Ελλάδα

ΕΕ: Τριπλασιάζει τα κονδύλια για έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκατοντάδων νεκρών στη Μεσόγειο τήρησαν οι ηγέτες των «28» της ΕΕ κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος).

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της ΕΕ είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και το μπλόκο στους δουλέμπορους.

Στις άμεσες δράσεις της ΕΕ είναι ο τριπλασιασμός των κονδυλίων για την έρευνα και διάσωση στα νερά της Μεσογείου στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίτων». Tα σχετικά κονδύλια θα φτάσουν τα 9 εκατ. ευρώ το μήνα.

Σημειώνεται ότι η παρούσα ευρωπαϊκή δράση περιστρέφεται γύρω από τις επιχειρήσεις της Frontex «Τρίτων» και «Ποσειδών». Οι επιχειρήσεις αυτές δίνουν περισσότερο βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ενώ η παλιότερη επιχείρηση Mare Nostrum -που είχε «παροπλιστεί» πέρυσι- είχε μεγαλύτερο εύρος δράσης.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συμπλήρωσε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, τα κονδύλια της επιχείρησης «Τρίτων» θα εξισωθούν με εκείνα της Mare Nostrum.

Ο Γιούνκερ είπε ότι στις 13 Μαΐου η Κομισιόν θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση.

Ο Τουσκ συμπλήρωσε ότι η Ένωση -με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο- θα επιχειρήσει την καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους δουλέμπορους.

Η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης τη συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη, από όπου ξεκινά το ταξίδι προς τα ευρωπαϊκά παράλια, ιδίως της Ιταλίας. Στα σχέδια της Ευρώπης είναι και η ανάπτυξη συνοριακών υπαλλήλων στις χώρες αυτές.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα κονδύλια της ΕΕ για τις επιχειρήσεις στην Μεσόγειο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προανήγγειλε πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάγκη καταστροφής των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

«Η Γαλλία και άλλες χώρες θα αναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προβληματισμός στον ΟΗΕ

Πάντως, σύμφωνα με το in.gr, αξιωματούχοι του ΟΗΕ μιλούν για «μινιμαλιστική προσέγγιση» στο θέμα από πλευράς ΕΕ και ζητούν από την Ένωση να δημιουργήσει «νόμιμα κανάλια μετανάστευσης» για την απορρόφηση ανειδίκευτων εργατών.

Σχόλια