Ελλάδα

Τσακαλώτος: "Ο λόγος στο λαό, εάν σπάσουν οι κόκκινες γραμμές"

Το λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός αν διαταραχθούν οι «κόκκινες» γραμμές ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Aν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει», δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών.

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Επένδυση" επαναλαμβάνει τη διαπίστωση ότι ήταν λάθος το ότι η κυβέρνηση παρέμεινε στην προφορική διαβεβαίωση για χρηματοδότηση στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ξεκαθαρίζει όμως πως αυτό το λάθος δεν ήταν του κ. Βαρουφάκη ή κάποιου άλλου μεμονωμένα και πως ήταν λάθος όλης της διαπραγματευτικής ομάδας.

Διαπιστώνει, δε, ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες και ένα κενό συντονισμού, το οποίο προτίθεται να καλύψει με το νέο του ρόλο ως συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας.

Ο κ. Τσακαλώτος τονίζει πως η διαπραγμάτευση γίνεται σε πολλά επίπεδα και πως ο υπουργός Οικονομικών παραμένει ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης. «Τα σχέδια παραγκωνισμού του Βαρουφάκη υπάρχουν εδώ και καιρό, εκπορεύονται από εχθρικούς προς την κυβέρνηση κύκλους και στην ουσία είναι σχέδια παραγκωνισμού ολόκληρης της κυβέρνησης. Χτυπάνε ένα βασικό μέλος της για να χτυπήσουν επί της ουσίας την ίδια» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος και επαναλαμβάνει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση. «Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών συντάξεων», δηλώνει.

Αναφερόμενος, τέλος, στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να δανειστεί από τη Ρωσία ή την Κίνα, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει, σύμφωνα με το protothema.gr, πως ο προσανατολισμός της χώρας δεν έχει αλλάξει. «Είμαστε στην Ευρώπη και αναζητάμε λύσεις μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δε βλέπω το λόγο να σπάσει αυτή η στρατηγική απόφαση, τουλάχιστον όχι από την πλευρά μας. Θεωρώ λοιπόν ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εντός Ευρώπης. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστά ευκαιριακή και όχι μόνιμη λύση στο κοινό πρόβλημά μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σχόλια