default-image

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Έκκληση για επιχειρήσεις διάσωσης

Ελλάδα
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Έκκληση για επιχειρήσεις διάσωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη/Αθήνα, 20 Απριλίου 2015 - Αντιμέτωπα με μια ακόμα τραγωδία στη Μεσόγειο, τα Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη πρέπει να ξεκινήσουν επειγόντως θαλάσσιες δράσεις έρευνας και διάσωσης ευρείας κλίμακας, προκειμένου να αποφευχθούν ακόμα περισσότεροι θάνατοι, δηλώνει σήμερα η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres/ MSF).

«Ένας μαζικός τάφος δημιουργείται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο Θάλασσα. Υπεύθυνες είναι οι Ευρωπαϊκές πολιτικές», επισημαίνει ο Loris De Filippi, Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιταλία. «Το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη οδηγεί χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν προστασία προσπαθώντας να ξεφύγουν από πολέμους και κρίσεις να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και να πεθάνουν στη θάλασσα. Δεν υπάρχει χρόνος για σκέψη. Οι ζωές αυτές πρέπει να σωθούν τώρα. Ο τερματισμός της λειτουργίας της επιχείρησης διάσωσης "Mare Nostrum" αποτελεί σοβαρό λάθος. Τα Ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ευρείας κλίμακας, και μάλιστα με προληπτική περιπολία όσο το δυνατόν πλησιέστερα στις ακτές της Λιβύης. Τα σημερινά μέσα είναι προφανώς περιορισμένα. Η τραγωδία αυτή ίσως να βρίσκεται στο ξεκίνημά της. Ωστόσο, μπορεί και πρέπει να σταματήσει».

Μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι διακινδύνευσαν τη ζωή τους προκειμένου να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Περισσότεροι από χίλιοι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με επίσημες καταγραφές. Ανεξάρτητα από τα εμπόδια, όσο ψηλούς φράχτες και να χτίζει η Ευρώπη, οι καταστροφικές συγκρούσεις και οι κρίσεις θα εξακολουθούν να αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.

«Επτακόσιοι θάνατοι σε μία ημέρα μπορούν να συγκριθούν μόνο με στοιχεία από εμπόλεμη ζώνη. Αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία εκτυλίσσεται σήμερα κάτω από τα μάτια όλων μας. Η Ευρώπη δείχνει να μην είναι διατεθειμένη να την αντιμετωπίσει. Γι' αυτό το λόγο, πρόκειται να ξεκινήσουμε δικές μας επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, σε μια προσπάθεια να σώσουμε όσες το δυνατόν περισσότερες ζωές», αναφέρει ο De Filippi. «Μόνο η δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διόδων προστασίας στην Ευρώπη θα αποτρέψει στην πραγματικότητα χιλιάδες επιπλέον θανάτους. Αλλά ως ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, απλά δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο».

Ξεκινώντας το Μάιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με την οργάνωση MOAS (Migrant Offshore Aid Station) θα ξεκινήσουν θαλάσσιες επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης, παρέμβαση που θα ενισχυθεί εντός των προσεχών εβδομάδων. Η έκτακτη αυτή παρέμβαση θα αναπτυχθεί προκειμένου να ανταποκριθεί στην τεράστια αύξηση των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν χρειαστεί να διασωθούν εντός της Μεσογείου.

«Για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η τρέχουσα κατάσταση είναι μια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από τις Ευρωπαϊκές πολιτικές», σημειώνει ο Στάθης Κυρούσης, Επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Tα Δωδεκάνησα, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, είναι το μοναδικό σημείο εισόδου της Ευρώπης χωρίς κανένα επίσημο σύστημα υποδοχής. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Αρχές, το τελευταίο τρίμηνο οι αφίξεις προσφύγων έχουν τριπλασιαστεί, με την περίοδο αιχμής, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, να βρίσκεται μπροστά μας».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγγυηθούν την ασφάλεια και τις νόμιμες διαδρομές προσέγγισης της Ευρώπης, να ενεργοποιήσουν τις θαλάσσιες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και να καταρτίσουν πλάνα έκτακτης ανάγκης στα σύνορα, προκειμένου να εγγυηθούν κατάλληλες συνθήκες υποδοχής για όσους αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News