Ελλάδα

Αλλαγές στο Δημόσιο προανήγγελλε ο Βαρουφάκης

Παρεμβάσεις και αλλαγές στο Δημόσιο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μετά από τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών με το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή.

 «Είναι η αρχή μιας αγαστής συνεργασίας» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και προανήγγειλε ότι «θα κάνουμε πολλές συναντήσεις», επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «έχουμε ανάγκη τον κ. Ρακιντζή για μια πιο χρηστή και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου και του Δημοσίου».

Ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός ανέφερε ότι αναμένονται:• Νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων

• Κυκλική αντικατάσταση των εφοριακών, προκειμένου να αποφεύγονται τα «στεγανά» και «κώλυμα εντοπιότητας», όπως ισχύει για τους δικαστικούς

• Επανασύσταση της Οικονομικής Επιθεώρησης στο υπουργείο Οικονομικών

• Χαρτογράφηση- καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με σκοπό την αξιοποίησή της.


Από την πλευρά του, ο κ. Ρακιντζής έκανε λόγο για μια προσπάθεια απαλλαγής της δημόσιας διοίκησης από «βαρίδια» και για εγκαθίδρυση της αξιοκρατίας. Ειδικά για το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας, ανέφερε ότι τα εθνικά κληροδοτήματα αποτιμώνται σε περίπου10 δισ. ευρώ, ενώ η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία πολλαπλάσιας αξίας. Ωστόσο, είπε, πρέπει η κυβέρνηση να καθορίσει τις χρήσεις και τους σκοπούς για την αξιοποίησή της.

Όπως ειπώθηκε, θα υπάρχει καθημερινή επαφή εκπροσώπων των δύο πλευρών για ανάληψη νομοθετικών και διοικητικών πρωτοβουλιών.

Σχόλια