default-image

Διχογνωμία περιφερειαρχών-δημάρχων για τα διαθέσιμα

Ελλάδα
Διχογνωμία περιφερειαρχών-δημάρχων για τα διαθέσιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διχογνωμία μεταξύ περιφερειαρχών και δημάρχων για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος προέκυψε από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι μεν περιφερειάρχες φάνηκαν διατεθειμένοι να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ προκειμένου να σωθεί η χώρα, οι δε δήμαρχοι εκφράζουν επιφυλάξεις όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλο γραφειοκρατικό κόστος, τη στιγμή μάλιστα που δεν ξεκαθαρίζεται εάν θα είναι συνεχής η ροή χρημάτων για την πληρωμή προμηθευτών. Οι τελευταίοι μάλιστα παραπέμπουν την οριστικοποίηση των όποιων αποφάσεών τους σε νέο έκτακτο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα δεν φάνηκε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της σύσκεψης, παρόλο που χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη δέσμευση του πρωθυπουργού για εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης είπε ότι «ξεκαθαρίσαμε στον πρωθυπουργό ότι δε θέλουμε άλλες μονομερείς ενέργειες και για αυτό η αυτοδιοίκηση χρειάζεται το διάλογο και μπορεί να στηρίξει τη χώρα όποτε και όσο χρειαστεί. Ξεκαθαρίσαμε και δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα, τις επόμενες δύο μέρες, θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για να μη δεσμευτούν με τα υπόλοιπα ποσά».

Ο ίδιος μεταφέροντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού είπε ότι θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά τα χρήματα που θα δίνονται μέσω της ΤτΕ, ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και η απόφασή μας θα είναι αυτή που θα είναι επωφελής για την αυτοδιοίκηση και για τη χώρα».

Να σημειωθεί πάντως ότι κεντρικό ζήτημα της συνάντησης αποτέλεσε το αίτημα των δημάρχων για διασφάλιση των χρηματορροών από το τραπεζικό σύστημα προς τους δήμους ενώ έντονος προβληματισμός υπάρχει για το ποιος θα καλύψει τις ρήτρες σε περίπτωση που καταγγελθούν οι συμβάσεις προθεσμιακών καταθέσεων που έχουν οι δήμοι με τις εμπορικές τράπεζες. Οι δήμαρχοι εκτιμούν ότι όλο το ποσό το οποίο θα διατεθεί προς όφελος του ελληνικού κράτους δε θα ξεπερνάει άμεσα τα 200 εκατ. ευρώ. Τέλος, ζητούν να ρυθμιστεί η αναδρομικότητα της εφαρμογής της ΠΝΠ υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται νέα νομοτεχνική διατύπωση διότι σε τυχόν εφαρμογή της ΠΝΠ διώκονται για παράβαση καθήκοντος.

Αλλάζουν στάση οι περιφερειάρχες

Νωρίτερα, στην πολιτική δέσμευση ότι σύντομα η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την απόφαση για τα αποθεματικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχώρησε ο πρωθυπουργός στο ραντεβού του με τους περιφερειάρχες, κάτι που, όπως φαίνεται, έπεισε τους τελευταίους να αλλάξουν τη στάση τους σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία υπαγορεύει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έπειτα από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους περιφερειάρχες, μετά και από αυτή τη δέσμευση, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), Κώστας Αγοραστός, δήλωσε πως «πήραμε την πολιτική διαβεβαίωση ότι το μέτρο αυτό είναι έκτακτο και προσωρινό. Συνεπώς μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα γίνει προαιρετικό. Θα έρθει νόμος στη Βουλή που θα αλλάξει το μέτρο».

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για «όλες τις αιτιάσεις για την ΠΝΠ» ζητώντας αλλαγές. «Είπαμε τις απόψεις μας και ταυτόχρονα συζητήσαμε και για τα θέματα της αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα των περιφερειών», είπε ο Κ. Αγοραστός αναφερόμενος στη δέσμευση του πρωθυπουργού για συνέχιση των συναντήσεων με αντικείμενο «και άλλα ουσιαστικά ζητήματα», όπως επισήμανε. «Θέλουμε να υπάρχει μία ολοκληρωμένη πολιτική για τη χώρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, «από τη στιγμή που είναι έκτακτο και προσωρινό, αλλάζουν και οι αποφάσεις μας».

Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε πως «από την αρχή είχαμε πει ότι θέλουμε τον πρωθυπουργό. Από τη στιγμή που μας μίλησε πραγματικά και χρειάζεται η χώρα μας το "εργαλείο" αυτό για να τελειώσει η διαπραγμάτευση, θα το δώσουμε. Είμαστε εδώ για την εθνική προσπάθεια», είπε, συμπληρώνοντας όμως πως «με την προϋπόθεση ότι αυτό θα αλλάξει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, σύντομα. Η πολιτική δέσμευση του πρωθυπουργού τα λέει όλα».

«Είμαστε εδώ υπερκομματικά πατριώτες, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε (σ.σ. την πατρίδα) και να αλλάξει αυτό σύντομα», τόνισε. «Πάντα η ρευστότητα δημιουργεί βαθμό ελευθερίας στη διαπραγμάτευση και εμείς θέλουμε να γίνει διαπραγμάτευση και να πετύχει».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε προαναγγείλει προσφυγή στο ΣτΕ, επισήμανε ότι μετά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού δε θα κάνει προσφυγή κατά της ΠΝΠ, ενώ όπως είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης είχε ταχθεί υπέρ της μεταφοράς ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ αναγνωρίζοντας την έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση το "παρών" έδωσε και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου θα έχει χωριστή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη, λόγω απουσίας της στο εξωτερικό. Ωστόσο η κ. Δούρου έχει ήδη προχωρήσει σε μεταφορά των αποθεματικών στην ΤτΕ με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας της κυβέρνησης.

Υποδεχόμενος τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι είναι από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη και δυστυχώς βαραίνει, όπως είπε, τις χώρες υποδοχής, περισσότερο από τις άλλες.

Σημείωσε, δε, ότι στο νότιο Αιγαίο και στον Έβρο υπάρχουν μειωμένες ροές και ότι η έγνοια της Ε.Ε. είναι περισσότερο στη νότιο Μεσόγειο, στην πλευρά της Λιβύης και από τη δική μας πλευρά ζήτησε να πέσει το βάρος και στο ανατολικό Αιγαίο.

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι είχαν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να λάβουν σαφείς εξηγήσεις για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών τους διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Την Παρασκευή οι δήμαρχοι όλης της χώρας πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή και στη συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα στο προεδρείο της Βουλής και σε εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όπως ανακοινώθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση αμέσως μετά το πέρας του τετ-α-τετ των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News