Ελλάδα

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην Ισπανία

Μαραθώνιο συναντήσεων έχει ο Σταύρος Θεοδωράκης στην Ισπανία, σε μία προσπάθεια - όπως είπε στους δημοσιογράφους - να διερευνήσει τις διαθέσεις των συμμάχων μας απέναντι στο Ποτάμι αλλά κυρίως απέναντι στη χώρα. «Η Ελλάδα πρέπει να αναζητά τους συγγενείς της που μαζί θα δώσουν τη μάχη για μία πιο δίκαιη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση με τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ήταν πολύ θερμή, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ισπανίας φάνηκε πολύ ενημερωμένος για τις εξελίξεις στη χώρα μας και για τις θέσεις του Ποταμιού και είπε ότι είναι πολύ σημαντικό που το Ποτάμι είναι ένα ρεαλιστικό κίνημα αλλαγής και όχι μία ουτοπική λέσχη συζήτησης. «Οι ουτοπίες είναι καλές για τους ποιητές όχι για τους πολιτικούς», υπογράμμισε ο Ισπανός πολιτικός.

Αναφερόμενος στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που οδήγησαν τελικά τη χώρα μας στο μνημόνιο και ειδικά τη συνάντηση στις Κάννες, αποκάλυψε στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι οι σκληροί εκείνης της βραδιάς ήταν οι Φινλανδοί και οι Ολλανδοί που ήθελαν τις πιο σκληρές λύσεις για την Ελλάδα ενώ οι Γερμανοί προσπάθησαν να παίξουν έναν συμβιβαστικό ενδιάμεσο ρόλο.

Σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση ο κύριος Θαπατέρο είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τον τρόπο να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους. «Γνωρίζω πολύ καλά το συγκεκριμένο σπίτι, την Ευρώπη δηλαδή και δεν νομίζω ότι τρέμουν τα χέρια των Ευρωπαίων μπροστά στον Βαρουφάκη». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές ή δημοψήφισμα είπε ότι η πιο δυσάρεστη στιγμή για την Ελλάδα ήταν όταν ο Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρόθεση του να γίνει δημοψήφισμα. Το πιο ήπιο που του είπαν ήταν ότι τα δημοψηφίσματα δε λύνουν τα προβλήματα μιας χώρας και το πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και υπήρξαν στη συνέχεια πολύ επιθετικές συμπεριφορές από τους ομολόγους του.
«Είναι μονόδρομος η Ελλάδα να υπογράψει μία συμφωνία», είπε ο έμπειρος πολιτικός και αυτό δεν γίνεται προκαλώντας του άλλους Ευρωπαίους αλλά γίνεται με διπλωματία και σύνεση. Και βεβαία θα επιτευχθεί συμφωνία εάν ο πρωθυπουργός βάλει πάνω από το κόμμα του τη χώρα.

Συζητώντας με τον Σταύρο Θεοδωράκη για το ευρώ είπε ότι ο τρόπος που δημιουργήθηκε ήταν λάθος. Δεν ήταν ένα οικονομικό σχέδιο, αλλά μια πολιτική απόφαση, αλλά τώρα δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσουμε πίσω. Ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας λέγοντας ότι θα είναι πάντα κοντά στην προσπάθειά της για μια πιο δίκαιη κοινωνική πολιτική και πιο αποτελεσματική και κατέληξε λέγοντας ότι η Δημοκρατία θα αλλάξει τον Αλέξη Τσίπρα κι όχι εκείνος τη Δημοκρατία.

Στη συνέχεια, ο Σταύρος Θεοδωράκης συνοδευόμενος από την Οντίν Λιναρδάτου, υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Σχέσεων και Διεθνών ΜΜΕ και τον Δημήτρη Κυριακού, εμπειρογνώμονας στο Ποτάμι σε θέματα Ευρωπαϊκής Οικονομίας, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επικεφαλής της οποίας ήταν η πρώην υπουργός Άμυνας των κυβερνήσεων του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο Κάρμε Τσακόν. Η αντιπροσωπεία παρουσίασε το σχέδιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος για μια προοδευτική διακυβέρνηση, τονίζοντας ότι το μέλλον είναι οι μεγάλες συνεργασίες, από τις οποίες όμως, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την Ισπανία, αποκλείουν το Λαϊκό Κόμμα και ουσιαστικά αφορούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Podemos και τους Ciudadanos (Πολίτες). Όπως είπε η Κάρμε Τσακόν, κάθε μέρα γίνεται δυσκολότερο να καταλάβουμε την κυβερνητική πολιτική παρότι είμαστε διατεθειμένοι να συμπαρασταθούμε στους Έλληνες. Θα πρέπει να καταλάβει ο κύριος Τσίπρας ότι κι εμείς είμαστε μακριά από τη Μέρκελ αλλά πρέπει να υπάρξει συνεργασία για να οικοδομήσουμε μια άλλη Ευρώπη. Τα σοσιαλιστικά κόμματα απομακρύνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν μπορούν να κατανοήσουν την ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική του και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης να κινηθεί έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παραχώρησε επίσης συνέντευξη στη μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα El Pais και τη δημοσιογράφο Μαρία Αντωνία Σάντσεζ. Εκκρεμεί στη συνέχεια συνάντηση με ακαδημαϊκούς της προοδευτικής σκέψης της Ισπανίας, όπως και το ραντεβού σε λίγη ώρα με τον Φελίπε Γκονζάλες. Αύριο Τρίτη θα συναντηθεί με την ηγεσία των Ciudadanos.

Σχόλια