Ελλάδα

Φως στην τραγωδία στον Ασπρόπυργο από το πόρισμα

Φως στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά και την έκρηξη στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου των "Ελληνικών Πετρελαίων" τραυματίζοντας έξι εργαζομένους αναμένεται να ρίξει το πόρισμα ομάδας εμπειρογνωμόνων της επιχείρησης.

Το ατύχημα συνέβη χθες το πρωί στις 8:20. Αμέσως σήμανε συναγερμός και η μονάδα πυρόσβεσης που βρίσκεται μόνιμα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις έσπευσε στο σημείο και σε δέκα λεπτά έσβησε τη φωτιά, ενώ το διυλιστήριο εκκενώθηκε.

Σχετικές εντολές για τη διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων δόθηκαν στη νέα διοίκηση του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ. και από τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος βρέθηκε χθες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό ατύχημα.

Το πόρισμα θα είναι έτοιμο το βράδυ της Κυριακής ή τη Δευτέρα, σύμφωνα με το "Έθνος".

Να σημειωθεί ότι τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο δε λειτουργούν αυτές τις μέρες (σε κατάσταση shut down) λόγω των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Μαΐου.

Από τους έξι που τραυματίστηκαν, οι τέσσερις ανήκουν στο ανθρώπινο δυναμικό των Ελληνικών Πετρελαίων και οι δύο στην εργολαβική εταιρεία που συμμετείχε στις εργασίες συντήρησης.

Ανακοίνωση των ΕΛ.ΠΕ.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία των ΕΛ.ΠΕ. αναφέρει: «Σήμερα (σ.σ.: χθες), ώρα 08:20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες».

Η ΓΣΕΕ με παρέμβασή της ζητά «να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς, να εξεταστεί διεξοδικά εάν η επιχείρηση είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που ορίζει ο νόμος και αν αυτά τα μέτρα τηρήθηκαν και φυσικά να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν».

Σε κρίσιμη κατάσταση οι τραυματίες

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το ethnos.gr, σε κρίσιμη κατάσταση και με σοβαρά εγκαύματα νοσηλεύονται οι έξι τραυματίες σε τέσσερα διαφορετικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Τρεις από αυτούς, ηλικίας 21, 29 και 43 ετών, νοσηλεύονται στο "Θριάσιο". Ο πρώτος φέρει εγκαύματα συνολικής έκτασης περίπου 70% και νοσηλεύεται διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση. Πιο ελαφρά εγκαύματα, μερικού πάχους 20%, φέρει ο δεύτερος, ενώ ο τρίτος φέρει εισπνευστικό έγκαυμα και νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Άλλοι τρεις τραυματίες, ηλικίας 27, 29 και 35 ετών, φέρουν όλοι σοβαρού βαθμού εγκαύματα, παρουσιάζουν αναπνευστική δυσχέρεια και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο ένας διακομίστηκε στη ΜΕΘ του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, ο δεύτερος στη μονάδα εγκαυμάτων του "Γ. Γεννηματάς", ενώ ο τρίτος παραμένει στη ΜΕΘ του "Αττικόν".

Σχόλια