Ελλάδα

ΠτΔ: Υποδειγματική η αντιμετώπιση της Αιγύπτου στο θέμα ορισμού της ΑΟΖ

Υποδειγματική χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της Αιγύπτου στο θέμα του ορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντούλ Φατάχ ελ Σίσι.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρόεδρος υπογράμμισε ότι εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης είναι η διάθεση πόρων της Ε.Ε. όχι μόνο στα κράτη - μέλη που αποτελούν πύλες εισόδου, αλλά και σε μεσογειακές χώρες, μη μέλη, όπως η Αίγυπτος.

Ως προς το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ανέφερε ότι αυτό θα γίνει σε δύο επίπεδα: σε διεθνή φόρα, με εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εστίασε στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία για τον σκοπό αυτό «της οικονομικής ενίσχυσης των δύο χωρών μας».

Αναφερόμενος στους «λυπηρούς», όπως τους χαρακτήρισε, πρόσφατους πνιγμούς μεταναστών στη Λαμπεντούζα και τη Ρόδο, είπε ότι στην Αίγυπτο ζουν σήμερα πέντε εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες, τους οποίους η χώρα «αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όπως τους Αιγύπτιους πολίτες».

Τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της νόμιμης κυβέρνησης και του νόμιμου στρατού στη Λιβύη, καθώς και τη ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της Συρίας, διατηρώντας την υπόσταση της χώρας.

Οι δύο Πρόεδροι, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, αναφέρθηκαν στην ενίσχυση των ελληνοαιγυπτιακών οικονομικών σχέσεων, με τον κ. Παυλόπουλο να προσθέτει και την ενίσχυση της συνεργασίας στο επίπεδο του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών.

«Ευχαριστώ, εσάς προσωπικά και την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, για την ευμένεια ως προς τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, που έχει παράδοση αιώνων σ' αυτόν τον ευλογημένο τόπο» κατέληξε ο Έλληνας Πρόεδρος, ο οποίος αύριο θα παραστεί στην τελετή των Θυρανοιξίων του ναού της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

Σχόλια