default-image

Ερωτήσεις Αυγενάκη για τα έργα στην Κρήτη

Κρήτη
Ερωτήσεις Αυγενάκη για τα έργα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτήματα και παρατηρήσεις αναφορικά με το έργο Αγία Βαρβάρα - Απομαρμά, συνολικά το ζήτημα του ΒΟΑΚ, και τον αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», έθεσε ο Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η σύναψη σύμβασης κατασκευής του έργου «Ολοκλήρωση κατασκευής της οδού Αγία Βαρβάρα - Απομαρμά».

Ο κ. Λ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη τόσο στην παρούσα εργολαβία, αλλά και στις μελλοντικές να υπάρχει σωστός προγραμματισμός όσο και στην ορθή αξιοποίηση των χρημάτων είτε είναι εθνικά, είτε κοινοτικά.

Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής, στην τοποθέτησή του τόνισε την εξασφάλιση της χρηματοδότησης ζητώντας τη δέσμευση της Κυβέρνηση ότι δεν θα απορροφήσει τα χρήματα για άλλες ανάγκες. Όπως τόνισε «από που προέρχεται αυτή η χρηματοδότηση και δεύτερον ποια είναι η βούληση της Κυβέρνησης; Θα δεσμευτείτε ότι τα χρήματα, όντως δε θα απορροφηθούν για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της Κυβέρνησης;».

Απάντηση Υπουργού: «Τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα από το ΕΣΠΑ και το Π.Δ.Ε. και δεν πρόκειται να αντληθούν από κάπου αλλού.»

Ο κ. Λ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα και στον φορέα που θα έχει την επίβλεψη και παρακολούθηση του έργου. Η απάντηση του Υπουργού είναι η εξής: «Εύχομαι να έχει ολοκληρωθεί σε 30 μήνες», χωρίς όμως να πείσει ότι αυτό θα τηρηθεί.

Ασφαλής σύνδεση με το οδικό δίκτυο των οικισμών Ζαρού - Γέργερης: Όπως επεσήμανε ο Ηρακλειώτης Βουλευτής «υπάρχουν δύο οικισμοί, η Γέργερη και ο Ζαρός, οι οποίοι διαθέτουν μονάδες εμφιάλωσης νερού. Συμβαίνει λοιπόν, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, τριαξονικά φορτηγά, δηλαδή μεγάλος φόρτος, πλέον της τουριστική κίνησης, πλέον της καθημερινής μετακίνησης των πολιτών από και προς τη Μεσαρά. Η πρόβλεψη για τη σύνδεση μέσω της Πλουτής, ενός οικισμού, είναι εξαιρετικά δύσκολη.»

Από πλευράς του ο κ. Χ. Σπίρτζης απέφυγε να απαντήσει το οτιδήποτε.

Αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο της Κρήτης από την παρατεταμένη κακοκαιρία: Ο κ. Λ. Αυγενάκης επεσήμανε στην τοποθέτησή του και το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών στο οδικό δίκτυο της Κρήτης από την παρατεταμένη κακοκαιρία, θέμα για το οποίο οαρμόδιος Υπουργός απάντησε: «Δεν υπάρχουν χρήματα για να διατεθούν».

Αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης»: Τέλος, επεσήμανε τις μεγάλες ανάγκες του αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», για τις οποίες κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να καλύψει το συντομότερο, καθώς η τουριστική χρονιά έχει αρχίσει και το αεροδρόμιο Ηρακλείου αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο σε τουριστική κίνηση αεροδρόμιο της χώρας.

Ο αρμόδιος Υπουργός απέφυγε και εδώ να απαντήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο, Σάββατο, 18 Απριλίου, στις 12:00 έχει συγκληθεί σύσκεψη στον αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», με πρωτοβουλία του Αερολιμενάρχη κ. Πλιάκα, ενώ τη Δευτέρα συζητείται επίκαιρη ερώτηση του Τομεάρχη Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Λ. Αυγενάκη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Σύγκληση επιτροπής με θέμα το ΒΟΑΚ: Επιπλέον, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζήτησε επίμονα να συνεδριάσει η επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να συζητήσει συνολικά και με ειλικρίνεια το ζήτημα του ΒΟΑΚ. Όπως τόνισε «ζητώ να κάνουμε μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης και να δούμε με ειλικρίνεια πως μπορούμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε το θέμα που ακούει στο όνομα ΒΟΑΚ. Να μιλήσουμε για το που βρισκόμαστε, τους τρόπους χρηματοδότησης, ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα και πως μπορούμε να κινηθούμε ώστε να μπει σε μια τροχιά υλοποίησης ώστε να μπει ένα τέλος στα τροχαία ατυχήματα. Η λίστα με τους θανάτους από τροχαία στο δρόμο αυτό κάθε χρόνο αυξάνεται.»

Κατάθεση αιτήματος για σύγκλιση επιτροπής με θέμα το ΒΟΑΚ: Όσον αφορά στη σύγκλιση της επιτροπής της Βουλής με θέμα συζήτησης τον ΒΟΑΚ ο κ. Χ. Σπίρτζης δεν θέλησε να δεσμευτεί. Ο κ. Αυγενάκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα καταθέτοντας αίτημα σύγκλισης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με μοναδικό θέμα συζήτησης «Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης». Το αίτημα συνυπέγραψαν οι κ.κ.  Λευτέρης Αυγενάκης, Νότης Μηταράκης, Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, Γιώργος Αμυράς, Κώστας Σκρέκας, Τιμολέων Κοψαχείλης, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Χρήστος Μπουκώρος, Κων/νος Δαμαβολίτης, Σπύρος Δανέλης, Χαρίσιος Κάτανας, Εύη Καράκωστα, Γιώργος Βλάχος, Αλέξανδρος Κοντός, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Κασαπίδης, Φωτεινή Αραμπατζή, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Δριβελέγκας και Βασίλης Κεγκέρογλου, το οποίο δεν έγινε δεκτό από την Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αμανατίδου επικαλούμενη τον Κανονισμό της Βουλής και ότι δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές των βουλευτών - μελών της επιτροπής.

Δήλωση Λ. Αυγενάκη μετά το πέρας της επιτροπής: Όπως τόνισε ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης «η συνεδρίαση της Επιτροπής και οι απαντήσεις του Υπουργού αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση, καθώς από τη μία προχωρά η σύμβαση για το έργο Αγία Βαρβάρα - Απομαρμά, από την άλλη όμως ο Υπουργός δεν έπεισε κανέναν για την επιθυμία του να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο. Πέραν αυτών όμως, απέφυγε να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το οδικό δίκτυο της Κρήτης, την συνολική επισκόπηση του προβλήματος που λέγεται «ΒΟΑΚ», αλλά και το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», σημαντικές υποδομές για την Κρήτη, την ασφάλεια των πολιτών, την ανάπτυξη και τον τουρισμό του νησιού.

Πέρα από το να γενικολογεί και να χαϊδεύει την πλάτη η Κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι σέβεται και υπολογίζει τους πολίτες της Κρήτης.»

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News