default-image

Αθήνα: Ολοκληρώθηκαν οι πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ελλάδα
Αθήνα: Ολοκληρώθηκαν οι πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική πρωτομαγιά, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος και αριστερών οργανώσεων στο Μουσείο, ενώ η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας, η οποία είχε διακοπεί από τις 9 το πρωί λόγω των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό της ημέρας της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Το χρονικό των συγκεντρώσεων

15.20: Επίθεση των αντιεξουσιαστών εναντίον των ΜΑΤ με μολότοφ και πέτρες στη συμβολή των οδών Μπόταση και Σολωμού. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ αντεπιτέθηκαν και κυνήγησαν τους αντιεξουσιαστές προς την πλατεία Εξαρχείων.

14.45: Φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και στην οδό Σολωμού, ενώ ένταση επικρατεί και στην οδό Μπουμπουλίνας κοντά στο υπουργείο Πολιτισμού. Στο σημείο η αστυνομία προχώρησε στις προσαγωγές δύο ατόμων.

14.25: Φωτιά σε κάδους απορριμμάτων στις αρχές της οδού Στουρνάρη κοντά στην πλατεία Εξαρχείων

14.05: Περίπου 100 άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Εξαρχείων και προσπαθούν να στήσουν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων.

14.00: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση της πορείας των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

13.40: Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν δίπλα στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου να ρίχνουν μολότοφ όταν τα ΜΑΤ κινήθηκαν από την Ακαδημίας προς την Πανεπιστημίου

13.20: Ολοκληρώνεται η πορεία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

12.45: «Οι αγώνες μας για κατοχύρωση & διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για Δημοκρατία, για ζωή με Αξιοπρέπεια θα νικήσουν» αναφέρει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

12.35: Στην κεφαλή της πορείας που έφτασε στο Σύνταγμα βρίσκεται ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Προηγουμένως σε δηλώσεις του από την πλατεία Κλαυθμώνος, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι αγώνας και αντίσταση είναι το φετινό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται σκληρά, ο ελληνικός λαός υποστηρίζει την κυβέρνηση, η οποία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση θα έχει θετική έκβαση.

12.12: Ξεκίνησε η πορεία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ από την πλατεία Κλαυθμώνος

12.10: Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν βαθιά «κόκκινες», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Ο κόσμος της εργασίας υπέστη μεγάλη ζημιά τα τελευταία 5 χρόνια», συνέχισε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι σήμερα η κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη μάχη για τα εργασιακά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό. Αυτός ο αγώνας είναι η καλύτερη απόδοση τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά, ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και υπογράμμισε ότι «αυτά που υποσχεθήκαμε τα τηρούμε». Στην πλατεία έδωσαν το «παρών» ο υπουργός Οικονομικών κ Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Βούτσης και η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου.

12.05: Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στις κινητοποίησεις που βρίσκονται σε εξέλιξη συμμετέχουν 11 - 12.000 διαδηλωτές

11.45: Περίπου 2.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι αυτή την ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος για να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Εν τω μεταξύ αριστερές συλλογικότητες που είχαν κάνει συγκέντρωση στον χώρο του Μουσείου έχουν ήδη ξεκινήσει την πορεία τους προς τη Βουλή.

11.35: Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ

11.00: «Ο μόνος ρεαλιστικός, σίγουρος και ελπιδοφόρος δρόμος για το λαό μας σήμερα είναι ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για τις αμοιβές των εργαζομένων, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής Εργατικής Κόκκινης Πρωτομαγιάς» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας, που παρίσταται στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ.

10.25: Κλειστό είναι το κέντρο της Αθήνας, καθώς έχουν ξεκινήσει οι συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Σε εξέλιξη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος από εργατικές ενώσεις και σωματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Περίπου 8.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές που συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς καλούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Με ενότητα και αγώνα αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, διασφαλίζουμε τα δικαιώματα μας. Παλεύουμε και απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να διασφαλίσουμε και να κερδίσουμε ξανά τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ξεχωριστή συγκέντρωση θα κάνει το ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στο Σύνταγμα και στον Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη. Την ίδια ώρα θα γίνει η συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου.

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Σειρά εκδηλώσεων, όπως αναφέρει tovima.gr, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στην Τρίπολη το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στην πλατεία Πετρινού και την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στην πλατεία Αγίου Βασιλείου. Θα ακολουθήσουν πορείες ως την θέση Αη Θανάσης, πίσω από τις Φυλακές Τρίπολης, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 40 Ελλήνων που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί το ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το Εργατικό Κέντρο μαζί με το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τους εργαζομένους στην αυτοδιοίκηση και την ΕΛΜΕ θα συγκεντρωθούν μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Ακολούθως θα κάνουν πορεία και θα καταθέσουν στεφάνια στο λιμάνι, στη μνήμη των φονευθέντων λιμενεργατών το Μάιο του 1934.

Στην Σπάρτη, το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας θα κάνει συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Κόρινθο, το Εργατικό Κέντρο θα καταθέσει στεφάνι στις 9:30 το πρωί στο χώρο της Σωληνουργίας, τιμώντας τους αγωνιστές της εργατικής τάξης και στις 10:30 θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στον πεζόδρομο μπροστά από την Εθνική Τράπεζα, όπου μετά τις ομιλίες θα υπάρξει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι. Το ΠΑΜΕ στην Κόρινθο, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Περιβολάκια.

Στο Ναύπλιο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Φιλελλήνων. Παράλληλα, ο Δήμος Ναυπλιέων γιορτάζει την Πρωτομαγιά στην παραλία της Καραθώνας, διοργανώνοντας ένα λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και εδέσματα.

Στην Πάτρα, το εργατικό κέντρο της πόλης οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Λίγη ώρα νωρίτερα, στις 10.00 το πρωί, το ΠΑΜΕ οργανώνει την δική του συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου.

Στον Πύργο της Ηλείας, το εργατικό κέντρο θα πραγματοποιήσει στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία, μέχρι το παλιό νοσοκομείο. Εκεί, θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων στον μνημείο Καλάκου.

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει δύο απεργιακές συγκεντρώσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα. Η κεντρική συγκέντρωση και το συλλαλητήριο θα γίνουν στον Πύργο στις 11:30, ενώ δύο ώρες νωρίτερα, στις 9:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στο εργατικό κέντρο Αμαλιάδας. Στο Αγρίνιο, το διοικητικό συμβούλιο του εργατικού κέντρου, απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, στην πλατεία Δημοκρατίας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας με ανοιχτή πρόσκλησή του καλεί όλους τους πολίτες της Καβάλας στις 10:00 το πρωί στην πλατεία Καπνεργάτη για τον επίσημο εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η καθιερωμένη εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους συλλόγων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και τοπικών φορέων και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Καπνεργάτη το οποίο έχει στηθεί μπροστά στη Δημοτική Καπναποθήκη τιμώντας τη μνήμη των Καβαλιωτών καπνεργατών που έχασαν τη ζωή της στους αιματηρούς αγώνες διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών εργασίας

Στην Ξάνθη, το Εργατικό Κέντρο απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να συγκεντρωθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του εργατοϋπαλληλικού κέντρου στις 10 το πρωί της Πρωτομαγιάς για να συμμετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News