default-image

Πρόοδος για συμφωνία αλλά... θέλουν κι άλλα

Ελλάδα
Πρόοδος για συμφωνία αλλά... θέλουν κι άλλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η "πρόοδος" που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές είναι ορατή και επισημαίνεται και από τον διεθνή Τύπο.

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν ακόμη υπάρχει... δρόμος, αφού οι δανειστές φαίνονται αποφασισμένοι να αναγκάσουν την ελληνική πλευρά σε υποχώρηση σε όλο το φάσμα των "κόκκινων γραμμών" της και ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, όπου παρότι η ελληνική πλευρά δέχεται να "ανοίξει τη συζήτηση", δεν αποδέχεται τις εξαιρετικά σκληρές και αντιλαϊκές θέσεις των πιστωτών.

Σε θετικά σημάδια από την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφέρεται σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung.

Στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών υπάρχουν «σημαντικές προσεγγίσεις», συμπέρασμα το οποίο προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αν και ακόμη δεν μπορεί να γίνει λόγος για σημαντική εξέλιξη, όπως σημειώνεται. «Το ποτήρι είναι μισογεμάτο», ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την FAZ.

Η γερμανική εφημερίδα το αποδίδει αυτό στην ελληνική απόφαση να υποχωρήσει από την προεκλογική δέσμευση για τη 13η σύνταξη, αλλά και στην αποδοχή ιδιωτικοποιήσεων ύψους 17 δισεκατομμυρίων.

Εκκληση Τίμερμανς: "βρείτε τα"

 Έκκληση προς την Αθήνα και τους δανειστές απηύθυνε ο Φρανς Τίμερμανς, ζητώντας τους να σημειώσουν πρόοδο στις συζητήσεις για μία συμφωνία σε μεταρρυθμίσεις που θα «ξεκλειδώσουν» τη χρηματοδότηση, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει plan B σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

«Αυτό που έχουμε ανάγκη τώρα είναι πραγματική πρόοδος», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, ο Τίμερμανς απάντησε αρνητικά.

«Αν δουλεύεις σε ένα plan B, ουσιαστικά έχεις εγκαταλείψει το plan Α», εξήγησε και πρόσθεσε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να κάνουν τα πάντα προκειμένου να έχουν επιτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρχει σημαντική εξέλιξη στο Eurogroup της Δευτέρας, ο Τίμερμανς απάντησε: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι απτή πρόοδος. Η Κομισιόν, μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει αυτό δυνατό».

Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο

Την ίδια ώρα, η έκτακτη σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου, που συνεδριάζει σήμερα, υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο η Αθήνα περιμένει διακαώς ένα θετικό μήνυμα, ενώ οι Ευρωπαίοι τα τελευταία 24ωρα δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα προκύψει συμφωνία από αυτό.

Η ελληνική κυβέρνηση όμως φιλοδοξεί σε μία θετική εξέλιξη, που θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην απόφαση να χαλαρώσει τη «θηλιά» που σφίγγει γύρω από την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι πυρετώδεις συζητήσεις, με πολλά ανοιχτά ζητήματα. «Μάχη» δίνεται για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, αλλά ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ύψος του για το 2015 θα καθορίσει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό και το δημοσιονομικό κενό και άρα και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη φετινή χρονιά. Αυτό θα καθορίσει και το ύψος του ΕΝΦΙΑ, αλλά και μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως τις επικείμενες αλλαγές στον ΦΠΑ.

Ντάισελμπλουμ: Πολλά μένουν

«Εχουμε κάνει πρόοδο, αλλά ακόμη δεν είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, αλλά δεν ξέρω πόσο», τόνισε αναφερόμενος στη συμφωνία. Σε σχέση με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής του Eurogroup τονίζει ότι « γνωρίζω πως κατατέθηκαν μια σειρά από προτάσεις αλλά πρέπει να αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενο και την οικονομική παράμετρο από τους θεσμούς». «Σε εμάς του Eurogroup ενδιαφέρουν οι τελικοί στόχοι. Να καθορίσει, δηλαδή, η Αθήνα την πορεία για να φτάσει στην δημοσιονομική βιωσιμότητα, με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (διαμέσου περικοπών των δαπανών και μετακίνησης πόρων) στην επιστροφή στην ανάπτυξη- χάρη και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις-, και στην χρηματοοικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Είναι οι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι, οι τρεις πυλώνες του σχεδίου».

"Σκληρός" ο Σόιμπλε

Παραμένει σταθερός στην "σκληρή" γραμμή, τουλάχιστον λεκτικά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οποίος σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος για  μια «ξαφνική χρεοκοπία» της Ελλάδας.

Αναφέρει ότι η εμπειρία από άλλα μέρη του κόσμου έχει δείξει πως μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά σε πτώχευση, ενώ δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για μια πιθανή ημερομηνία που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Ερωτηθείς αν η γερμανική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απέφυγε να απαντήσει και υποστήριξε πως «υπάρχουν θέματα που δεν μπορεί να απαντήσει με τη λογική ένας πολιτικός».

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε η Γερμανία είναι αποφασισμένη να πράξει το παν για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, υπό λογικές όμως προϋποθέσεις. «Αυτό δεν θα προσκρούσει σε εμάς», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει σύμπνοια με την καγκελάριο Μέρκελ. Επίσης, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για μια πιθανή συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας "Δεν αναμένω για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας μια τελική συμφωνία του τύπου μεταρρυθμίσεις για ρευστά".

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη του στον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «και οι δυο μας είμαστε υπουργοί οικονομικών , φέρουμε ευθύνες και συνεργαζόμαστε καλά». «Τα μέσα ενημέρωσης, είπε ο κ. Σόιμπλε, έκαναν τον κ. Βαρουφάκη Σούπερ Σταρ και τώρα τον αποδομούν. Και το ένα και το άλλο είναι λάθος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News