.


''Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί και να βοηθήσει σε οποιονδήποτε τομέα'' διαβεβαίωσε ο κ. Νταβούτογλου τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, και συμφωνήθηκε αφενός να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, και αφετέρου, (μετά από πρόταση του Νίκου Κοτζιά) και η επέκταση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) από τα αεροναυτιλιακά θέματα, σε άλλους εξωστρατηγικούς τομείς που αφορούν την κοινωνία, τον πολιτισμό και την παιδεία, αλλά και την οικονομία.


Ο κ. Κοτζιάς πρότεινε επίσης να βρεθούν από κοινού μορφές συνεργασίας στα Βαλκάνια, ώστε να συμβάλλουν όλες οι πλευρές στη σταθερότητα της περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο και στο τρίγωνο αστάθειας που έχει δημιουργηθεί.

Πρώτη συνάντηση Ν.Αναστασιάδη - Μ.Ακιντζί

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι παρακάθισαν σε δείπνο που παρέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στο Λήδρα Πάλας.

Όπως ανακοινώθηκε, μετά το δείπνο, οι συνομιλίες για το Κυπριακό αρχίζουν εκ νέου την Παρασκευή 15 Μαΐου.

Ο κ. Άιντα δήλωσε ότι στο δείπνο υπήρχε θετικό κλίμα και οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον της Κύπρου.Όπως είπε, συμφώνησαν να αξιοποιηθεί η δυναμική και η νέα ευκαιρία και να σημειωθούν βήματα μπροστά χωρίς καμία καθυστέρηση. Ανέφερε επίσης ότι και οι δύο ηγέτες διατύπωσαν την ισχυρή τους δέσμεση να το πράξουν.Ο κ. Άιντα είχε αρχικά ημίωρη συνάντηση με τους δύο ηγέτες και στη συνέχεια παρακάθισαν όλοι σε δείπνο με τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί και την Ειδική Αντιπρόσωπο, Λίζα Μπατενχάϊμ.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ο κύπριος Πρόεδρος έγραψε πριν από το δείπνο: «Πρώτη συνάντηση με τον τουρκοκύπριο  ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ελπίζω να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας», σύμφωνα με το in.gr.

Σχόλια