Ελλάδα

Τηλεφωνική συνομιλία ΠτΔ με Ιταλό ομόλογό του για μεταναστευτικό

Την ανάγκη για στενή συνεργασία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου στο ζήτημα της μετανάστευσης και την άμεση ενεργοποίηση της Κομισιόν έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα, τον οποίο και προσκάλεσε στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ιταλό Πρόεδρο για την τραγωδία στην Λαμπεντούζα, αλλά και την ανησυχία του διότι παρόμοια γεγονότα φαίνεται, δυστυχώς, να συνεχίζονται.

Πρόσθεσε ότι και η Ελλάδα, άλλωστε, βιώνει το τραγικό γεγονός στη Ρόδο. Και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως δε των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, ως προς την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, προκειμένου ν' αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης κυρίως σε δύο επίπεδα: Πρώτον, σ' επίπεδο ανθρωπισμού και εφαρμογής των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Η σημερινή εικόνα πλήττει καιρίως τον πολιτισμό της Ευρώπης.  Και, δεύτερον, σ' επίπεδο ασφάλειας, του οποίου οι συνέπειες δεν πρέπει να υποτιμώνται, ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Προεδρία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε την πάγια θέση του ότι η επιβαλλόμενη στενή συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η άμεση ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι υποχρεωτική και διότι τα σύνορα των κρατών-μελών είναι, ταυτοχρόνως, ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, απηύθυνε πρόσκληση στον Ιταλό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό, την οποίαν ο τελευταίος αποδέχθηκε ευχαρίστως και θα προσδιορισθεί δια της διπλωματικής οδού.

Σχόλια