Ελλάδα

Αποδεσμεύθηκαν 1.002 αστυνομικοί από την προσωπική ασφάλεια προσώπων;

Συνολικά 1.002 αστυνομικοί, 115 αυτοκίνητα και 57 δίκυκλες μοτοσυκλέτες αποδεσμεύτηκαν από την προσωπική συνοδευτική ασφάλεια προσώπων και τη φρούρηση κτιρίων και εγκαταστάσεων, κατά το χρονικό διάστημα από 22.01.2015 έως και 26.3.201, προκειμένου να διατεθούν στην αστυνόμευση.

Τα στοιχεία  αυτά διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Πανούσης μετά από αίτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί η Βουλή πόσο κόστισε η φύλαξη επωνύμων την τελευταία πενταετία, πόσα και ποια ήταν τα προστατευόμενα από την αστυνομία πρόσωπα στην Ελλάδα και πόσοι από αυτούς συνεχίζουν να προστατεύονται από την Αστυνομία μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την απόσυρση αστυνομικών από την φύλαξη VIP προσώπων.

Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Νικολόπουλος παρέθετε στο κείμενο της ερώτησής του ονόματα που «απολάμβαναν προστασίας», μέχρι τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου. Ονόματα κυρίως δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των φυσικών προσώπων, τα μέτρα προστασίας που παρέχονται, καθώς και τον αριθμό των αστυνομικών που διατίθενται προς τούτο, ο κ. Πανούσης ενημερώνει ότι αυτά μεταβάλλονται διαρκώς, ανάλογα με τις διαμορφούμενες συνθήκες ασφαλείας, σύμφωνα με την αξιολόγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στοιχεία τα οποία «για ευνόητους λόγους ασφαλείας δεν είναι ανακοινώσιμα, αφού είναι δυνατόν να λάβουν γνώση αυτών τρίτα πρόσωπα». 

Σχόλια