default-image

Ομιλία Στ. Θεοδωράκη στη Βουλή για φυλακές

Ελλάδα
Ομιλία Στ. Θεοδωράκη στη Βουλή για φυλακές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις φυλακές:

Δεν σας κρύβω, κύριε υπουργέ, ότι όταν έγινε γνωστό ότι θα αναλάβετε το υπουργείο Δικαιοσύνης αναθάρρησα. Όπως- ίσως ξέρετε -το Ποτάμι δεν πιστεύει στους κομματικούς υπαλλήλους. Αντιθέτως υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη, η Παιδεία, οι Εξαγωγές να βάζουμε πρόσωπα έξω από τους κομματικούς μηχανισμούς.

Τα προβλήματα της χώρας είναι τόσα πολλά και τόσα μεγάλα που χρειάζονται επαΐοντες που δεν φορούν παρωπίδες. Είπα λοιπόν ένα δυνατό «λες;» όταν άκουσα το όνομά σας. Γι'αυτό και στην πρώτη ομιλία μου εδώ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ανέφερα ότι περιμένουμε να στηρίξουμε μια μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη - μια μεταρρύθμιση στις φυλακές.

Η διάψευση ήρθε γρήγορα, κύριε υπουργέ, και θα πρέπει να σας το πω. Αντί να συμπεριφερθείτε ως ο υπουργός των αλλαγών - ως ο υπουργός που ξέρει τις ανάγκες ενός πολυτραυματισμένου χώρου - ως ο υπουργός του εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος - ως ο υπουργός της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης.

Δυστυχώς λειτουργείτε ως εκπρόσωπος των συνιστωσών. Και να 'ταν μόνο αριστερές! Το προτέρημά σας ότι δεν είσαστε κομματικό στέλεχος, το μετατρέψατε στο μεγάλο σας μειονέκτημα Φοβούμενος μη σας πολεμήσουν. φοβούμενος μήπως και δεν είστε αρεστός. κάνατε και κάνετε τα χατίρια κάθε στελέχους και κάθε ομαδούλας.

Είχατε πολλά να κάνετε στη δικαιοσύνη και στις φυλακές, κύριε υπουργέ, και τα παραμερίσατε όλα για να ασχοληθείτε με τα μη σημαντικά - με τα μη επείγοντα. Γιατί προφανώς κάποιοι σας τραβάνε από το μανίκι. Και να σας πω μερικά πράγματα που θα έπρεπε να κάνετε στις φυλακές. Θα έπρεπε να ενισχύσετε το θεσμό των αγροτικών φυλακών.

Γι' αυτό παρακαλάνε οι κρατούμενοι- αν έχετε μιλήσει με κρατούμενους- αυτές τις εβδομάδες που είστε υπουργός. Αυτό που τσακίζει τους ανθρώπους στις φυλακές είναι ο χρόνος που κυλάει και δεν έχεις να κάνεις τίποτε ωφέλιμο ούτε για σένα ούτε για κανένα. Αγροτικές φυλακές, λοιπόν, για γυναίκες. Αγροτικές φυλακές για νέους. Σε όλη σχεδόν την Ευρώπη οι αγροτικές φυλακές μεταβάλλονται σε σύγχρονα κέντρα σωφρονισμού.

Εδώ υπολειτουργούν. Η Κασσαβέτεια σας έχει ζητήσει να λειτουργήσει και ως θεραπευτικό, αγροτικό κέντρο απεξάρτησης για τους νέους κρατούμενους. Για ανήλικους 18 έως 25 - καμία απάντηση. Ποιος νοιάζετε;

Κοινωνικές ποινές, κύριε Παρασκευόπουλε. Ξέρετε πολύ καλά τι σας λέω.

Η χώρα μας είναι ο τόπος με τη μικρότερη κοινωνική προσφορά των κρατουμένων. Και όμως θα έπρεπε ειδικά οι νεαροί παραβάτες αντί να φυλακίζονται να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε ένα δήμο, σε ένα ίδρυμα, στο περιβάλλον. Να απασχοληθούν με αξιοπρέπεια όσοι ζητούν μία δεύτερη ευκαιρία.

Τεράστιο θέμα- καμία πρόβλεψη. Μετά, σχολεία στις φυλακές - να δυναμώσουν. Στον Αυλώνα υπήρχαν δάσκαλοι που ανακάλυπταν τις δεξιότητες των μαθητών τους. Αντί να τους έχουν στα προαύλια να μαχαιρώνονται, τους είχαν στις τάξεις. Ένας μάλιστα θυμάμαι κρατούμενος κέρδισε το διαγωνισμό στην μαθηματική εταιρία.

Οι αλλοδαποί κρατούμενοι μάθαιναν στοιχειώδη ελληνικά για να μπορέσουν να ξεκόψουν αύριο από τα γκέτο που είναι δεξαμενές για τις τοπικές τους μαφίες. Οι κρατούμενοι, κύριοι Βουλευτές, δεν είναι όλοι ίδιοι. Θα βρεις ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί από ένα ατύχημα, από ένα νεανικό λάθος, από μια κακιά στιγμή, από ένα πάθος.

Θα βρεις και εγκληματίες αμετανόητους, ανθρώπους με μαύρες ψυχές που αποτελούν ακόμη και σήμερα κίνδυνο για την κοινωνία. Όπως θα βρεις-επιτρέψτε μου- κρατούμενους με εγκλήματα στην πλάτη τους που όμως έχουν καταλάβει τα λάθη τους και δεν είναι ούτε σε μαφίες, ούτε σε συμμορίες

Περήφανοι άνθρωποι, που έχουν και λόγο και τιμή -παρόλο που σας είπα μπορεί να έχουν δολοφονήσει -και έχουν δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία πρέπει να τους την δώσουμε. Μια άλλη κοινωνία είναι η φυλακή. Και ένα σωφρονιστικό σύστημα αυτό πρέπει να κάνει.

Πρέπει να διαχωρίζει τους ανθρώπους- όχι μόνο με βάση την ποινή- αλλά και με βάση την προσωπικότητα. Βοηθήστε λοιπόν τις δραστηριότητες μέσα στις φυλακές (μουσική, σχέδιο, ξυλογλυπτική, σπορ). Οι κρατούμενοι έχουν ανάγκη από προγράμματα εκπαίδευσης σε τεχνική κατεύθυνση. Να αποφυλακίζονται και να κατέχουν μια τέχνη, πιστοποιημένα - με δίπλωμα, με καθηγητές ει δυνατόν άλλους κρατουμένους που θα έχουν ισχυρά κίνητρα για να διδάξουν.

Η οργάνωση και το περιεχόμενο των προγραμμάτων θα γίνεται κυρίως από τα ΙΕΚ και τα ΤΕΙ. Προγράμματα επανένταξης των κρατουμένων είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Και αντί να σκεφθείτε και να σχεδιάσετε κάνετε ένα τσάτρα πάτρα νόμο που τα ισοπεδώνει όλα - κάνει οριζόντιες ρυθμίσεις επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Δεν υπάρχει χώρα χωρίς πειθαρχικές φυλακές. Δεν μπορεί να είναι οι αμετανόητοι με τους μετανοημένους. Δεν μπορεί να είναι τα ατυχήματα με τα επαναλαμβανόμενα εγκλήματα. Είναι εύκολο;

Όχι βέβαια - αλλά εδώ σας θέλω κύριε καθηγητά. Και αν ο Δομοκός δεν είναι σωστή φυλακή, φτιάξτε άλλη. Και αν το νοσοκομείο κρατουμένων στον Κορυδαλλό είναι μια ντροπή - φτιάξτε άλλο. Θα πρέπει βέβαια εδώ να επισημάνω ότι στα χρόνια της σπατάλης όταν έρρεαν από παντού λεφτά - και από την ΕΕ- κανείς δεν νοιάστηκε να φτιάξει υποδομές και ένα σωστό ανθρώπινο σωφρονιστικό σύστημα. Γιατί ο σωφρονισμός θέλει και λεφτά - σύγχρονα κτήρια - υπαλλήλους.

Η Δράμα είναι σχεδόν έτοιμη και δεν λειτουργεί. Τρεις ακτίνες στα Χανιά είναι κλειστές. Δύο ακτίνες στην Νιγρίτα. Ένα κέντρο απεξάρτησης στην Χαλκιδική δεν λειτούργησε ποτέ. Γιατί δεν δίνετε προτεραιότητα σε όλα αυτά;

Γιατί βρήκατε την εύκολη λύση. Βγάζετε τους παλιούς για να βάλετε τους καινούργιους. 15 τέτοιους νόμους αποσυμφόρησης είχαμε τα τελευταία 30 χρόνια. Και να σας πω τι έγινε;

Πάνω από το 50% αυτών που βγαίνουν με τις ευεργετικές διατάξεις επιστρέφουν στην φυλακή. Πάνω από το 50%!

Δεν ξέρω ποιοι είναι οι δικοί σας υπολογισμοί αλλά με τις ρυθμίσεις θα βγουν περί τους 2.000 κρατούμενους. 1200 αλλοδαποί και 800 Έλληνες. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την νέα τους ζωή. Κάποια δομή - κάποια στήριξη;

Καταργείται την φυλακή υψίστης ασφαλείας. Ας κάνω μια στάση εδώ. Ήταν λάθος η πρόβλεψη να οδηγούνται κάποιοι σε αυτού του τύπου τις φυλακές από την ανάκριση κιόλας. Είναι κάτι παραπάνω από λάθος είναι άδικο. Η συμπεριφορά του κρατούμενου μετράει, όχι η ποινή ή το αδίκημα. Αλλά η χώρα δε θα έχει πειθαρχική φυλακή;

Το έχετε σκεφθεί καλά αυτό; Ή νομίζετε ότι οι φυλακές έχουν μόνο Ρομπέν των δασών; Αυτοί που επιβάλουν τους κανόνες τους στις φυλακές. Αυτοί που έχουν λεφτά - στήνουν συμμορίες - εκβιάζουν και απειλούν κρατούμενους και υπαλλήλους αυτοί δεν θα έχουν καμία συνέπεια - καμία τιμωρία; Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό εγκλείστων ανηλίκων στην Ευρώπη. Κι εσείς τι κάνετε;

Τους στέλνετε βορά στους ενήλικες. Τους στέλνετε στον χειρότερο εφιάλτη. Πάρτε πίσω τώρα την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων. Και δώστε κίνητρα στους ανήλικους να ξεμπλέκουν γρήγορα με τις φυλακές και να βγαίνουν με εφόδια στην κοινωνία. Λύκοι και αρνιά μαζί;

Η ντροπή των ελληνικών φυλακών δεν κρύβεται μέσα από το τσουβάλιασμα στις φυλακές ενηλίκων. Οι ανήλικοι θα γίνουν τα πρώτα θύματα της αντιμεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνησή σας. Γνωρίζετε ότι η στοιχειωδώς αξιοπρεπής διαβίωση μέσα στη φυλακή κοστίζει 2.000 ευρώ το μήνα για κάθε φυλακισμένο.

Τζιράρονται εκατομμύρια στις φυλακές και γύρω από αυτές. Κι όσοι δεν αντέχουν οικονομικά, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι.

Είναι τα επονομαζόμενα «ταξί», κύριοι συνάδελφοι. Έτσι αποκαλούν τους φτωχότερους και τους πιο αδύναμους κρατούμενους που αναγκάζονται να κάνουν τα βαποράκια των ισχυρότερων -με την ανοχή πολλές φορές -των φυλάκων.

Γι'αυτό το χρηματιστήριο τι θα κάνετε κύριε υπουργέ; Αυτή την ιδιότυπη ταξική διαστρωμάτωση πως τη σπάτε; Εσείς που βλέπετε παντού ταξικές αδικίες, μόνο στις φυλακές δεν τις βλέπετε;

Διαχωρίστε τους κρατούμενους! Αυτή θα ήταν η υπηρεσία σας! Και προωθήστε επιτέλους τα βραχιολάκια. Το ξεκίνησε ο κ.Αθανασίου αλλά δεν εφαρμόστηκε.

Δε μπορούμε κάθε φορά που ένας κρατούμενος ξεγελάει τους δικαστές και τους υπαλλήλους - παίρνει άδεια και δεν επιστρέφει - να την πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι φυλακισμένοι που περιμένουν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους να πάνε να δούνε τα παιδιά τους, την οικογένειά τους.

Βάλτε λοιπόν τα βραχιολάκια και ενισχύστε τον θεσμό της άδειας - αυτό θα ήταν σήμερα προοδευτικό. Εσάς όμως δεν σας ενδιαφέρει τίποτα από όλα αυτά. Δεν σας ενδιαφέρουν οι φτωχοδιάβολοι των φυλακών - σας ενδιαφέρουν οι πλούσιοι και οι διάσημοι, σε αυτούς παρέχετε υπηρεσία. Και έχει δίκιο ο αγορητής του Κομμουνιστικού κόμματος που σας το επεσήμανε. Νομοθετείτε για τους πλούσιους

Πως θα μπορέσετε αύριο κύριε υπουργέ να αποτρέψετε την αποφυλάκιση ενός VIP κρατούμενου που θα σας φέρει δυο χαρτιά γιατρών που θα πιστοποιούν μια ανίατη και δύσκολα ανιχνεύσιμη αρρώστια. Δεν σας ενδιαφέρουν αυτά όμως κύριε υπουργέ - δημόσιες σχέσεις κάνετε και είναι λυπηρό. Και όπως φαίνεται δεν είναι προτεραιότητά σας να κάνετε κάτι με την χαώδη ελληνική δικαιοσύνη.

Υπάρχει ένας νέος ποινικός κώδικας στα συρτάρια - γιατί δεν τον βγάζετε; Και ένας κώδικας ποινικής δικονομίας. Γιατί το μεγάλο στοίχημα είναι να εκλογικεύσουμε και να φέρουμε κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρ τα όρια και των δικών μας ποινών. Να πάψει η Ελλάδα να είναι η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό ισοβιτών αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Χωρίς να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και βγάζοντας απλώς κάποιες χιλιάδες κρατούμενους με οριζόντια κριτήρια , μεταφέρεται το πρόβλημα στο επόμενο έτος. Οι δικαστές μάλιστα βλέποντας ότι εξαφανίζονται από τον νομοθέτη οι ποινές τους θα βάζουν όλο και μεγαλύτερες ποινές. Ένας φαύλος κύκλος που πρέπει να σπάσει και δεν τολμάτε να τον σπάσετε.

Ειδικά για τον νέο ποινικό κώδικα μπορείτε να συμβουλευθείτε τον εισαγγελέα Βασίλη Μαρκή που είναι και επικεφαλής στον τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού και δημιουργός εν πολλοίς του νέου ποινικού κώδικα ακολουθώντας τη δουλειά που είχε κάνει ο Ιωάννης Μανωλεδάκης - ο σπουδαίος αυτός δάσκαλος της νομικής επιστήμης.

Ο κώδικας ποινικής δικονομίας εισάγει νέους θεσμούς. Το θεσμό της συνδιαλλαγής - να μην φτάνουν όλες οι υποθέσεις στο ακροατήριο. Να ελαφρυνθούν τα πινάκια.

Για να γίνουν βέβαια αυτές οι τομές θα πρέπει να συγκρουσθείτε με δικηγόρους και δικαστές που έχουν βολευθεί σε αυτό το αραχνιασμένο σκηνικό. Εμείς λοιπόν σας καλούμε να συμμαχήσετε με δικηγόρους και δικαστές που κοιτάνε μπροστά, κόντρα στις μικρές συντεχνιακές ομάδες που αντιδρούν στον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης και των φυλακών.

Και βέβαια αξιολόγηση, μηχανοργάνωση, μηχανογράφηση. Να επιταχύνουμε την απονομή της δικαιοσύνης, να ελέγξουμε τη δικαστική εξουσία, να περιορίσουμε τη διαφθορά. Αντί να κάνετε κάτι από όλα αυτά, σηκώνετε τα χέρια ψηλά, κύριε Παρασκευόπουλε. Και κάνετε ότι κάνουν και άλλοι συνάδελφοι σας υπουργοί. Βάζετε τις λάθος προτεραιότητες.

Ο υπουργός παιδείας σε αυτή τη χώρα αυτή τι στιγμή το πρώτο πράγμα που βρήκε να κάνει είναι να καταργήσει τα πρότυπα σχολεία γιατί η αριστεία είναι ρετσινιά. Η πρώτη του έγνοια στα πανεπιστήμια ήταν να ξαποστείλει κακήν κακώς τους σημαντικούς Έλληνες που ήρθαν να προσφέρουν αφιλοκερδώς στη διοίκηση του πανεπιστημίου. Εδώ που τα λέμε το αφιλοκερδώς είναι ύποπτο. Αν είχαν ζητήσει ένα 12 % μπορεί και να τους κρατάγατε.

Παραδίδει η κυβέρνηση λοιπόν ξανά τα πανεπιστήμια στους κομματικούς στρατούς. Να ξαναρχίσει η ΟΝΝΕΔ τα πάρτι στην Μύκονο και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ τα κάμπινγκ στο Γύθειο.

Με υποσχέσεις συναλλαγής με καθηγητές και πρυτάνεις. Παντού οι λάθος προτεραιότητες. Ασπιρίνες για την ανθρωπιστική όπως λέτε κρίση και όχι ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που δίνει όλη η Ευρώπη. Για να τους έχετε πελάτες τους φτωχούς και όχι όρθιους και αξιοπρεπείς. Και μετά την ημέρα που αποφασίζατε να δώσετε 200 εκατομμύρια για την ανθρωπιστική κρίση, τις ίδιες εκείνες μέρες δίνατε εν κρυπτώ 500 εκατομμύρια για όπλα

Από όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, το μόνο που κρατάτε χωρίς καμία επαναδιαπραγμάτευση είναι οι παραγγελίες όπλων. Και αύριο θα δώσετε και κάτι στους Ρώσους για να είναι όλοι ευχαριστημένοι - το πιάσαμε το υπονοούμενο.

Μαζί με την επισήμανση του κ.Νικολούδη ότι τα όπλα δεν έρχονται ποτέ μόνα τους - πάνε με μίζα τουλάχιστον 4%. Τα ίδια και με τους μετανάστες που το πρωί λιάζονται και το βράδυ εξαφανίζονται. Και μην το θεωρείσετε ρατσιστικό ανέκδοτο γιατί το υπογράφει η υπουργός σας.

Οι μετανάστες εξαφανίζονται και βέβαια αφού εξαφανίζονται, δεν υπάρχει λόγος για μεταναστευτική πολιτική - μην κουραζόμαστε κιόλας. Πααρόλα αυτά και να σοβαρευτούμε εμείς είμαστε εδώ για να προτείνουμε μελετημένες λύσεις.

Σας δώσαμε τις προτάσεις μας για την ΕΡΤ - αναλυτικά 21 σελίδες - άρθρο άρθρο. Σας δώσαμε 11 προτάσεις για τη μετανάστευση.

Οι μισθοφόροι σας στον τύπο και στα σόσιαλ μίντια γράφουν σήμερα ότι δεν έχετε ανάγκη τις προτάσεις μας για την μετανάστευση γιατί αυτά που λέμε εμείς είναι και δικές σας προτάσεις

Και γιατί είστε τόσο εχέμυθοι; Γιατί δεν τις παρουσιάσατε αυτές τις προτάσεις όλες αυτές τις μέρες;

Εμείς τις είπαμε δημόσια. Και προεκλογικά πήγαμε στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

Βέβαια τότε σας ηχούσαν παράξενα όλα αυτά - ήσασταν ακόμη στην εποχή που δεν ξέρατε να ξεχωρίζετε τους μετανάστες από τους πρόσφυγες αλλά τέλος πάντων έστω και τώρα ακούστε μας και κάντε το σωστό

Και τέλος οι μεγάλες λάθος προτεραιότητες στο σημαντικότερο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και της οικονομίας. Μέσα σε 80 ημέρες καταφέρατε να κάνετε τον γύρο του κόσμου αλλά χωρίς να έχουμε δει κανένα όφελος για τη χώρα.  Για ποια «σκληρή διαπραγμάτευση» μιλάτε; Εκτός από την αλλαγή ονομάτων, τι άλλο έχουμε κερδίσει;

Είστε ευχαριστημένοι που αντί να συμφωνήσετε και να υπάρξει χρηματοδότηση ανοίγετε τα συρτάρια των ταμείων και των οργανισμών και βάζετε χέρι στα διαθέσιμά τους;

Είστε ευχαριστημένοι που στραγγαλίζετε την πραγματική οικονομία οδηγώντας επιχειρήσεις στο κλείσιμο και εργαζόμενους στην ανεργία;

Υπερηφανεύεσθε ότι εξασφαλίσατε το αυτονόητο. Ότι πληρώσατε δηλαδή μισθούς και συντάξεις.

Αν χρεοκοπήσει η χώρα, μέσα σε λίγες εβδομάδες η αξία των μισθών και των συντάξεων θα εξανεμιστεί. Για ποια προστασία μιλάτε;

Δηλώνετε αισιόδοξοι για τις διαπραγματεύσεις και ταυτόχρονα μιλάτε για «εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς» σαν αυτούς που κατασκεύαζαν τα καθεστώτα της εθνικοφροσύνης και η Αριστερά πολεμούσε.

Σας καλούμε λοιπόν να σταματήσετε το φλερτ με τους τυχοδιωκτισμούς και να κάνετε αυτό για το οποίο σας ψήφισε ο ελληνικός λαός.

Μια έντιμη συμφωνία, έναν έντιμο συμβιβασμό - όπως λέει ο Πρωθυπουργός - για να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και να μπει τέλος στη λιτότητα.

Αυτή και μόνον αυτή την εντολή έχετε πάρει. Σταματήστε επιτέλους να παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια που μπορούν να οδηγήσουν σε ατύχημα και εθνική τραγωδία. Αναδιατάξτε επιτέλους τις προτεραιότητές σας. Ακούστε τη φωνή της λογικής, τη φωνή της κοινωνίας και όχι τις κραυγές των συνιστωσών σας.

Κυβερνήστε επιτέλους! Απομακρυνθείτε από τις λάθος βεβαιότητές σας. Δώστε μάχη για το εφικτό και μη βρίσκετε δικαιολογία ότι κυνηγάτε το ανέφικτο. Κυνηγήστε τα προβλήματα - δε θα φύγουν ποτέ μόνα τους. Ούτε στη φυλακές ούτε στη Δικαιοσύνη ούτε στην Οικονομία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News