default-image

Φτάνει πια με τα Grexit

Ελλάδα
Φτάνει πια με τα Grexit

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τίτλους τέλους στην ατέρμονη παραφιλολογία που ανασύρθηκε σαν φάντασμα, από τα θαμμένα σε γοτθικούς πύργους της βόρειας Ευρώπης σεντούκια, περί Grexit, εξόδου δηλαδή της Ελλάδας από την Ευρώπη, ρίχνει ο αρμόδιος για τα οικονομικά Γάλλος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πιερ Μοσκοβισί βάζει τελεία στο θέμα με μια δήλωση με πολλούς αποδέχτες, που τα λέει όλα με μερικές λέξεις, «απαγορεύω στην Κομισιόν να σκέφτεται σχέδιο Β για την Ελλάδα», χωρίς ωστόσο να βγει «εκτός γραμμής», αφού υπενθυμίζει στην Αθήνα ότι πρέπει να σεβαστεί όχι μόνο τους δικούς της, αλλά και τους ψηφοφόρους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και για όσους δεν πείθονται ότι το θέμα «ξεφούσκωσε» έρχονται άλλες δυο ειδήσεις, από ανόμοιες πηγές, να συνηγορήσουν στο ότι, προς το παρόν, οδεύουμε σε μια ανακωχή και όχι βεβαίως τερματισμό της... εσχατολογίας.

Στοιχήματα τέλος

Αφενός η William Hill, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στοιχημάτων διεθνώς, έσπευσε να ανακοινώσει πως σταματάει να δέχεται κάθε είδους ποντάρισμα για το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει ή θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέσα στο 2015, καθώς και για το ποια χώρα θα είναι η πρώτη που θα τεθεί εκτός ευρώ. Το σκεπτικό είναι απλό, το θέμα δεν «πουλάει» πια. Όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, αφού δεν υπάρχει πια ενδιαφέρον για τα στοιχήματα. Και αφετέρου η δήλωση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ Χοσέ Βινιάλς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το Grexit δεν προβλέπεται στο βασικό σενάριο που προκρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Και για όσους σπεύδουν να πιπιλίσουν και πάλι τη γνωστή καραμέλα ότι η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο ή ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει με αυτή τη «θεραπεία σοκ», ο ίδιος σημείωσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν τρομερό για τη χώρα και το λαό της και θα συνεπαγόταν τεράστιο οικονομικό κόστος, συμπληρώνοντας ότι «θα είχε επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη προς την ευρωζώνη», οι οποίες, όπως προειδοποίησε, δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Κι όμως επιμένουν

Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι οι «ρομαντικοί» της καταστροφολογίας σταματούν να πλέκουν τα σενάρια τρόμου. Όπως ο Οίκος Standard & Poor's που δε θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη, υποβαθμίζοντας αιφνιδιαστικά την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, επικαλούμενος τη «σημαντική επιδείνωση της ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Και στο ίδιο μήκος κύματος η δήλωση του Θάνου Βαμβακίδη, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος Στρατηγικής Συναλλάγματος της τράπεζας BofA Merrill Lynch, ο οποίος σημείωσε ότι «ένα Grexit δε γίνεται σε μια νύχτα. Αποτελεί ένα σενάριο αργού θανάτου και κατά κάποιον τρόπο βρισκόμαστε σε αυτό το σενάριο. Κάτι πρέπει να αλλάξει ώστε να αποφευχθεί ένα ατύχημα».

«Δεν το συνιστώ»

Οι τόνοι περί Grexit μπορεί να έπεσαν, προσωρινά, φυσικά, έως την επόμενη ανάσυρσή τους από την… αποθήκη, όμως οι προειδοποιήσεις εν χορώ παραμένουν, συντονισμένες στο γνώριμο μήκος κύματος. Αφενός η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, σχολιάζοντας τις πληροφορίες των Financial Times που ήθελαν την Ελλάδα να βολιδοσκοπεί το ΔΝΤ για καθυστέρηση ή αλλιώς «μετάθεση της καταβολής της δόσης του Μαΐου», έσπευσε να δείξει το δάχτυλο προς την Αθήνα: «Είναι σαφώς ένας δρόμος που δε θα ήταν ο κατάλληλος ούτε αυτός που θα συνιστούσα». Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, οι αναβολές των πληρωμών αποτελούν εξαιρέσεις στην ιστορία του ΔΝΤ «και ουδέποτε είχαν παραγωγικά αποτελέσματα».

Διαψεύσεις

Είχε προηγηθεί διάψευση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών με την οποία χαρακτήριζε το δημοσίευμα των Financial Times «ψευδέστατο». Την ίδια στιγμή τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου διαψεύδουν το ενδεχόμενο συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ο ίδιος ο κ. Λιου, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον κ. Βαρουφάκη, έσπευσε να απευθύνει έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων προειδοποιώντας ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε τεράστια αναστάτωση και «κακουχία» στη χώρα. Σημείωσε πάντως με νόημα πως και οι θεσμοί πρέπει να είναι λογικοί στη συνεργασία τους με τις ελληνικές Αρχές, καθώς είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Σύσταση Λευκού Οίκου για «συντεταγμένη λύση»

Της παρέμβασης Λιου ακολούθησε σύσταση του Λευκού Οίκου για συντεταγμένη λύση στο οικονομικό ζήτημα της Ελλάδας ως την πιο συμφέρουσα λύση για τη διεθνή και αμερικανική οικονομία. Τη σχετική δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ σημειώνοντας ότι «η διεθνής οικονομία και σίγουρα η αμερικανική οικονομία θα επωφεληθούν από μια ήρεμη επίλυση των προκλήσεων αυτών και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο είδος λύσης». Και μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να μη συναντήσει τελικά τον Μπάρακ Ομπάμα, είδε όμως χθες για 45 λεπτά την Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, πήγε «πολύ καλά» σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εαρινών συσκέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα για σειρά επαφών με αξιωματούχους στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο για την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ωστόσο, στο πρόγραμμά του δεν υπήρχε αρχικά συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Τέλος χρόνου… ατελείωτο

Το μαρτύριο της κινέζικης σταγόνας δεν έχει τέλος για την Ελλάδα, καθώς τα τελεσίγραφα μοιάζουν πάνω σε... ροδάκια με τις σχετικές καταληκτήριες προθεσμίες να μετατίθενται συνεχώς στο χρόνο. Έτσι, από τη Μεγάλη Εβδομάδα, που θεωρούνταν σταθμός για τη διαπραγμάτευση με την εκταμίευση της πολύπαθης πια δόσης, περάσαμε ή μάλλον προσπεράσαμε το προγραμματισμένο Eurogroup της 24ης Απριλίου και φτάσαμε, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στα τέλη Απριλίου, οπότε εκφράζεται από την Αθήνα αισιοδοξία ότι θα φτάσουμε επιτέλους σε κάποια συμφωνία.

Τραβώντας ακόμα περισσότερο το... λάστιχο του χρόνου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε ως όριο για το... τέλος χρόνου την 30ή Ιουνίου, οπότε και πρέπει να βρεθεί μια λύση «αν η Ελλάδα θέλει να λάβει το υπόλοιπο ποσό του πακέτου στήριξης».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι το πρόγραμμα έχει επεκταθεί δύο φορές μέχρι τώρα, με την 30ή Ιουνίου να είναι η καταληκτική ημερομηνία.

Εκτός φυσικά απροόπτου, έτσι που πηγαίνει το πράγμα. Απορίας άξιο είναι πάντως πώς είναι δυνατόν να υπάρξει τέτοια χρονική ευελιξία, όταν την ίδια στιγμή άπαντες, έως τουλάχιστον την προηγούμενη εβδομάδα, έσπευδαν να κρούσουν καμπανάκι κινδύνου για το ότι τελειώνουν τα αποθεματικά της Ελλάδας και ο κρατικός κουμπαράς "στεγνώνει".

Επίσης, αξιοσημείωτη "λεπτομέρεια" είναι ότι στην ίδια συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα παραμείνει τμήμα της Ευρώπης. Άλλο όμως Ευρώπη κι άλλο... ευρωζώνη! Και για να μην ξεχνιόμαστε, «αν και κάποιου είδους αναδιάρθρωση πιθανόν να είναι στην ατζέντα σε δέκα χρόνια, σήμερα το θέμα για την Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να γίνει ανταγωνιστική σε κάποιο σημείο».

Όλα αυτά έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι όμως τόσο όσο τα στοιχεία, ειδικά εκείνα που δείχνουν, όπως φαίνεται στα σχετικά γραφήματα, τη ραγδαία μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας από το 2008, οπότε σημειώθηκε η "οροφή" της "ανάπτυξης" στη χώρα και τον όγκο των χρημάτων που πρέπει να καταβληθούν ως τις 13 Ιουλίου στις δόσεις.

Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η κατάταξη της Ελλάδας κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης και στην ίδια κλίμακα με Κύπρο, Σλοβενία, Πορτογαλία και Μάλτα όσον αφορά στο εργασιακό κόστος, τη στιγμή που το θέμα εμφανιζόταν ως μείζον από χώρες όπου αυτό είναι στα ύψη, όπως η Δανία, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, το Βέλγιο, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Αυστρία και η Γερμανία, ακόμα και η Ιρλανδία, που βρίσκονται κατά σειρά στις πρώτες θέσεις με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Του Σταύρου Μουντουφάρη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News