default-image

Ολοκληρώθηκε το υπουργικό χωρίς λίστα Βαρουφάκη

Ελλάδα
Ολοκληρώθηκε το υπουργικό χωρίς λίστα Βαρουφάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση διήρκησε περίπου πέντε ώρες. Νωρίτερα, κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει λύση, σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση συμφωνία.

«Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις "κόκκινες" γραμμές που έχουμε βάλει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενημερώνοντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την πορεία των διαπραγραματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους υπουργούς όλες τις εξελίξεις και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Σημείωσαν επίσης ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 11η Μαΐου ή και νωρίτερα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.

Μάχη τριών ημερών για συμφωνία ή ρήξη

Ξεκίνησε η δύσκολη μάχη σε Αθήνα και Βρυξέλλες με την κυβέρνηση να στοχεύει στην επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας το αργότερο έως τη Δευτέρα. Ενδεικτικό, της δύσκολης διαπραγμάτευσης είναι ότι στο τραπέζι της συνεδρίασης δε θα μπει το πολυνομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις - εξπρές και, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, θα υπάρξει απλώς «ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας και θα επιβεβαιωθούν οι «κόκκινες γραμμές».

Κατά τις ίδιες πηγές, όπως αναφέρει το tvxs.gr, σε αυτές τις «κόκκινες γραμμές» παραμένουν «τα εργασιακά, η μείωση μισθών/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι' αυτό δε θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος».

Οι πιστωτές, πάντως, επιμένουν - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - σε άμεσες παρεμβάσεις στα θερμά μέτωπα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, αξιώνοντας καίριες υποχωρήσεις. Ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters σύμφωνα με την οποία «το Eurogroup θέλει να δει να πληρώνεται πολιτικό κόστος» - μια δήλωση που προϊδεάζει και για κορύφωση των πιέσεων και των τελεσιγράφων το επόμενο τριήμερο.

Σ' αυτό το κλίμα ξεκινά παράλληλα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και η διαβούλευση στο Brussels Group, με την ελληνική πλευρά μεταφέρει εικόνα θετικού κλίματος από το χθεσινό EuroWorkingGroup.

Η ημερήσια διάταξη του υπουργικού Συμβουλίου

Πέραν της ενημέρωσης για τη διαπραγμάτευση, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Αθλητισμό, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης είναι η εξής:

Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες (εισήγηση Πρωθυπουργού).

Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα σχέδια νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων:

Σχέδιο νόμου σε στάδιο επεξεργασίας «Ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» (Εισηγητής ο Υπουργός Α. Μπαλτάς)

Σχέδιο νόμου υπό κατάθεση «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» (Εισηγητές ο Υπουργός Α. Μπαλτάς και   ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Α. Κουράκης)

Σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» (Εισηγητές ο Υπουργός Α. Μπαλτάς και ο  Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Σ. Κοντονής.

Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για τα αμέσως επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. (ν. 4324/2015). Εισήγηση για το σχέδιο νόμου (σε επεξεργασία) για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων.

Συζήτηση για τον προγραμματισμό νομοθετικού έργου άλλων Υπουργείων για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και για την εφαρμογή της Α.Π. Υ155/1-4-2015 εγκυκλίου του Πρωθυπουργού για τους κανόνες, τις αρχές και τις διαδικασίες άσκησης της Κυβερνητικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News