default-image

Στο Ραδιομέγαρο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ-Στο ΥΠΟΙΚ οι καθαρίστριες

Ελλάδα
Στο Ραδιομέγαρο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ-Στο ΥΠΟΙΚ οι καθαρίστριες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, για να πιάσουν δουλειά βρίσκονται πλέον οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ενώ οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, επέστρεψαν στο πόστο τους.

Συγκεκριμένα περίπου στις 10:45 το πρωί δόθηκε εντολή απο την απερχόμενη διοίκηση να ανοίξει η πόρτα του Ραδιομεγάρου, όπου μπήκαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κρατώντας τη γαλανόλευκη σημαία και φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημα «η ΕΡΤ είναι ανοικτή, είναι η φωνή καθε αγωνιστή».

Στην είσοδο συγκεντρώθηκαν συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ οι οποίοι μίλησαν για μία νίκη στην οποία δεν πρέπει να καθησυχαστούν αλλα να συνεχίσουν τον αγώνα για τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της είχε παρακινήσει τους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν μπροστά από το κτήριο και να εισέλθουν σε αυτό, επιστρέφοντας στις θέσεις τους για να εργαστούν ξανά. Η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για τις 9 το πρωί και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν μπορούσαν να κρατηθούν και σκαρφάλωναν στα κάγκελα.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ αναφέρει ακόμα: «Το πότε θα διορίσει η κυβέρνηση Διοικητικό Συμβούλιο είναι θέμα δικό της και δεν αφορά τους εργαζόμενους, που αμείβονται πλέον και θέλουν να προσφέρουν. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να το έχει κάνει από τις αρχές Μαρτίου! για αυτό άλλωστε ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε τροπολογία στο νόμο για την "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης" η όποια ψηφίστηκε».

Ομόφωνα η ΠΟΣΠΕΡΤ αποφάσισε:

Η επιστροφή όλων των συναδέλφων και η λειτουργία όλων των δομών πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και άμεσα (έπρεπε από 26/1/ 15).

Η απρόσκοπτη λειτουργία και συνέχεια εκπομπής από το ERTOPEN ώστε να παραμείνει ζωντανός αυτός ο αγώνας, διαρκείς παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς αγώνες και παράδειγμα για της επόμενες γενιές.

Η στήριξη της συνδικαλιστικής δράσης και η ενίσχυση των συνδικάτων από κάθε επιβουλή της εκάστοτε εξουσίας γιατί είναι, όπως αποδείχτηκε, η μονή διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κερδίσαμε την πρώτη μάχη αλλά αντέχουμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την άρση των αδικιών και των ασαφειών του νομού.

Στήριξαν τις προτάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ και πιεστικά την παρότρυναν να συνεχίζει την διεκδίκηση στα δίκαια αίτημα, που είναι αξιοπρεπή, ρεαλιστικά, και άμεσα εφαρμόσιμα και αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη, είναι δε συνεπείς με την εξασφάλιση απρόσκοπτης και με προοπτική λειτουργίας της ΕΡΤ, με όλα τα δικαιώματα για τους εργαζόμενους της, ενωμένους ενάντια στις κακοδαιμονίες και τα σκάνδαλα κομματικών εξαρτήσεων, των πραιτοριανών, της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και των πρακτικών του παρελθόντος.

Να γίνει άμεση συνάντηση με το νεοδιοριζόμενο ΔΣ της ΕΡΤ.

Η απάντηση της διοίκησης

Σχετικά με ανακοινώσεις, η διοίκηση επισημαίνει:

Μόνο αρμόδιο όργανο που θα επιμεληθεί της διαδικασίας ανάθεσης καθηκόντων στους εργαζόμενους της ΕΡΤ ΑΕ, οι συμβάσεις των οποίων αναβίωσαν από την 29.04.2015, είναι το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από την εφαρμογή του νόμου 4324/2015.

Οι διαδικασίες επιλογής και διορισμού του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχουν ήδη εκκινήσει και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους εντός της εβδομάδος.

Το απερχόμενο ΔΣ στερείται κάθε αρμοδιότητας να επιληφθεί σχετικώς και επομένως κινήσεις όπως οι ανωτέρω ουδέν προσφέρουν στην ομαλή λειτουργία της εταιρείας.

Πανηγυρικό κλίμα στο ΥΠΟΙΚ

Παράλληλα, σε συγκινησιακά φορτισμένο αλλά και πανηγυρικό κλίμα έξω από το υπουργείο Οικονομικών, οι πρώην απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου επέστρεψαν το πρωί στη δουλειά τους φορώντας τα χαρακτηριστικά κόκκινα γάντια τους.

Συγκινημένη ήταν η Νάντια Βαλαβάνη που έφθασε έξω από το υπουργείο. Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θυμήθηκε την πρώτη φορά που πήγε έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου υπήρχε ένα πανό για τον αγώνα τους και καμιά 20αριά γυναίκες «που όλες μου ήταν άγνωστες και εγώ ήμουν άγνωστη γι' αυτές».

Αμέσως μετά πήγε στη Βουλή όπου ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει για ένα νομοσχέδιο, αλλά όπως είπε προτίμησε να μεταφέρει τα λόγια των καθαριστριών «γυναίκες εντελώς άγνωστες τότε, φιγούρες που έγιναν του ελληνικού και πιστεύω και του διεθνούς εργατικού κινήματος, για όλα τα χρόνια που είναι να ρθουν. Και μετέφερα τα λόγια τους. Και θεωρώ ότι αυτό ήταν από τις καλύτερες παρεμβάσεις που έχω κάνει στη Βουλή».

«Δεν ήταν η δική μου φωνή. Η δική μου φωνή ήταν το όχημα για μια συλλογική διεκδίκηση που έμελλε να ανατρέψει η τότε κυβέρνηση, μαζί με πάρα πολλά άλλα πράγματα. Αλλά έγινε το σύμβολο ουσιαστικά της ανατροπής της τότε κυβέρνησης και της πάλης για να ανοίξει ένα δρόμος απεμπλοκής από τα μνημόνια για μια άλλη πορεία του τόπου. Και πρέπει να πω δεν ξέρω τι τους χρωστάει, αν συνειδητοποιούν οι ίδιες τί τους χρωστάει το εργατικό κίνημα,σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Ούτε ξέρω αν συνειδητοποιούν οι ίδιες τις τους χρωστάμε ο καθένας μας προσωπικά σε όλη αυτή την πορεία που έφτασε μέχρι σήμερα και την αγωνιστική και πραγματικά γιορταστική αποχώρησή τους».

Βαρουφάκης: Η σκέψη μου είναι μαζί τους

Ανακοίνωση, με αφορμή την επαναπρόσληψη των καθαριστριών στο υπουργείο, εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αναχωρώντας για το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η σκέψη μου είναι μαζί τους, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης προσθέτοντας: «Δεν δύναμαι να βρίσκομαι έξω από το Υπουργείο για να τιμήσω τις καθαρίστριες του Υπουργείου που, μέσα από τον αγώνα τους, αναδείχθηκαν σε σύμβολα της αντίστασης κατά των Μνημονίων και οι οποίες σήμερα επιστρέφουν στην δουλειά τους»

Ο κ. Βαρουφάκης κάνει αναφορά και στις συμβασιούχους καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, «που δεν έχουν βρει ακόμα τη δικαίωσή τους και για αυτό συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους δίπλα στην είσοδο του Υπουργείου» και σημειώνει ότι το κράτος, σε αυτές τις γυναίκες «χρησιμοποίησε για χρόνια με όρους εργασιακής ομηρίας, προτού τις θυσιάσει στον βωμό της 'προσαρμογής' και του 'εξορθολογισμού'» εκφράζοντας την πλήρη συμπαράστασή του και «να τους μεταφέρω την βούλησή μου για ανεύρεση λύσης σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».

«Ήδη προωθείται προς ψήφιση στην Βουλή διάταξη για την εκ νέου απασχόλησή τους με συμβάσεις έργου μέχρι το τέλος του 2015, δίνοντας με τον τρόπο αυτό προσωρινή ανακούφιση στο πρόβλημά τους. Παράλληλα, έχω δεσμευτεί πως στους επόμενους μήνες, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της κοινής λογικής», προσθέτει.

Κατρούγκαλος: Νίκησαν γιατί αγωνίστηκαν

Χωρίς αγώνα τίποτα δεν κερδίζεται, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που επίσης βρέθηκε στην Καραγιώργη Σερβίας κοντά στις καθαρίστριες.

Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι «όσοι προσπαθούν να ξεχωρίσουν τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θέλω να κάνω καθαρό ότι αυτό που έγινε με τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες, τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν έγινε για να γίνει η διοίκηση καλύτερη. Ήταν μια συμβολική κίνηση που έλεγε σε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ότι δεν θα υπάρχει πια σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις. Αφού στο δημόσιο μπορεί να απολύονται μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και στον ιδιωτικό τομέα ο φόβος θα επικρατούσε».

«Η απάντηση από μένα στο θέμα των καθαριστριών δεν είναι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι για κάθε εργαζόμενο, είτε δουλεύει στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Και είναι μια απάντηση για δικαιώματα στους εργασιακούς χώρους, για σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις, εναντίον του φόβου και για να ξαναγυρίσουμε πίσω την εποχή που είχαμε κοινωνικά δικαιώματα και εργατικό δίκαιο» σημείωσε.

Βούτσης: Δώσατε έναν ιστορικό αγώνα

«Δώσατε μία ψηφίδα αγώνα, συνέπειας, με ιστορική διάσταση» τόνισε προς τις καθαρίστριες ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο οποίος επισκέφθηκε το «στρατηγείο» τους στην Καραγιώργη Σερβίας.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει «μεγάλο φορτίο ευθύνης» για να μπορέσει να μείνει στο τιμόνι της διακυβέρνησης και να συνεχίσει να αποκαθιστά όσους τα τελευταία απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

«Γι' αυτό και εργαζόμαστε με μεγάλη αποφασιστικότητα αλλά και συνέπεια για να υπάρξει μια συμφωνία που θα επιτρέπει πραγματικά στην ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει κοινωνικές πολιτικές, όχι απλά να αποκαταστήσουμε μερικές χιλιάδες ανθρώπους, όπως έγινε τώρα, αλλά να ανοίξουμε έναν ορίζοντα για την εργασία και τα δικαιώματα. Να φύγουμε από τον εργασιακό μεσαίωνα, να μην φεύγουνε τα παιδιά μας έξω, να σταματήσει η ανεργία, να βοηθηθούν οι μακροχρόνια άνεργοι», επισήμανε ο κ. Βούτσης.

Ο ίδιος συνέστησε «απέναντι στην νοοτροπία του καναπέ, του μιθριδατισμού, της ατομικότητας (…)που γεννάει εργαζόμενους, οι οποίοι υφίστανται αυτόν τον μεσαίωνα, χωρίς να αρθρώσουν τις λέξεις που πρέπει», να επικρατήσει η νοοτροπία που εξέφρασε ο πρωθυπουργός ότι «κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος παρά μόνο αυτοί που δεν δίνονται».

Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι εκτός από τις οικονομικές συνέπειες του μνημονίου, «τώρα έρχονται στην επιφάνεια οι ηθικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις μιας καταστροφής που έγινε στη χώρα μας και που όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε».

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News