Ελλάδα

Η Τουρκία να σεβαστεί τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας

Αυστηρή κριτική άσκησε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια συζήτησης του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή της πορεία της, ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε:

«Πρώτον: όσο υπάρχει σε ισχύ από την Τουρκία, η απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας (…), σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, για το Κεφάλαιο 31 των διαπραγματεύσεων που αφορά στην Εξωτερική πολιτική, και τηνπολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Δεύτερον: η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί και να επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), που μεταξύ άλλων καθορίζει την ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου με την Τουρκία».

Στην παρέμβασή του, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η UNCLOS, την οποία έχουν υπογράψει και επικυρώσει η ΕΕ, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συνιστά στην ολότητά της μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Προσέθεσε επίσης ότι η Τουρκία είναι η μοναδική υποψήφια προς ένταξη χώρα η οποία δεν την έχει επικυρώσει».

Στη συνέχεια τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πρόσφατο ψήφισμά που υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αναγνωρίζει τη σημασία της UNCLOS η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό το επιβεβαιώνει με απόφασή του και το Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο αποτελεί θεματοφύλακα των Συνθηκών.

Σχόλια