default-image

Συνέχεια επαφών για την κυβέρνηση με ορίζοντα Ιουνίου

Ελλάδα
Συνέχεια επαφών για την κυβέρνηση με ορίζοντα Ιουνίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σενάριο που δείχνει "φως" στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, το οποίο όμως δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει μέχρι τον Ιούνιο, είναι ένα από αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με αυτό, η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι νωρίτερα καθώς στο Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαΐου όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μόνο μια κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα αναγνωρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά θα ξεκαθαρίζει ότι μένουν ακόμη πολλά να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Το σενάριο ενισχύουν τα τελευταία 24ωρα και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθιστώντας σαφές ότι υπάρχει μεν πρόοδος ως προς τη διαδικασία και την οργάνωση της συζήτησης με την Ελλάδα, αλλά επισημαίνουν παράλληλα τη σημαντική απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές από μια συμφωνία.

Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά την Παρασκευή πως δεν αναμένει εκτεταμένη και έντονη συζήτηση τη Δευτέρα και πως σε κανέναν από τους υπό διαπραγμάτευση τομείς δεν υπάρχει οριστική συμφωνία.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι το Βερολίνο προσέρχεται στη συζήτηση της Δευτέρας με μειωμένες προσδοκίες, δείχνοντας και το κλίμα που θα επικρατήσει. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε την Πέμπτη συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος με τη σειρά του θα έχει τη Δευτέρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Η ελληνική πλευρά συνδέει το θετικό σινιάλο που μπορεί να εκπέμψει το Eurogroup της Δευτέρας με το αίτημα για αύξηση ρευστότητας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεδομένου και ότι στις 12 Μαΐου πρέπει να αποπληρωθούν τα 769 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, κάτι που αυξάνει την πίεση στο περιβάλλον της οικονομικής ασφυξίας, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Ωστόσο, τα καλά λόγια που αναμένεται να ακούσει η Αθήνα τη Δευτέρα μάλλον δε θα είναι αρκετά, για να αποφασίσει η ΕΚΤ να χαλαρώσει τη στάση της και να αυξήσει τη ρευστότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, τα αγκάθια στη συζήτηση με τους εταίρους εντοπίζονται:

- Στο δημοσιονομικό κενό, με τους δανειστές να μιλούν για «μαύρη τρύπα» περίπου στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

- Στο ΦΠΑ, όπου η μάχη δίνεται τόσο για το ύψος των συντελεστών όσο και για το εύρος των προϊόντων που θα ενταχθούν στις κατηγορίες.

- Στα εργασιακά και το ασφαλιστικό/συντάξεις, με τις πληροφορίες να φέρουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να τηρούν πολύ σκληρή στάση, επιμένοντας στο μνημονιακό μοντέλο.

- Στον ΕΝΦΙΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News