Ελλάδα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Σ. Ξηρού και Ν. Μαζιώτη

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σήμερα, Τρίτη, στη συμπερίληψη του Σάββα Ξηρού και του Νίκου Μαζιώτη στη λίστα τρομοκρατών και όσων υποστηρίζουν τρομοκράτες ή πράξεις τρομοκρατίας με βάση το Εκτελεστικό Διάταγμα 13224, "παγώνοντας" κάθε περιουσιακό στοιχείο των δύο τρομοκρατών υπό αμερικανική δικαιοδοσία.

Το μέτρο ίσως να ακούγεται συμβολικό, αλλά με δεδομένο τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες με την περίπτωση Σάββα Ξηρού δεν πρέπει να ειδωθεί αποσπασματικά και πιθανώς να προαναγγέλει και άλλες κινήσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ως αποτέλεσμα της συμπερίληψης των δύο τρομοκρατών στη λίστα αυτή, η οποία βασίζεται στο ανωτέρω διάταγμα που είχε εγκριθεί από τον πρώην Πρόεδρο Τζορτζ Μπους στις 23 Σεπτεμβρίου 2001, λίγες μόνο ημέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, κάθε είδους ιδιοκτησία που υπάγεται σε αμερικανική δικαιοδοσία και στην οποία οι Ξηρός και Μαζιώτης έχουν οποιοδήποτε συμφέρον μπλοκάρεται, ενώ όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία παγώνουν. Αμερικανοί υπήκοοι απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή με τους δύο τρομοκράτες ή προς όφελός τους.

Αρμόδιο για την παρακολούθηση και την εφαρμογή του διατάγματος αυτού είναι το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει tovima.gr. Η εν λόγω απόφαση του Στέητ Ντιπάρτμεντ ελήφθη έπειτα από συνεννόηση με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Στην ανακοίνωσή του, το Στέητ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι "θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τέτοιου είδους ενέργειες εναντίον τρομοκρατών και τρομοκρατικών ομάδων στην Ελλάδα και αλλού".

Σχόλια